Directorul SRI, Eduard Hellvig, a ordonat începerea procedurilor de retragere a ultimilor 23 de ofițeri SRI care fuseseră detașați la ANAF, informează miercuri Mediafax.
Ofițerii în cauză lucrau în interiorul Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF. Specialiștii SRI fuseseră detașați la ANAF la cererea acestei instituții, cu aprobarea CSAT. Decizia CSAT pe acest subiect este însă clasificată. Cu toate acestea, nu a existat un protocol între SRI și ANAF pe tema ofițerilor detașați.
„Specialiştii detasaţi au contribuit la creşterea gradului de expertiză analitică, la consolidarea unor mecanisme şi proceduri de lucru unitare şi, de asemenea, la asigurarea unor standarde superioare de integritate”, subliniază SRI.
Surse din cadrul acestei instituții au precizat că n-au avut niciodată mai mult de 30 de analiști financiari detașați la ANAF, respingând categoric ideea că ar fi fost peste o sută de asemenea ofițeri, după cum afirmase, la un moment dat, Victor Ponta, în perioada în care era premier.
„Noi am dorit să ne retragem specialiștii și ne-am adresat în acest sens și premierului, și ministrului de Finanțe”, spun reprezentanții SRI.
Direcția Generală Antifraudă Fiscală s-a format după ce s-a desființat Garda Financiară, ai cărei angajați au fost deseori acuzați că sunt implicați în cazuri de luare de mită sau că execută controale la comandă politică.
La înființarea DGAF, o serie de foști angajați ai Gărzii Financiare au rămas fără posturi. Un element nelămurit încă este ce oameni vor ocupa funcțiile devenite libere după retragerea analiștilor SRI din organigrama DGAF.