Preşedintele Traian Băsescu a adresat un apel public partidelor şi formaţiunilor politice la responsabilitate, referindu-se la declaraţiile preşedintelui Comisiei de politică externă, Titus Corlăţean, care a spus că Franţa se opune aderării României la Schengen pentru că nu i s-a dat „tainul”, informează NewsIn.
Preşedintele afirmă – într-un comunicat – că declaraţiile unor reprezentanţi ai partidelor şi formaţiunilor politice „îngreunează suplimentar acţiunea diplomatică derulată de instituţiile statului român în sprijinul aderării la spaţiul Schengen în martie 2011”.
Comunicatul face referire inclusiv la declaraţiile preşedintelui comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean (PSD), de marţi, de la Realitatea TV.
„Preşedintele României atrage atenţia că acţiuni desfăşurate în Parlamentul României sau declaraţii, precum cea a preşedintelui Comisiei pentru politică externă din Senatul României, sunt folosite în argumentaţia pentru amânarea momentului aderării României la spaţiul Schengen”, se arată în comunicat.
Şeful statului îşi exprimă surprinderea că astfel de declaraţii, pe care le numeşte neargumentate, iresponsabile şi contrare interesului naţional, vin tocmai din partea unor membri ai Parlamentului României.
Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, a declarat marţi seară că Franţa se opune aderării României la Schengen pentru că nu i s-a dat „tainul” promis de Traian Băsescu la Paris în 2009, adică unele contracte pentru firmele franţuzeşti.
Corlăţean a dezvăluit la Realitatea TV că i-a spus şi lui Teodor Baconschi şi lui Vasile Blaga când aceştia au fost în comisiile parlamentare că Franţa este deranjată că nu s-au respectat promisiunile făcute de Traian Băsescu legate de „chestiuni de ordin economic”, care implică foarte mulţi bani, şi pe care el le-a rezumat prin cuvântul „tain”, acelaşi pe care Băsescu îl folosise tot în raport cu Franţa înainte de a deveni preşedinte.
Titus Corlăţean spune că lipsa de „onorabilitate” a lui Traian Băsescu este plătită în acest moment de România.
Şeful Comisiei de politică externă a spus că una din firmele care a fost „scoasă de pe piaţă de Guvern” e Vinci, căreia i s-a cerut „şpagă la nivel african” pentru contractul de autostrada Comarnic-Braşov. „Atunci când noi aflăm din medii franceze de înalt nivel faptul că acestei companii i s-a cerut şpagă, inacceptabilă nici măcar la nivel african, şi când această companie este scoasă de pe piaţă de un Guvern care este pus pe şpagă, acest lucru se răsfânge împotriva României. Spun un lucru aflat din mediile franceze”, a acuzat Corlăţean, care a răspuns pozitiv întrebării dacă incidentul cu Vinci ar putea avea o legătură cu atitudinea oficialilor francezi pe subiectul Schengen.
La insistenţele moderatoarei, Corlăţean a întărit că „şpaga” care s-a cerut acestei firme a fost foarte mare. ” Peste nivel african.
Foarte serioasă”, a opinat el. „Vă aduc aminte de scandalul pe segmentul de autostradă Comarnic-Braşov, atunci când s-a ridicat dintr-odată valoarea contractului ca să se acopere această chestiune”, a continuat el.
Corlăţean a spus apoi că şi reticenţa Germaniei faţă de aderarea României la Schengen are drept cauză tot tratamentul prost faţă de firmele străine. „Companiile germane au de încasat corect, legal, foarte mulţi bani de la Guvernul României, bani pe care nu i-au primit, deşi s-au promis şi doamnei Merkel acum o lună şi jumătate. Lucrurile astea se adună”, a conchis senatorul PSD.