Grecul a pus mâna pe trofeu chiar la debut

Stefanos Tsitsipas a cucerit Turneul Campionilor

Grecul Stefanos Tsitsipas a câștigat Turneul Campionilor, după ce l-a învins în trei seturi pe austriacul Dominic Thiem, cu scorul de 6-7, 6-2, 7-6.

Share

Cătălin Mihai 0 comentarii

Actualizat: 19.11.2019 - 08:49

La prima participare în cel mai important turneu al finalului de sezon, grecul de 21 de ani a devenit cel mai tânăr jucător care se impune la Turneul Campionilor din ultimii 18 ani. Recordul este deținut de John McEnroe, care l-a câștigat în 1978, pe când avea doar 19 ani.

Finala a fost una foarte strânsă, Tsitsipas reuşind să câștige după două ore şi 35 de minute în faţa austriacului de 26 de ani. Chiar dacă Thiem a reuşit victorii contra elveţianului Roger Federer, sârbului Novak Djokovic şi germanului Alexander Zverev, acesta a dat impresia că meciurile din timpul săptămânii l-au secat de energie, fapt confirmat şi de căderea din setul secund, în care grecul a avut o serie remarcabilă de patru game-uri la rând. În decisiv, Thiem a fost condus cu 3-1, dar a reuşit să revină şi să egaleze. Setul a luat accente dramatice, ajungând până în tiebreak, unde Tsitsipas a condus cu 4-1, austriacul a revenit din nou şi a egalat, 4-4, dar apoi grecul a reuşit trei puncte la rând şi a câştigat marele trofeu.

„Am jucat foarte bine în setul al doilea, nu i-am dat prea multe opțiuni. A fost dificil să joc într-un asemenea turneu, dar am reușit să-mi stăpânesc emoțiile. Le mulțumesc celor care m-au susținut aici, m-au făcut să mă simt ca acasă”, a declarat jucătorul elen la finalul meciului.

Tsitsipas este al patrulea debutant care câştigă Turneul Campionilor, după Andy Murray, Grigor Dimitrov şi Alexander Zverev.

Un fapt inedit este acela din anul 2006 nu se mai întâmplase ca în ultimul act să se confrunte doi jucători care să aibă reverul cu o singură mână, atunci când Roger Federer a trecut de James Blake.

Pentru succesul din capitala Angliei, Tsitsipas va fi recompensat cu 2,8 milioane de dolari și 1300 de puncte în clasamentul ATP.

În finala de dublu, titlul a revenit perechii franceze Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut, care i-au învins cu 6-3, 6-4 pe Raven Klaasen/Michael Venus.

Comentarii