Într-un interviu acordat TVR, Traian Băsescu a declarat că la regiile de stat este o clientelă transpartinică şi că rezolvarea acestei probleme o reprezintă un manager depolitizat, şi că, din această cauză, au fost trecute în raportul FMI.
„La regii este o clientelă transpartinică care a fost tot timpul subiect de negociere între partide cine să fie director. La regii, nimeni nu vizează personalul. Arieratele a 14 companii se ridică la 12 miliarde de lei adică echivalentul a 3 miliarde de euro. Nu banii pentru manageri sunt problema. Problema e să găseşti un manager desprins de politic. Responsabilitatea managerilor de până acum nu a mai fost faţă de stat, ci faţă de partidul care i-a pus. De aceea, regiile au fost incluse în programul cu FMI. Soluţia este un management privat.”, a spus preşedintele.
De asemenea, Traian Băsescu a spus că dacă a fost posibilă modificarea Codului Muncii şi Legii de Dialog Social, atunci poate fi schimbată şi conducerea regiilor. De asemenea, preşedintele a mai adăugat că arieratele s-au acumulat în timp.
„Se spunea că nu e posibil să modificăm Codul Muncii şi pe cel al Dialogului Social. S-a putut. Putem modifica şi regiile. Colecţia asta de arierate nu vine nici de la Ariton, nici de la ministrul dinaintea lui. Astea s-au acumulta în timp. Nu au fost plătite obligaţiile faţă de stat”, a spus acesta.
Şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a cerut ca selecţia directorilor companiilor de stat să fie făcută transparent, cu ajutorul unor companii de recrutare. Ei trebuie să vină din mediul privat, indiferent dacă sunt români sau străini.