La inchiderea votului, Insomar si CCSB au prezentat date care plasau PSD cu un avans de 4-6% fata de urmatorul clasat, PD-L. Cifrele oficiale de ieri au aratat insa ca diferenta a fost de fapt de jumatate de procent. Sociologii presupun ca cele doua institute fie si-au calculat gresit esantioanele, fie au recrutat oameni nepregatiti.
Zambetele liderilor PSD din seara alegerilor, cand sondajele ii dadeau castigatori ai alegerilor cu patru pana la sase procente in fata PD-L, au disparut subit ieri, la prezentarea cifrelor oficiale de la Biroul Electoral Central. Diferenta s-a redus, la ora 18.00, la doar 0,5–0,7%. Desi cele doua institute care au realizat exit-pollurile sunt detinute mai mult sau mai putin direct de familia Voiculescu (CCSB) si de Sorin Ovidiu Vantu (Insomar), sociologii independenti exclud reaua-intentie si pun diferentele care depasesc cu mult marja de eroare de 1% pe seama erorilor metodologice si umane. "Nu as pleca de la premisa de rea-vointa, pentru ca aceste institute risca foarte mult. E clar ca au facut amandoua aceleasi greseli, pentru ca au ajuns la aproximativ aceleasi rezultate", crede politologul Cristian Parvulescu.
Cu toate acestea, surse din domeniu ne-au declarat ca aceste diferente mult mai mari decat marja de eroare "au incercat sa acrediteze ideea unui castigator pentru a-i da forta de negociere". Aceleasi surse ne-au spus ca sondajele au servit si la posibile manipulari: TVR, condusa de social-democratul Alexandru Sassu, ar fi preferat sa cumpere pe bani grei sondajul CCSB, desi Realitatea TV ar fi fost dispusa sa le furnizeze gratuit exit-poll-ul Insomar.
Prima posibila eroare pe care ar fi putut-o face cele doua institute este concentrarea excesiva pe zona rurala, unde se stie ca PSD are un avantaj consistent fata de celelalte partide. "Au trimis mai multi operatori in mediul rural. Nu au luat in calcul populatia plecata in strainatate si au construit esantioanele de sondare cu 47% populatie rurala.
Dar aceasta estimare oficiala nu mai este valabila, cei mai multi romani au plecat din tara de la sate si din orase mici", spune Bruno stefan, presedintele Biroului de Cercetari Sociale. Sociologul Mircea Kivu adauga ca este posibil ca institutele sa-si fi calibrat esantioanele gresit, folosindu-se de prezenta la vot de la alegerile din 2004. Atunci, diferenta de prezenta dintre urban si rural a fost de 15%, acum de doar 10%. "Poate au intervievat prea multi oameni din mediul rural si de aici a aparut supraestimarea PSD", spune Kivu. Politologul Cristian Parvulescu crede si el ca problema institutelor este legata de "esantioanele spatiale, care pleaca de la un model al societatii bazat pe cercetari de la inceputul anilor ‘90" si care trebuie revizuit.
O alta posibila explicatie pentru semi-esecul exit-poll-urilor poate fi calitatea slaba a operatorilor folositi pentru interviurile cu electoratul. "Pregatirea si experienta celor care au cules datele, dar si a celor care au coordonat exit-poll-urile sunt slabe. Daca stii sa construiesti un esantion, nu te duci mai mult in rural", crede Catalin Augustin Stoica, directorul CURS. Sociologul spune ca marja de eroare teoretica a celor doua sondaje a fost de 1%, la un nivel de incredere de 95%, adica in 5% din cazuri marja putea depasi acel procent de eroare. "sase procente de eroare este imposibil", socoteste Stoica, adaugand ca multi operatori folositi de cele doua institute sunt tineri studenti. Fost director al IMAS, Mircea Kivu spune ca in trecut esantioanele standard pentru astfel de sondaje erau de 250 de sectii de votare. In comparatie, Insomar a folosit anul acesta 617 sectii.
"Recrutarea de multi operatori noi, neexperimentati, care si asa sunt imposibil de controlat daca isi fac treaba bine poate fi o cauza", spune Kivu. Acestia nu aplica mereu "pasul statistic", adica sa intervieveze fiecare al zecelea om care iese din sectia de vot. "Nu stau tot timpul acolo, mai pleaca sa manance si apoi iau la intrebari zece oameni la rand. Cifrele se pot da astfel peste cap", adauga Kivu.
Directorul executiv al CCSB, sociologul Mirel Palada, ne-a indemnat sa asteptam rezultatele oficiale finale, estimand ca cifrele se vor apropia de cele oferite de sondajul sau. Explicatia sa pentru diferentele mari: "Initial, s-au centralizat sectiile de votare urbane. Pe masura ce vin toate voturile, lucrurile se vor schimba. PSD este partidul cu voturile cele mai multe, deci marja de eroare creste". Cecilia Zavaleche, directoare Insomar, a preferat si ea sa nu comenteze inainte de cifrele oficiale finale si de numararea voturilor nule si albe. "Nu ne-am concentrat mai mult pe zona rurala. Exista uneori erori care nu tin de matematica – in declaratii unii nu raspund la toate intrebarile", a spus Zavaleche.