UPDATE 13.35: Comitetul liderilor a propus sistarea lucrărilor plenului Camerei, deputaţii urmând să lucreze în comisiile parlamentare, a anunţat, miercuri, secretarul forului legislativ, Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.
„La propunerea Comitetului liderilor, o să mai fie un singur punct pe ordinea de zi (a plenului – n.r.) – o informare din partea preşedintelui Klaus Iohannis. Comitetul liderilor a propus sistarea lucrărilor, urmând ca parlamentarii să lucreze în comisii”, a spus Ciolacu, la finalul Biroului permanent.
Comitetul liderilor a solicitat să nu se mai pună pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor proiecte de lege la care raportul vine în dimineaţa plenului, să se respecte termenele impuse de Regulament.
UPDATE 12.49: Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a fost suspendată miercuri, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a convocat Biroul permanent pentru stabilirea unei noi ordini de zi, potrivit Agerpres.
„Constat că liderii grupurilor parlamentare nu s-au înţeles, suspend şedinţa şi convoc Biroul permanent al Camerei pentru un nou proiect al ordinii de zi. Suntem într-un clenci pe care trebuie să îl recunoaştem. Pe de o parte, plenul nu a acceptat să scoată de pe ordinea de zi, conform votului, proiectele de legi care nu respectă articolul 69, iar preşedintele de şedinţă nu are niciun atribut de a scoate el unilateral un proiect de lege de pe ordinea de zi, deci ne întoarcem la comitetul liderilor în Biroul permanent pentru a discuta o nouă ordine de zi care să fie în conformitate cu prevederile Regulamentului Camerei”, a anunţat Zgonea în plen.
UPDATE 12.10: Deputaţii au luat o nouă pauză de consultări, după două ore de dezbatere, întrucât liderii grupurilor parlamentare nu au ajuns la nicio concluzie, informează Agerpres.
Liderul grupului parlamentar al PSD, Florin Pâslaru, a propus o nouă pauză de consultări de o jumătate de oră.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a menţionat că, în cazul în care nu se va lua nicio decizie după această pauză de consultări, va fi convocat Biroul permanent.
„Singura soluţie este să ceară comitetul liderilor suspendarea şedinţei de plen, convocarea Biroului permanent şi refacerea ordinii de zi”, a explicat Zgonea.
UPDATE 11.55: Proiectul legii defăimării a rămas pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, după ce a fost supusă votului. Astfel, plenul a decis, cu 63 de voturi pentru, 41 împotrivă şi 43 de abţineri, ca proiectul să rămână pe ordinea de zi, potrivit Agerpres.
UPDATE 11.20: Liberalii cer scoaterea legii defăimării de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, pe motiv că a fost încălcat regulamentul Camerei Inferioare.
„Avem pe ordinea de zi proiectul privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup la punctul 5. Grupul parlamentar al PNL propune excluderea de pe ordinea de zi a acestui punct pentru că nu respectă prevederile Regulamentului – art 69 alin. 2, care spune că raportul va fi imprimat şi difuzat deputaţilor cu cel puţin trei zile înainte de data stabilită pentru dezbaterea proiectului de lege sau a propunerii legislative în plenul Camerei Deputaţilor în cazul proiectelor de legi pentru care Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată şi de cel puţin cinci zile în cazul în care avem Camera Deputaţilor Cameră decizională. Raportul aferent acestui proiect de lege a fost distribuit în această dimineaţă, nu respecta articolul 69. În temeiul Regulamentului, vă solicit excluderea de pe ordinea de zi a acestui proiect de lege”, a spus liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu Nicolăescu, în plenul Camerei Deputaţilor.
–-
Proiectul legii defăimării provoacă discuţii între deputaţi, astfel că şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va începe miercuri cu 10 minute mai târziu, potrivit preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea. Totodată, neînţelegerile ar putea duce la scoaterea proiectului de lege de pe ordinea de zi, potrivit unor surse citate de Agerpres.
Astfel, atât preşedintele Camerei Deputaţilor, cât şi liderii de grup au avut deja discuţii care au durat 20 de minute, dar nu s-au înţeles cu privire la ordinea de zi.
Potrivit unor surse parlamentare, principala problemă este proiectul de lege privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup, iniţiat de Liviu Dragnea. Proiectul ar putea fi retrimis la comisii de plen.
O parte dintre liderii de grup, arată sursele citate, au fost deranjaţi de faptul că raportul la proiectul de lege a fost publicat pe site dimineaţă, la ora 9,00, iar Regulamentul spune că aceste rapoarte trebuie publicate cu 24 de ore înainte ca proiectul să intre pe ordinea de zi.
În aceste condiţii, proiectul de lege ar putea fi scos de pe ordinea de zi.
Citeşte şi: 100.000 de lei amendă pentru defăimare
Actul normativ are ca obiective prevenirea și sancționarea defăimării sociale definite ca „fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la un grup social“. Potrivit proiectului, în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) se va înființa Departamentul pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței, care va avea rol de prevenire și sancționare a defăimării sociale. Deputații juriști au majorat sancțiunile pe care le poate aplica acest departament, adoptând un amendament depus chiar de Liviu Dragnea.
Astfel, contravențiile se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate. În varianta adoptată de Senat proiectul prevedea că defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 60.000 de lei dacă vizează un grup social.
Persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sau anularea situaţiei create prin discriminare, în termen de trei ani de la data săvârşirii faptei sau „de la data la care persoana interesată putea să ia cunoştinţă de săvârşirea ei“, mai prevede proiectul.
Citeşte şi: ONG-urile cer deputaţilor să respingă legea privind defăimarea socială