2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSportSorin Oprescu

Sorin Oprescu

» Candidatul independent Sorin Oprescu, un protejat al fostului presedinte Ion Iliescu, poreclit "Profesorul" sau "Doctorul" este de profesie medic chirurg si provine din familia unui fost general de Securitate din Bucuresti.

» Apropiatii lui Sorin Oprescu si psihiatrul Florin Tudose mentioneaza, printre calitatile sale, adaptabilitatea si ambitia, iar printre defectele sale, temperamentul coleric, faptul ca nu se poate concentra sa duca un obiectiv la indeplinire si necunoasterea oamenilor.

» Sorin Oprescu a fost prieten cu Nicu Ceausescu, fiul fostului dictator, sustin persoane din anturajul doctorului, care insa il definesc pe Oprescu drept un om sufletist, adaptabil si ambitios, gata sa se bata pentru idealuri si pentru dreptate "asa cum o vede el".
Sorin Oprescu
164.219 voturi
30,12%

In opinia psihiatrului Florin Tudose, coleg de munca al candidatului Sorin Oprescu, doctorul este "ragateanul tipic", cu toate calitatile si defectele lui. "Principalele lui calitati sunt mobilitatea, in sens de adaptabilitate, curiozitatea si ambitia, mai precis capacitatea de a nu se recunoaste niciodata invins", afirma Tudose. La fel ca si in cazul contracandidatului sau, aceste calitati sunt, in acelasi timp, si principalele lui defecte. In opinia fostului sau coleg de partid, ex-ministrul Alexandru Athanasiu, Oprescu are trei calitati cardinale: "este un sufletist, un om care se bate pentru idealuri si pentru dreptate, asa cum o vede el" si o persoana consecventa cu ea insasi. Cele trei defecte ale doctorului: se risipeste in multe lucruri ("are o slaba concentrare pe un singur obiectiv"), este inzestrat cu un temperament coleric si nu se inconjoara intotdeauna de oamenii care ii sunt cu adevarat prieteni.

Unii cunoscuti ai sai apreciaza ca, din functia de director al Spitalului Universitar, de unde a fost demis cu scandal in 2006, Oprescu "a facut reforma si a tratat bine toate persoanele care au ajuns la mana lui, indiferent de culoarea politica sau daca erau rude ale ziaristilor", in timp ce altii spun ca a plecat din functie lasand spitalul in datorii si doar cu o jumatate de corp de cladire renovata, in 15 ani de activitate. Datoriile de sute de miliarde de lei acumulate de Spitalul Universitar sub directoratul lui Oprescu au ajuns subiect de ancheta la DNA. Unii medici de la Spitalul Universitar il vad pe fostul lor director ca pe un om interesat de cei din jur: "Nu poate trece pe un culoar, pe langa un salon, fara sa-i pese de ceea ce-i in jur. Spune o vorba buna, un banc sau ceva mai piperat". E drept, Oprescu este cunoscut ca un tip care se apropie mai usor de oamenii simpli, din personalul auxiliar, decat de medici sau de cadre de conducere. Defectul sau, care nu il recomanda ca primar al Capitalei, este ca "se apuca de prea multe lucruri deodata. Este prea entuziast si nu isi asigura logistica si echipa necesare pentru a duce la bun sfarsit ce si-a propus". Alti colegi nu au insa vorbe atat de bune pentru Oprescu si spun ca este genul de om ubicuu, dar de negasit. "Cand il cauti la spital, e la Senat. Cand il cauti la Senat, a plecat la facultate. Nu il gasesti niciodata." Unii angajati ai spitalului spun ca Oprescu a dat pe acolo cam "zece zile in ultimul an". Este cunoscut si faptul ca senatorul Oprescu a fost in topul absentilor nemotivat din Parlament. Oprescu mai este acuzat de unii colegi de la spital ca "de pe vremea cand era director, a lasat datorii, lucrari executate si neplatite sau fara facturi".

Apropiatii lui refuza, in mare parte, sa-i analizeze trecutul, desi confirma ca viata acestuia dinainte de 1989 are parti neexplicate prin CV-uri. Unii sustin ca nu este vina lui ca s-a nascut in familia unui general de Securitate si ca astfel a beneficiat de toate avantajele oferite de fostul regim, altii il acuza pentru apartenenta la vechea nomenclatura si mai ales pentru "amicitia cu Nicu Ceausescu, fiul fostului dictator, cu care a locuit la un moment dat geam in geam, pe strada Primaverii, si caruia i-a oferit asistenta medicala atunci cand era bolnav". Apropiatii doctorului mai sustin ca rivalitatea dintre el si Adrian Nastase a fost foarte puternica inainte de 1989, pentru ca acesta din urma  era un "intrus" in structurile statului comunist, pe cand Oprescu avea deja "pedigree", prin parintii sai. "Chiar daca se injura cu Nastase, in favoarea lui Oprescu interveneau imediat Nicolae Vacaroiu si serban Mihailescu", sustin sursele citate.

Relatia medic-pacient, care de obicei functioneaza pe principiul "pacientul fuge de doctor", a ajuns sa se inverseze pentru chirurgul Sorin Oprescu: doctorul a ajuns sa fuga de pacient, Ion Iliescu, al carui medic personal este de ani de zile, pentru ca imaginea sa de independent politic sa nu fie "patata" de apartenenta la PSD. Cu toate acestea, cei doi nu se pot indeparta prea mult, avand in vedere ca Oprescu ii datoreaza cariera politica lui Iliescu si ambii au foarte multe legaturi de partid si de familie cu vechea nomenclatura comunista.

In 2008, Sorin Oprescu a fost acuzat ca si-a falsificat dosarul pentru obtinerea titlului de profesor doctor universitar, facand referire la lucrari care nu fusesera publicate, dar Comisia de Etica a Facultatii de Medicina l-a gasit nevinovat.

Staff-ul de campanie al lui Sorin Oprescu a refuzat sa raspunda la intrebarile despre trecutul candidatului, considerand ca acesta "n-are nici o legatura cu lupta pentru Primaria Capitalei".

» Despre Blaga:
Spre deosebire de Vasile Blaga, care era implicat politic, membru si lider FSN si prefect de Bihor, in 1990 si 1991 nu eram implicat in nici un partid, nu eram in nici o pozitie publica, nu eram decat un tanar medic de 40 de ani, la locul sau, cu profesionistii acestei meserii.

Oprescu este patron la "Academica"
Sorin Oprescu, impreuna cu fratele sau, Dorin, cu fiul sau, Mircea, si cu Aurel Catalin Galea detin in parti egale "Academica Medical" – un centru medical de lux, situat intr-o vila cocheta  din centrul Capitalei. "Se numeste «Academica» deoarece aici lucreaza profesori universitari  de la Spitalul Elias, care apartine Academiei Romane, si de la Spitalul Municipal, unde domnul Oprescu a fost director.  Prin numele clinicii, pacientii stiu sigur ca vor beneficia de ingrijire de inalta performanta", ne-a explicat o asistenta. "Academica" ofera consultatii si tratamente in peste 15 discipline medicale si pune la dispozitia pacientilor sai echipamente de ultima generatie, inclusiv pentru interventii chirurgicale, dupa cum este prezentata pe propria pagina de internet. Investitiile facute de familia Oprescu si asociatul lor depasesc suma de 3.000.000 de euro. Fratele sau, Dorin Oprescu, a fost subiectul mai multor scandaluri legate de gestionarea banilor de la OPNAJ, Casa de Asigurari de Sanatate a Armatei si Serviciilor Secrete.     O.G.
CURRICULUM VITAE

Nume si prenume: OPRESCU SORIN
Data nasterii: 7 noiembrie 1951
Locul nasterii: Bucuresti
Stare civila: divortat, un fiu

Studii:
1976, absolvent al Facultatii de Medicina Generala, Bucuresti

Cariera:
prezent: senator PSD si profesor la Medicina
2001-2005: directorul Spitalului Elias
2000: viceprimar al Capitalei
1999: presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti
1996-2000: consilier la Primaria Capitalei
1994-2006: director al Spitalului Universitar de Urgenta
1992-1993: consilier al ministrului Sanatatii Iulian Mincu
1985-prezent: chirurg la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
1979-1984: chirurg stagiar la Spitalul Clinic Brancovenesc Bucuresti
1978-1979: medic la Departamentul Aviatiei Civile, Aeroportul "M. Kogalniceanu" Constanta, prin repartitie guvernamentala

Cele mai citite

Președintele Iohannis, discurs în Bundestag: Uitarea trecutului conduce la repetarea greșelilor

Iohannis a amintit că 2024 marchează 80 de ani de la Debarcarea din Normandia și 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, momente...

Kit complet pentru unghii: ce include și cum să îl folosești corect

Care este soluția ideală pentru a face acasă manichiuri profesionale, fără a investi în vizitele constante la salon? Cu siguranță un kit complet pentru...

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă