Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi consideră că România se află într-un impas diplomatic fără precedent.
Citeşte şi:
„Mesajul ‘pedagogic’ al ministrului german de externe Guido Westerwelle către diplomaţii români ilustrează regresul geopolitic al ţării noastre sub guvernarea USL. Să construim împreună o Europă a valorilor democratice sigure… Cu alte cuvinte: voi, reprezentanţii profesionişti ai Bucureştiului, aveţi datoria de a corecta ceea ce o parte dintre politicienii voştri au stricat atât de stupid. E nevoie de România, dar nu oricum”, scrie Teodor Baconschi într-un text publicat pe blogul personal.
„Ce pot însă face diplomaţii, dacă guvernanţii USL nu trag concluziile cuvenite din eşecul încasat la referendum? Există o competiţie naturală între statele lumii, chiar şi între cele din UE. Şi există în orice comunitate diplomatică o plăcere maliţioasă de a sancţiona statele care derapează de la regulile clubului.
Ai nevoie şi de oi negre, inclusiv pentru a pune în valoarea albul imaculat al propriei turme… E sigur că ambasadorii noştri din celelalte 26 de capitale ale Uniunii au primit în acest context semnale critice din partea omologilor de la faţa locului. Un şef de misiune importantă spunea, fără teamă şi cu fină ironie, că se pregăteşte să strângă relaţiile cu ambasadorii unor state central-asiatice sau cu distinsul său coleg din Belarus…”, adaugă Teodor Baconschi.
Potrivit fostului şef al MAE, că socialiştii europeni nu mai calcă la Bucureşti e o problemă a PSD: „Stricarea imaginii României în urma isteriei puciste de astă vară e însă problema tuturor cetăţenilor, fie din ţară, fie trăitori în diaspora”.
Din acest motiv, continuă Baconschi, Titus Corlăţen are o misiune grea: „Văd că prima sa vizită externă se face la Chişinău. E normal, cunoscută fiind înclinaţia noului ministru faţă de Republica Moldova”.
Baconschi atrage, însă, atenţia, că „meciurile cele mai grele vor fi jucate la Bruxelles, Paris, Berlin, Londra sau Washington. „Acolo va trebui să aducă suficiente argumente politice interne pentru a demonstra că liniile majore ale politicii externe româneşti nu au fost schimbate. Va avea dl Corlăţean muniţia necesară? Răspunsul va veni de la sine în următoarele luni”, conchide Teodor Baconschi.