13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSportTariceanu nu cedeaza decat nervos

Tariceanu nu cedeaza decat nervos

Tariceanu a cedat ieri nervos, pus in fata amenintarilor PSD cu retragerea sprijinului in Parlament.
Premierul l-a facut "tampit" pe Cezar Preda (PD) si i-a trimis o scrisoare agresiva lui Basescu.
Liderii PSD i-au lasat pe liberali sa astepte timp de o ora degeaba la Vila Lac 1.

Ziua in care s-a prezentat, in Parlament, motiunea de cenzura impotriva cabinetului sau si in care liberalii aveau programata o noua runda de discutii cu social-democratii a stat sub semnul tensiunii maxime pentru premierul Calin Popescu Tariceanu. Tensiune care a razbatut in repetate randuri, in gesturi pline de nervozitate. Intai a fost scrisoarea pe care primul ministru a adresat-o presedintelui Traian Basescu. In document, Tariceanu a declinat invitatia la consultari sub o avalansa de aprecieri despre viata politica romaneasca: "haos si iritabilitate", "dezordine si anarhie", "minciuna si dezinformare". Toate impanate cu acuze la adresa sefului statului. Epistola pentru presedinte se incheie astfel: "Ar trebui sa va amintesc, din nou, de respectarea Constitutiei, a intereselor Romaniei, dar, dandu-mi seama ca e inutil, o sa va spun exact ce-i spun baietelului meu atunci cand nu e cuminte: Ai grija cum te porti! Daca nu poti face ceva util, stai in banca ta!" Nervozitatea care razbate din tonul scrisorii s-a facut simtita insa si in plenul Parlamentului. In sala, departe de ochii presei si de camerele de filmat, Tariceanu a pornit un schimb de replici dure cu democratii. Potrivit unor surse parlamentare, premierul le-ar fi cerut acestora sa "nu stea ca niste momai". Cand in discutie a intervenit deputatul PD Cezar Preda, potrivit acelorasi surse, lucrurile au degenerat ajungandu-se chiar la cuvinte jignitoare. Afland de la colegi ca Tariceanu l-ar fi catalogat drept "tampit" ("Esti tampit, ma? Vezi-ti de treaba ta!"), Preda s-a ridicat in picioare si i-a cerut premierului explicatii. Disputa a fost aplanata rapid de deputatii democrati. "Colegii mei mi-au zis ca (…) primul ministru ar fi folosit apelativul «tampit». Eu nu am auzit asa ceva. Atunci am replicat: «Domnule, daca domnia sa a spus asa ceva, atunci asta este el si echipa lui»", a explicat, la finalul sedintei, Cezar Preda.
La randul sau, premierul Tariceanu a negat existenta vreunei dispute. La terminarea sedintei, a parasit vizibil iritat sala si doar asaltul ziaristilor l-a determinat sa se opreasca pentru declaratii. Dar nu din prima. Mai intai, pret de cateva minute, premierul a stat sa-i organizeze pe jurnalisti. "Nu stati in spatele meu", a spus Tariceanu, avertizand ca, daca presa nu se conformeaza, nu mai declara nimic. Intrebat de jurnalisti despre disputa avuta cu Cezar Preda, premierul a raspuns sec. "Alte intrebari daca aveti?" "Nu va raspund, ca stati in spatele meu", spune premierul unui jurnalist care indrazneste sa-l intrebe daca liberalii au purtat discutii cu udemeristii.
Dupa episodul din Parlament a urmat o rasturnare de situatie. Tariceanu a asteptat, zadarnic, timp de ora, in Vila Lac 1, delegatia PSD invitata la negocieri.

Teapa pesedista pentru Tariceanu
Pesedistii, adunati in biroul ui Mircea Geoana, in Kiseleff, s-au amuzat copios urmarind la televiziuni asteptarea premierului, pentru ca de-abia dupa vreo ora, Geoana sa-l sune pe Tariceanu ca sa-l anunte ca poate pleca acasa, deoarece PSD nu mai participa la nici o negociere cu liberalii. Intalnirea fusese programata cu o zi inainte, ca urmare a intelegerii dintre Tariceanu si Geoana, cei doi stabilind miercuri, la Palatul Victoria, sa continue parteneriatul PNL-PSD, de pe urma caruia liberalii s-ar fi ales cu ramanerea la guvernare, iar pesedistii, cu cele cateva mii de posturi din administratie ocupate acum de PD. Numai ca ieri vicepresedintii PNL l-au lasat in off-side pe premierul Tariceanu, refuzand sa-i dea acestuia mandat pentru acceptarea unui compromis cu PSD. Nucleul dur din PNL, reprezentat de Crin Antonescu, Norica Nicolai si Puiu Hasotti, l-a determinat pe Tariceanu sa respinga o alianta cu PSD, oferta maxima a liberalilor fiind "acceptarea status-quo-ului", adica PSD si PNL sa se sprijine reciproc, dar neoficial. Mai mult, liberalii au decis sa joace tare in fata PSD, fluturand pe sub nasul lui Geoana perspectiva anticipatelor: "Daca Geoana crede ca soarta lui Tariceanu sta in mainile lui, si soarta lui Geoana sta in mainile lui Tariceanu. Daca PSD voteaza motiunea, foarte bine, PNL trece in Opozitie, dar la toamna, cand Basescu va decide sa-l rastoarne pe viitorul premier, PNL va vota o motiune de cenzura si se va ajunge la anticipate. Sa vedem atunci daca PSD, care are 13% in sondaje, vrea anticipate!", declara ieri unul din liderii PNL, inainte de negocierile programate cu social-democratii. Dupa sedinta Biroului Politic al PNL, Tariceanu a iesit in fata presei si a anuntat ca nu va face nici un compromis cu PSD. Aceste declaratii i-au iritat pe social-democrati, care, in fata televizorului, au stabilit sa nu mai mearga la intalnirea de la Lac 1.

"Mergem la o ciorba!"
Geoana l-a sunat pe Tariceanu, cei doi vorbind la telefon 40 de minute. Presedintele PSD i-a reprosat premierului atitudinea "aroganta" si faptul ca a chemat presa la negocieri. Dupa discutia telefonica, Tariceanu a plecat de la vila din Primaverii, iar Geoana, Corlatean, Victor Ponta, Cristian Diaconescu si Viorel Hrebenciuc s-au dus la restaurantul de langa sediul PSD, sa sarbatoreasca "teapa" trasa premierului. "Mergem la o ciorba! Sa-si faca Tariceanu majoritate cu cine vrea si Basescu la fel! Noi n-am aranjat nimic cu nimeni", declara, extrem de vesel, Titus Corlatean, secretarul general al partidului. Totusi, in vreme ce liberalii s-au adunat, abatuti, la sediul lor, socotind ca fara sprijinul PSD guvernul Tariceanu mai are maximum o saptamana de trait, pesedistii, in jurul castronului cu ciorba, au decis sa-i mai dea o sansa premierului. PSD nu voteaza motiunea de cenzura a PD si, mai ales, nu mai depune nici o motiune de cenzura proprie, ceea ce inseamna ca actualul cabinet nu are sanse sa pice, in ciuda stradaniilor democratilor. Mai mult chiar, suparati ca Basescu nu il doreste pe Mircea Geoana prim-ministru, pesedistii analizau aseara oportunitatea participarii la consultarile de astazi de la Cotroceni, inclinand catre boicotarea acestora.

Boc: scrisoarea este infantila
Liderul PD, Emil Boc, a afirmat ieri, la Cluj, ca PSD trebuie fie sa voteze motiunea PD sau sa propuna o motiune proprie. In caz contrar, in opinia lui Boc, logodna actuala dintre PNL si PSD se va oficializa ca o casatorie, al carei nas ar fi Viorel Hrebenciuc. Boc a mai afirmat ca PD ar accepta o guvernare PNL-PD-PLD, cu conditia ca actualul premier sa nu existe in formula viitorului Guvern. Referindu-se la scrisoarea trimisa ieri de Calin Popescu Tariceanu presedintelui Traian Basescu, Boc a numit-o infantila. "Scrisoarea este un gest copilaresc care il descalifica pe Tariceanu ca om politic, dar si ca om", a replicat Emil Boc. Liderul PD a negat ca s-ar fi intalnit cu Mircea Geoana la Bucuresti pentru a negocia o posibila formula de guvernare.

Mircea Geoana – campion la razgandeli
Mircea Geoana a batut recordul la razgandeli politice. Ieri dimineata, presedintele PSD avea in program negocieri cu PNL, depunerea unei motiuni de cenzura, pentru marti, si organizarea Comitetului Executiv al PSD astazi. La pranz, Geoana a anulat negocierile cu Tariceanu, dupa-amiaza a decis sa nu mai faca motiune de cenzura, iar spre seara a anulat si CEx.

Cele mai citite

Top 10 cele mai mari bănci după active în S1/2024: Banca Transilvania, BCR şi CEC Bank domină clasamentul

În primul semestru din 2024, sectorul bancar românesc a înregistrat o creștere semnificativă a activelor, majoritatea instituțiilor din top 10 raportând avansuri considerabile comparativ...

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...

România a atras investiții străine directe de 6,74 miliarde de euro în 2023, cu mult mai puțin față de un an în urmă

România a atras investiții străine directe (ISD) de 6,74 miliarde de euro în 2023, în scădere semnificativă față de recordul de 10 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă