-2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSportStudiu. NATO, MApN, SRI și DNA, în topul încrederii românilor. Partidele politice...

Studiu. NATO, MApN, SRI și DNA, în topul încrederii românilor. Partidele politice și băncile stau tot mai slab în sondaje

Românii au tot mai multă încredere în instituțiile din domeniul ordinii și liniștii publice și tot mai neîncrezători privesc spre politicieni și partidele politice. Armata, SRI și DNA sunt instituțiile preferate de români. Și NATO se află în în preferințele românilor, conform unui studiu comandat de Adevărul și citat de B1TV.

Conform statisticilor, aproape 70 % din populaţie şi-a arătat încrederea faţă de MApN. Următorul loc din acest clasament este ocupat Jandarmerie, iar pe poziţia imediat următoare se află Serviciul Român de Informaţii.

Aproape 50% din cei chestionaţi au spus că au multă şi foarte multă încredere în SRI. Pe locul 4 în topul încredere faţă de instiuţiile din cadrul ordinii şi siguranţei naţionale se află DNA, tocmai pentru implicarea în lupta cazurilor sonore de corupţie. 

Românii nu prea au încredere în BNR, Poliție și SIE.

Pe ultimele locuri se situează Banca Naţională a României, Poliţia, Serviciul Extern de Informaţii şi Agenţia Naţională de Integritate.

Pe de altă parte, procentele încrederii în instituţiile politice sunt într-o relativă stabilizare, pe fondul tendinţei deja constatate de scădere treptată pe termen lung.

La polul opus partidele politice rămân cele mai prost văzute de români.

În ce priveşte topul încrderii în instituţiile sociale sau private din luna mai, clasamentul este dominat în contiunare de Biserică. Potrivit sondajului citat de Adevărul peste 60% dintre români au încredere în Biserică. În timp ce pe ultimele locuri se situează patronatele şi băncile.

Privitor la încrederea acordată de români instituţiilor internaţionale, Alianţa Nord Atlantică se află pe primul loc. Peste 50 dintre românii chestionaţi şi au arătat încrederea faţă de NATO. Pe locul următor se află Organizaţia Naţiunilor Unite, urmat de Uniunea Europeană, Parlamentul European, Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

Studiul a fost realizat în perioada 1-6 iunie, pe un eşantion de 1.055 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de peste 18 ani a României. 

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...
Ultima oră
Pe aceeași temă