17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportTariceanu si Constantinescu isi fac platforma de dreapta

Tariceanu si Constantinescu isi fac platforma de dreapta

Presedintele Partidului National Liberal, Calin Popescu-Tariceanu, si presedintele Actiunii Populare, Emil Constantinescu, si-au anuntat inmtentia de a elabora o platforma de centru dreapta, la care vor invita sa adere si PNTCD.

Prima intalnirea a lui Tariceanu pentru negocierea polului de dreapta a fost cu Emil Constantinescu, liderul formatiunii Actiunea Populara.
De asemenea, tot in vederea negocierii formarii unui pol de dreapta, liderul liberalilor are programata o intalnire, maine, cu o delegatie a Partidului National Taranesc Crestin-Democrat (PNT-CD).
Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, dupa sedinta Biroului Politic Central al PNL, ca liberalii vor discuta cu orice fel de personalitati, formatiuni politice sau reprezentanti ai societatii civile care sunt apropiati de ideile liberale, de ideile unei drepte autentice romanesti, potrivit Rompres. Orban a spus ca discutiile se vor contura pe un set de idei, de principii care stau la baza proprietatii private, a capitalismului, competitiei, descentralizarii si debirocratizarii. De asemenea, vicepresedintele liberal a aratat ca poate fi vorba si de fuziuni, aliante sau sustinere politica.
"Cel mai important lucru, in momentul de fata, este echilibrarea scenei politice. Democratia romaneasca, din pacate de mult timp, a cam sarit in piciorul stang si multe din formatiunile care s-au dat a fi de dreapta sunt de fapt provenite din FSN si fostul PCR. Noi credem ca dreapta romaneasca nu poate fi reprezentata de partide care au cantat Internationala Socialista si sunt provenite din FSN", a declarat Ludovic Orban.

 

Constantinescu nu mai vrea la Cotroceni

Inaintea intrarii la discutiile cu Tariceanu de la sediul PNL, Emil Constantinescu a declarat ca nu intentioneaza sa candideze pentru un nou mandat de presedinte.
Fostul presedinte Emil Constantinescu a declarat ca "vom incerca sa reinviem spiritul Conventiei din 1998", potrivit Realitatea TV.

"Din perspectiva Actiunii Populare (AP), toate optiunile raman deschise, inclusiv posibilitatea fuzionarii cu Partidul National Liberal, dar in acest moment se pune doar problema constiturii unui pol de centru-dreapta intre PNL, AP si PNTCD", a declarat, inaintea consultarii cu liderii liberali, presedintele AP, Emil Constantinescu, citat de Rompres.
"Toate optiunile sunt deschise, dar, in acest moment, ideea este de a constitui unui pol in care sa existe relatii de colaborare intre PNL, AP si PNTCD. Consider ca sunt singurele trei partide care reprezinta dreapta adevarata in Romania", a declarat Emil Constantinescu.
Fostul presedinte s-a declarat convins ca astfel poate fi reinviat spiritul Conventiei Democrata, astfel incat tinerii sa nu mai poata fi pusi in situatia de a alege intre 'raul mai mic si raul mai mare'.
Fostul sef de stat a aratat insa ca este exclus sa candideze din nou la Presedintia Romaniei si a opinat ca este prea devreme pentru a se putea pronunta cum vor candida la alegeri partidele din viitorul pol de centru-dreapta.

 

AP si PNL au batut palma

 

Emil Constantinescu a declarat dupa discutiile cu Calin Popescu Tariceanu ca un pol de centru-dreapta este "crucial pentru viitorul evolutiilor politice din Romania". Constantinescu a fost de acord sa se alature proiectului politic initiat de "noul PNL, curatat de persoane ca domnul Stolojan si altii, reprezentanti ai fostului FSN, care au impiedicat pana acum relatiile noastre".
"Am hotarat sa demaram actiuni politice in comun", a declarat si presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu dupa intalnirea care a durat aproximativ o ora si la care au mai participat Zoe Petre si Sorin Botez din partea AP si Crin Antonescu, Mihai Voicu si Norica Nicolai din partea PNL, informeaza Hotnews.ro.
Constantinescu a precizat ca proiectul Actiunii Populare, pornit in 2003, nu a putut fi concretizat din cauza unui blocaj mediatic motivat de faptul ca scopul principal al acelei perioade a fost inlaturarea guvernarii PSD. Fostul sef al statului a precizat ca inca nu se pune problema unei fuziuni intre AP si PNL si ca, in acest moment, nu se gandeste sa mai candideze vreodata la presedintie.

"Partidul National Liberal, Actiunea Populara si Partidul National Taranesc Crestin Democrat vor elabora o platforma politica, in care vor fi reafirmate valorile si principiile dreptei si care va constitui baza unui acord politic ce urmeaza a fi realizat intre aceste formatiuni politice", a declarat Calin Popescu-Tariceanu, in urma unei intalniri avute cu presedintele AP, Emil Constantinescu, relateaza Rompres. "S-a constatat, de o buna perioada de vreme, ca valorile si principiile care sunt specifice partidelor de dreapta incearca sa fie confiscate, incearca sa fie furate de forte politice care sunt de fapt de sorginte comunista, socialista sau nomenclaturista", a declarat Calin Popescu-Tariceanu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă