Şeful PMP, Traian Băsescu, susţine că, în lipsa unei majorităţi clare după alegerile parlamentare din 11 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis va numi pe cine va dori la conducerea Guvernului.
Traian Băsescu a făcut referire, joi seara, la postul de televiziun B1, la criticile șefului Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintelui PSD, Liviu Dragnea, la adresa declarațiilor făcute de Iohannis la începutul săptămânii, susținând că cei care cred că „președintele României este o maimuță dresată” se înșală.
„Dacă (cei care contestă prerogativa preşedintelui de a numi premierul – n.r.) cred că preşedintele României este maimuţă dresată se înşală. Sunt convins că dacă nu va avea partidul cu 51%, nu va numi decât pe cine va vrea el (Iohannis – n.r.)”, a precizat Traian Băsescu, la B1 TV.
În plus, Traian Băsescu a afirmat că procedura pentru desemnarea unui premier este reglementată clar de Constituție. „Preşedintele consultă partidele şi desemnează. Asta e, nu îi place lui Tăriceanu, lui Dragnea, lui Ponta, asta e Constituţia, şi pe aceasă temă s-a pronunţat şi Curtea Constituţională, când am lăsat PSD-ul în Opoziţie, realizând soluţia imorală”, a adăugat fostul președinte Traian Băsescu.
La începutul săptămânii, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu va numi la șefia Guvernului o persoană urmărită sau condamnată penal.
„În niciun caz nu voi desemna o persoană care este urmărită penal sau condamnată penal sau are probleme de integritate de altă natură. Clasa politică trebuie să se reformeze, trebuie să avem politicieni curați și acest criteriu va fi criteriul eliminator. Indiferent de cine vine propusă, eu, președintele României, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Declarația sa a stârnit reacții din partea șefului PSD, Liviu Dragnea, și a copreședintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.
„Îmi imaginez cu greutate cum poate președintele să refuze rezultatul votului popular, un președinte care respectă Constituția. (…) Cred că trebuie să așteptăm rezultatul alegerilor și atunci președintele nu cred că va avea altă soluție decât să respecte voința majorității cetățenilor români. (…) Cred că ajungem într-o criză politică majoră și constituțională în astfel de condiții”, a declarat șeful Senatului.
Totodată, Tăriceanu a subliniat că obligația unui șef al statului este de a respecta Constituția, pentru că, în Legea fundamentală, nu există „o derogare privind introducerea unor criterii suplimentare” în numirea premierului.
„Cred că și eu și președintele, și nu numai noi, dar toți suntem obligați să respectăm Constituția. În Constituție nu există o derogare privind introducerea unor criterii suplimentare de numire a prim-ministrului pe care le invocă președintele. Așadar, dacă o persoană este condamnată, dar nu are interzicerea drepturile civile, ea poate să candideze, poate să fie aleasă. Nu are niciun fel de interdicție. Nu cred că președintele poate să legifereze în plus față de lege și mai ales față de Constituție”, a mai spus el.
În ceea ce privește un posibil demers pentru suspendarea președintelui, Tăriceanu a susținut că nu dorește să anticipeze. „Președintele cred că este încă în campanie electorală și face declarațiile astea. Să vedem ce se va întâmpla atunci. Spun că se va declanșa însă, în cazul unui refuz, o criză politică și constituțională”, a mai afirmat Călin Popescu-Tăriceanu.
Și președintele PSD, Liviu Dragnea, a reacționat la declarațiile președintelui. „Îi doresc foarte mult succes în a proceda la desconsiderarea Constituției. Nu am spus niciodată că vreau să fiu prim-ministru. Nu am spus cu cine vrem noi să mergem la Cotroceni ca și nume de prim-ministru. Domnul Iohannis confirmă acum ceea ce eu am spus mai demult că face ceea ce îi spune doamna co-președintă, acum am înțeles că este președintă a PNL, nu vrea să îi iasă din cuvânt. Să ieși înaintea alegerilor să spui pe cine ai prefera, respectiv pe Cioloș, să spui pe cine nu ai pune, asta încalcă grav Constituția”, a afirmat Dragnea.
Pe de altă parte, președintele PNL Alina Gorghiu consideră că șeful PSD Liviu Dragnea nu ar avea ce să caute în Parlament. „Am senzația, câteodată, că declarațiile dlui Dragnea vin într-o țară în care nu există reguli, nu există o ordine, nu există nimic. Într-un stat democratic ții cont de niște rigori. O persoană condamnată este o persoană condamnată. Până una-alta, dacă refuzăm să credem în justiția din România înseamnă că nu mai avem ce căuta în România. Dar, dacă avem o hotărâre judecătorească, ce spune că suntem condamnați pentru o anumită infracțiune, avem obligația să o respectăm. Eu vă mărturisesc că nu știu ce mai caută dl Dragnea în Parlamentul României. Dacă avea decență, indiferent că se simte înlăuntrul domniei sale vinovat sau nevinovat, ar fi trebuit să facă pasul lateral și să spună: <<nu mânjesc imaginea Parlamentului cu problema mea>> și s-ar fi dus domnia sa acasă și ar fi făcut cu totul și cu totul altceva”, a afirmat Gorghiu, la Palatul Parlamentului.
În opinia sa, un potențial premier ar trebui să îndeplinească „rigori de integritate”. „Însă, dacă mă uit în curtea PSD, nu știu dacă mai are cineva capacitatea să fie prim-ministru pe teoria asta — că ar trebui să îndeplinească rigori de integritate. Pentru că — luați trei sferturi din conducere — o să ajungă probabil să desemneze un eventual prim-ministru din rândul al 7-lea de la geam. Efectiv toată conducerea are probleme de genul acesta. Acum mă aștept să urmeze amenințări din partea dlui Dragnea. Parcă nu mai vedem care e normalitatea în România — discutăm de condamnați ca propuneri de prim-miniștri, discutăm de urmăriți eventual la Curtea de Conturi și la toate instituțiile de control și hai să îi băgăm în pușcărie pe ăia nevinovații. Inversăm scara valorilor în România. Nu am nicio problemă cu dl Dragnea, doar că, dacă ar fi rațional, și și-ar pune picioarele într-un lighean cu apă rece, ar înțelege că nu are legătură cu sigla PSD, cu faptul că dânsul este un reprezentant vajnic al stângii, nu are legătură cu nimic altceva decât cu situația juridică a domniei sale”, a mai spus Gorghiu.
În plus, șefa PNL a susținut că declarațiile făcute, marți, de președintele Klaus Iohannis „nu au nicio legătură” cu partidele politice.
„Domnia sa nu și-a manifestat în niciun fel simpatia pentru PNL sau antipatia pentru PSD, însă a făcut declarații care ne conduc cu gândul că își dorește un parlament reformat și care să respecte o anumită rigoare a integrității. (…) Ce caută dl Dragnea în povestea asta? Nu trebuie să spună nimic de dl Dragnea, este o declarație care confirmă o normalitate într-un stat democratic și anume că nu ai ce să cauți deloc în Parlament. Declarațiile președintelui sunt cât se poate de normale și de firești, în schimb nefirească este reacția dlui Dragnea — să sari la război și cu scandal, și cu calomnii — cum încalcă președintele Constituția, cum ocărește PSD-ul. Nu are nicio legătură. Ne-ar fi condamnat și pe noi ca PNL dacă am fi avut o situație din aceasta. Sunt absolut convinsă că discursul se referă la orice parlamentar și om politic în situația respectivă”, a spus Gorghiu.