Blocaj in coalitia de guvernare: UDMR nu renunta la nominalizarea specialistului in arte martiale Gombos Csaba in fruntea Tarom, in ciuda refuzului ministrului Transporturilor de a-i semna numirea. PDL si UDMR nu se inteleg nici in privinta proiectului de regionalizare a Romaniei, adoptat tacit de Senat.
Si-au impartit cam toate functiile din esalonul doi al puterii, dar s-au impotmolit pe ultima suta de metri. PDL si UDMR nu au cazut de acord asupra viitorului sef al Tarom, intrucat propunerea lui Marko Bela nu este pe placul ministrului Radu Berceanu. Acesta anunta in urma cu o saptamana ca asteapta ca Gombos Csaba sa fie schimbat cu cineva cu experienta in domeniu, insa liderul Uniunii considera ca omul sau este bine pregatit. "Eu am transmis propunerea privind numirea domnului Gombos. El va avea o discutie cu domnul ministru si vor formula o concluzie. Va dati seama ca, in ceea ce priveste TAROM, ne asumam o raspundere, nu altceva, si ne asumam o institutie care are pierderi, are o serie de probleme si cel care vine acolo in primul rand va trebui sa faca treaba in asa fel incat sa scoata TAROM din pierderi. Domnul Gombos e o persoana potrivita, dupa parerea mea, are pregatire, are experienta manageriala si acolo e nevoie de asa ceva", a declarat Marko Bela. Radu Berceanu este insa de neclintit, sustin surse oficiale din minister, pentru Romania libera. "sansele sa-l numeasca sunt practic zero. Ministrul nu vrea sa compromita imaginea Guvernului si a partidului cu un om care nu are atestatele ICAO (n.r. – Organizatia Internationala a Aviatiei Civile), conditie necesara pentru oamenii din breasla. Cum sa puna un patron de sarma la Aviatie, cand la Baneasa si la Otopeni, care au revenit PDL, am pus specialisti?", completeaza sursele citate. Lipsa expertizei nu este singurul minus al lui Gombos Csaba. Acesta a fost cercetat in 2009 de ANI pentru fals in declaratia de avere, dar s-a dispus neinceperea urmaririi penale. In prezent este consilier judetean in Mures, expert in arte martiale si fost director general al producatorului de cablaje electrice Romcab Targu-Mures.
Alte posturi asupra carora liderii coalitiei nu au cazut inca de acord sunt cele de director al Radioului public (de care Marko Bela s-a aratat interesat recent) si de director al Televiziunii publice. "Nu am discutat inca acest lucru, la TVR am inteles ca nici nu ne obliga un termen de expirare. La Radio, acolo, intr-adevar, foarte repede va trebui sa discutam destul de repede ce facem, fiindca pe 31 martie expira prelungirea – ca ei au deja, mi se pare, a doua prelungire – in ceea ce priveste mandatul actualei conduceri. Dar nu am discutat inca acest lucru cu cei din PDL. Nu avem deocamdata pregatit un om, pentru ca nici nu am discutat inca aceasta tema", a precizat Marko Bela. Desi liderul Uniunii afirma, pe 2 februarie, ca nu ar fi rea ideea ca UDMR sa-si asume conducerea Radioului public, surse din PDL ne-au declarat ca maghiarii nu au sanse la acest post.
Un alt punct fierbinte pe agenda comuna a celor doua partide de guvernamant se anunta a fi proiectul de regionalizare a Romaniei, propus de UDMR si adoptat tacit de Senat saptamana trecuta. Actul normativ prevede, pe langa dublarea numarului de regiuni de dezvoltare de la 8 la 16, impartirea administrativa a tarii in cinci macroregiuni, dintre care una pe criterii etnice (Harghita-Covasna-Mures). Profitand de faptul ca liderii PDL nu au contestat public, dar nici nu au aprobat public proiectul, Marko Bela si Laszlo Borbely spun ca se bucura de sprijinul portocaliilor. "Nici vorba! Sa-si ia gandul! Noi nu vom sustine asa ceva niciodata!", a declarat pentru Romania libera un vice PDL. In pofida divergentelor de opinie, Marko Bela spera ca parteneriatul cu PDL sa dureze pana in 2012.