Simona Halep a pierdut finala Turneului Campioanelor, de la Singapore, scor 6-3, 6-0, în fața liderului WTA, Serena Williams, însă românca va încheia anul cu fruntea sus și cu mari așteptări de la sezoanele care vor urma.
"Mulțumesc tuturor că m-au susținut. A fost o săptămână minunată. O felicit pe Serena pentru ca este cea mai bună și pentru că a terminat anul din nou pe locul 1. A fost un adevărat vis să fiu aici. Le mulțumesc părinților, prietenilor." Aceasta a fost declarația Simonei, zâmbitoare, cu fruntea sus, la capătul unui turneu care a reprezentat o nouă rampă pentru cariera sa.
Totuși „profețiile” au fost îndeplinite, iar Williams nu a lăsat nerăzbunată o înfrângere categorică suferită în fața unei noi rivale din circuitul WTA. Halep și-a câștigat un loc pe lista extrem de scurtă a adevăratelor adversare ale Serenei Williams, după ce a învins-o pe aceasta în faza grupelor, la Singapore, cu scorul de 6-0, 6-2. Răzbunarea liderului mondial a venit în finala turneului, iar românca nu putut decât să-i mai ia un game în plus față de cele două pe care i le-a smuls americanca în meciul de miercuri.
Un al doilea aspect al finalei celui mai râvnit trofeu din lume este și faptul că Williams nu ar fi ajuns până aici dacă Halep nu ar fi dat dovadă de fair-play în grupe. După ce a demolat-o pe Williams în a doua etapă a Grupei Roșii, Halep era deja calificată în semifinale, iar un meci pierdut în două seturi, în fața Anei Ivanovici, ar fi dus la eliminarea din competiție a liderului WTA. Românca i-a smuls totuși un set sârboaicei, în ultima etapă, iar Williams a putut face astfel pasul spre semifinale.
După un astfel de curs al evenimentelor finala de la Singapore este departe de a fi o dramă, ci mai de grabă un mod prin care din nou i-a fost dat Cezarului ceea ce era al Cezarului. Mult așteptata predare de ștafetă, dinspre Williams către Halep, probabil va mai avea de așteptat, însă românca a demonstrat pe parcursul acestui turneu că are puterea de a deveni la un moment dat numărul 1 mondial. Momentul s-ar putea să nu întârzie foarte mult, în condițiile în care Williams, la 33 de ani, și-a arătat limitele în numeroase momente, pe parcurusul acestui turneu.
Nu a mai funcționat jocul stânga-dreapta
Poate fi greu de digerat o înfrângere cu 6-3, 6-0, după ce cu doar câteva zile în urmă ți-ai doborât adversarul, în aceeași notă, cu 6-0, 6-2. Nu este însă un lucru imposibil atunci când vorbim de Williams și chiar și de alte jucătoare din careul de ași, în care a făcut pasul, anul acesta și Simona Halep.
La Singapore, acolo unde au evoluat primele 8 jucătoare ale lumii, Halep a jucat cel mai bun tenis din cariera sa, iar un element cheie a fost plimbarea adversarelor stânga-dreapta cât mai mult cu putință. A funcționat în primul meci contra americancei, însă la cel de-al doilea, Williams, pusă în gardă, a știut ce trebuia să facă și a început partida în forță. Halep a avut în mâini începutul finalei de la Singapore, însă treptat americanca a comis din ce în ce mai puține greșeli, iar jocul Serenei a revenit din nou la forma care a transformat-o într-o legendă. Cu toate că Halep a avut un serviciu destul de bun, returul liderului mondial a fost devastator în setul al doilea, când românca nu a mai câștigat niciun game.
La finalul unui sezon dificil, cu multe accidentări, dar cu cele mai mari realizări ale carierei, poate că finala de la Singapore nu ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru staff-ul Simonei. Totuși sunt unele lucruri pe care românca le mai are de pus la punct, inclusiv la capitolul psihic, acolo unde a fost dominată clar de americancă. Colaborarea cu Wim Fissette i-a adus, fără îndoială, o îmbunătățire a jocului, însă rămâne de văzut cât de important este aportul belgianului la forma, mai de grabă psihică, a Simonei din timpul meciurilor importante.
Premii totale de peste 6,5 milioane dolari și locul 3 WTA
Această ediție a Turneului Campioanelor rămâne o mare realizare pentru cariera Simonei Halep, iar evoluția sa la Singapore i-a readus locul 3 mondial, respectiv 890 puncte WTA, dar și 971.000 dolari. După acest turneu Halep a atins câștiguri totale din premii din tenis în valoare de 6,55 milioane dolari.
Cel mai important lucru, după acest turneu, este faptul că românca va încheia anul pe locul 3 WTA, după ce în urmă cu o săptămâna căzuse pe locul 4 mondial deoarece nu-și apărase titlul câștigat anul trecut la Moscova. Ea a devansat-o în clasament pe cehoaica Petra Kvitova, iar în fața sa au mai rămas Maria Șarapova și liderul Serena Williams. După ce a ocupat locul 2 mondial câteva săptămâni de această dată revenirea va fi mai dificilă, în condițiile în care Maria Șarapova este formă maximă, iar Halep încă nu a înregistrat nicio victorie împotriva ei.
Anul 2014 a fost unul în care Halep a câștigat cel mai important turneu al carierei, Premier 5 de la Doha, dar a avut și cele mai bune rezultate în turneele de Grand Slam: sferturi la Australian Open, finală la Roland Garros și semifinală la Wimbeldon. De asemenea românca a câștigat și turneul de la București, nou introdus în circuitul WTA, atrăgând astfel un val de simpatie și mai mare din rândul publicului românesc.
Anul 2015 se anunță unul poate și mai dificil, având în vedere că românca a pus în gardă toate jucătoarele din circuitul WTA, care de acum înainte vor ști de ce este capabilă Halep. Dar până anul viitorul, cel mai probabil românca urmând să joace la Australian Open 2015, pentru Halep urmează câteva săptămâni de relaxare și de pregătire pentru noi provocări.