9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSportTraian Băsescu: "Liderii Opoziţiei sunt iresponsabili şi imaturi. Alegerile anticipate - o...

Traian Băsescu: „Liderii Opoziţiei sunt iresponsabili şi imaturi. Alegerile anticipate – o trăsnaie”

UPDATE 20:00 – Preşedintele Traian Băsescu a criticat, marţi seară, într-o declaraţie făcută după întâlnirile de la Palatul Cotroceni cu liderii USL şi cei ai coaliţiei guvernamentale, propunerea făcută de liderii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta de instalare a unui guvern format din tehnocraţi şi de organizarea unor alegeri parlamentare anticipate în toamnă.

„Obiectivul meu a fost să încerc compromisul în raporturile dintre alianţa de guvernare şi opoziţie. Din păcate, opoziţia a venit la aceste discuţii – subiecte de interes naţional – într-o cheie pur electorală”, şi-a început Traian Băsescu declaraţia. 

Preşedintele a continuat precizând că oferta publică pe care am făcut-o reprezentanţilor opoziţiei era sinceră: reducerea numărului de parlamentari la 300, cu posibilitatea menţinerii a două camere în Legislativ, în paralel cu organizarea teritorială pe 8 regiuni.

Atac la Ponta şi Antonescu

„Din păcate, la aceste propuneri s-a venit cu soluţii politicianiste, fără valoare politică şi care – să fiu scuzat, nu-i nimic agresiv în ce spun – definesc superficialitatea şi lipsa de maturitate a celor doi lideri, Ponta şi Antonescu”, a acuzat Traian Băsescu.

Şeful statului a ţinut apoi să remarce „entuziasmul incompetenţilor din toate mediile”, printre care a amintit politica şi presa, referitor la posibilele alegeri anticipate.

„Vreau să vă spun de ce m-am relaxat când domnul Ponta mi-a citit trăznăile acelea. Din acel moment am văzut că nu mai am în faţă parteneri de discuţie. Mecanismul de inslalare unui guvern tehnocrat şi organizarea de alegeri anticipate înseamnă 3-4 luni de guvern interimar. Căo ţară cu crize în jurul ei îşi poate permite să stea cu guvern interimar 3-4 luni o pot gândi numai oameni fără responsabilitate”, a adăugat Băsescu.

Preşedintele a arătat că România nu are nevoie de un „comitet de criză”, aşa cum au cerut liderii USL, ci de un comitet care să analizeze potenţialele efecte interne ale crizei din ţările vecine. Traian Băsescu a reamintit că o vulnerabilitate pentru România este faptul că peste 20 la sută din sistemul bancar din ţară sunt controlate de bănci provenite dintr-un stat european aflat în mare dificultate, referire evidentă la Grecia.

Modificarea Constituţiei

De asemenea, Traian Băsescu a adus din nou în discuţie propunerea de revizuire a Constituţiei. Argumentând că a propus „eliminarea excesului care punea sub protecţie averile ilicite”, a insistat că actualele prevederi din Legea fundamentală nu corespund cu cerinţele Uniunii Europene.

„Nu am făcut întâmplător această propunere, e vorba de decizia cadru a Consiliului European JAI privind confiscarea produselor, instrumentelor şi bunurilor având legătură cu infracţiunea. Decizia e obligatorie pentru toate statele membre şi trebuia implementată până în martie 2007. Singurul stat membru care contravine deciziei Consiliului e România. De aceea, nu voi revizui textul proiectului propus şi voi insista ca Parlamentul să ia în considerare propunerea”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a făcut apoi câteva observaţii cu privire la justificarea pe care a dat-o Curtaea Constituţională atunci când a declarat neconstituţională propunerea referitoare la caracterul licit al averilor.

„Aflăm din Comunicatul Curţii Constituţionale că persoanele publice în funcţie de ministru sau de parlamentar prin reducerea imunităţii au un drept fundamental afectat. Imunitatea nu e un drept fundamental nicăieri în lume. Poziţia din comunicatul CCR e contrară cu ceea ce s-a făcut la revizuirea din 2003. Atunci s-a restrâns imunitatea, dintr-o dată a devenit drept fundamental”, a menţionat Băsescu.

Reorganizarea administrativă

Traian Băsescu a vorbit şi despre proiectul de reorganizare administrativă a României. El a precizat că această iniţiativă ar fi susţinută de toate structurile coaliţiei de guvernare, dar că modul în care ar urma să se facă este încă un subiect de discuţie şi de negociere „până luni”.

Băsescu a refuzat să precizeze dacă UDMR şi-a schimbat perspectiva asupra propunerii de reorganizare teritorială – pe care a respins-o până marţi -, în condiţiile în care reprezentanţii Uniunii nu au făcut declaraţii după consultările de la Palatul Cotroceni.

„Dacă s-ar ajunge la consens, ar trebui că până la 31 decembrie să se termine procesul de reorganizare a deconcentratelor, ceea ce ar însemna o reducere de personal la fiecare judeţ  – inspectoratele de poliţie, sănătate, direcţiile agricole etc.. O primă analiză arată că anual s-ar realiza o economie de peste 100 milioane de euro, cheltuieli cu salariile şi cheltuieli materiale aferente fiecărei instituţii. După alegerile locale, care ar urma să se desfăşoare pe judeţele mărite, ar continua un alt proces, care ar viza analiza în fiecare judeţ a viabilităţii comunelor, în mod deosebit”, a mai spus Traian Băsescu. 

În final, preşedintele a făcut un apel către cetăţenii români „să nu ia in considerare declaraţii le iresponsabile ale oamenilor politici”.

„Mi-aş dori ca cetăţenii români sau de alte etnii să aibă certitudinea că nimeni nu vrea nici să distrugă tradiţii, limba minorităţilor, nimeni nu vrea să rămânem agăţaţi în nişte tradiţii organizatorice care nu mai răspund nevoilor de dezvoltare ale României”, a conchis Traian Băsescu.

………….

Preşedintele Traian Băsescu a purtat marţi discuţii la Palatul Cotroceni cu liderii Opoziţiei Crin Antonescu şi Victor Ponta pe marginea proiectelor de revizuire a Constituţiei şi de reorganizare administrativă a României. Traian Băsescu le-a cerut şefilor Uniunii Social-Liberale să făcă un compromis pentru ca Parlamentul să poată începe reformele propuse.

Răspunsul liderilor USL a fost unul negativ. Ideea cu care au venit Antonescu şi Ponta nu a fost deloc pe placul preşedintelui: alegerile anticipate.

„Am observat multe puncte comune anunţate şi am crezut că este locul unui compromis cu Opoziţia. Dar nu se poate face compromis asupra votului la referendum legat de numărul de parlamentari. Ideea de reprezentare a teritoriului într-o cameră mi se pare rezonabilă atât timp cât se respectă numărul de 300. Sunt hotărât să nu renunţ la problema legată de prezumţia automată că averile sunt licite. Contravine deciziilor UE, din 2005, prin care se stabileşte un regim de confiscare rapidă a averilor ilicite”, şi-a început Traian Băsescu discursul.

Traian Băsescu: „Statul cheltuieşte prea mult”

Preşedintele a continuat subliniind că organizarea României în opt mari judeţe ar duce la scăderea costurilor cu administrarea statului: „Avem 1.245.980 de salariaţi în administraţia centrală şi locală. Cheltuielile, anul trecut, cu aceşti salariaţi au fost 25,4% din veniturile bugetului de stat. Apoi, pentru acest aparat au fost cheltuieli materiale de 17,7%. Deci aproape jumătate din veniturile bugetului sunt cheltuite cu aparatul de stat, ceea ce este extrem de mult”.

Tonul afirmaţiilor a crescut atunci când liderii USL au luat cuvântul. Liberalul Crin Antonescu a început prin a-şi exprima speranţa că discută cu „un preşedinte de stat, nu cu şeful PDL”. Antonescu a anunţat apoi că parlamentarii PNL şi PSD sunt pregătiţi să dezbată revizuirea Constituţie „în Parlamentul următor”.

Întrebat de Băsescu dacă propune o amânare a reformelor, Antonescu a replicat: „Înseamnă o amânare, dar şi un spor de legitimitate, în comparaţie cu graba dumneavoastră sau a altcuiva de a tranşa acum chestiuni care se tranşează pentru 30 de an. În privinţa reorganizării, noi nu vorbim şi  nu vom vota desfiinţarea judeţelor. Dumneavostră, ca iniţiator, trebuie să o opriţi aici pentru că are consecinţe din cele mai nefaste”.

USL vrea alegeri anticipate

Replicile au devenit cu adevărat contondente când a intervenit Victor Ponta, care a cerut alegeri anticipate: „Domnule preşedinte, cu dumneavoastră nu facem compromisuri. Suntem dispuşi să sprijinim formarea unui guvern tehnocrat. Propunem alegeri anticipate în noiembrie 2011. Vrem să ieşim din criza politica. Vă propun sa ne întoarcem la popor”.

Traian Băsescu a respins prompt ideea formulată de Victor Ponta: „În mod categoric, orice propunere de vulnerabilizare a stabilităţii politice e exclusă. Din partea mea nu va exista un suport pentru împingerea ţării în alegeri anticipate”.

Liderii USL şi-au continuat şarjele verbale. Antonescu l-a întrebat pe Traian Băsescu dacă „nu aţi simţit niciodată că Guvernul Boc este o ameninţare la adresa securităţii naţionale?”. Preşedintele i-a răspuns că Executivul actual a reuşit „să scoată ţara din recesiune”.

Ironii şi atacuri

Traian Băsescu i-a reproşat apoi lui Crin Antonescu „suficienţa” şi „derapajele”, primind în schimb critici pentru „interesele de partid”.

Atitudinea USL-ului a fost rezumată de una dintre ultimele afirmaţii ale lui Victor Ponta: „Nu aveţi ce compromisuri să faceţi cu noi. Nu am văzut un document, ci numai vorbe goale”.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Deficitul comercial al României a crescut cu 17,7% în primele 11 luni ale anului 2024

În perioada ianuarie-noiembrie 2024, exporturile României au scăzut cu 1%, ajungând la 86 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 3,3%, totalizând 116 miliarde...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă