Pesediştii de la Constanţa îi duc cu preşul pe pedeliştii de la Transporturi, refuzând, fără să o spună explicit, sub diferite pretexte, să emită documentele necesare. Factura războiului politic e plătită de zecile de mii de şoferi care se înghesuie pe străzile din Cernavodă în drumul lor spre mare.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) desfăşoară un adevărat război cu Consiliul Judeţean Constanţa, care refuză de câteva luni bune să îi elibereze certificatul de urbanism pentru construirea unor tronsoane din autostrada Cernavodă-Constanţa. Consiliul este condus de Nicuşor Constantinescu, membru important al PSD. Certificatul de urbanism la o lucrare are doar valoare informativă. Dacă solicitantul certificatului depune toate actele cerute la dosar (o cerere-tip, planuri topografice sau cadastrale la scară şi plăteşte taxa), eliberarea certificatului nu poate fi refuzată de autoritatea locală. Cu toate acestea, CNADNR se chinuie de luni bune să obţină certificatul, în pofida existenţei a două legi care sunt menite să ajute.
Beţe-n roate
În vara anului trecut, CNADNR depune la CJ Constanţa actele necesare eliberării CU pentru tronsonul Cernavodă-Constanţa. Potrivit prevederilor legale în vigoare la acel moment, Consiliul Judeţean Constanţa avea sarcina eliberării acestuia în 10 zile. În loc să elibereze documentul, CJ Constanţa începe să caute nod în papură şi să ceară explicaţii, după cum arată o scrisoare de răspuns a CNADNR adresată CJ Constanţa. Scrisoarea, trimisă la începutul lunii octombrie, sugerează că CJ Constanţa se interesează de ce are nevoie CNADNR de un alt certificat de urbanism în condiţiile în care fusese emis deja unul în 2008 (şi care nu mai era valabil), de cine va face descărcarea arheologică şi de ce s-a ales o anumită soluţie pentu traseul autostrăzii. Deşi nu era treaba lui la emiterea certificatului, Consiliul recomandă companiei de stat să apeleze la serviciile arheologilor constănţeni pentru efectuarea supravegherii arheologice. Aceasta deşi două ordine de ministru, emise cu doar câteva luni înainte, arătau că supravegherea arheologică a proiectelor de autostrăzi se face de către MuzeulNaţional de Istorie al României.
Autostrada epistolelor
Surse neoficiale din cadrul proiectului afirmă că însă în toată această afacere CNADNR nu a părut prea dornic să obţină certificatul. În loc să folosească prevederi legale care spun că neeliberarea unui certificat în 10 zile semnifică o aprobare tacită a acestuia şi să se adreseze Prefecturii Constanţa pentru obţinerea fizică a certificatului, CNADNR s-a complăcut într-un şir lung de epistole, nesoldat nici la această dată cu obţinerea documentului. În dispută, CNADNR are drept as în mânecă prevederile Legii 198 din 2004 pe care însă nu le foloseşte. Compania nu a solicitat imperativ certificatul prin prisma procedurii aprobării tacite, ci, ca şi cum conducerea CJ Constanţa ar fi fost de bună credinţă, a intrat într-un lung şir epistolar cu aceasta.
Acum, după schimbul intens de epistole inutile care a durat luni de zile, nici procedura aprobării tacite nu mai poate fi aplicată. La finele anului trecut, Guvernul a emis o variantă îmbunătăţită a Legii 198, anume Legea 255, care abrogă vechile prevederi. În privinţa aprobării tacite, noua lege nu e diferită de cea veche. Ceea ce diferă e faptul că noua lege nu poate fi folosită de CNADNR, deoarece, deocamdată, nu are norme de aplicare. Bâlbâielile vor costa luni bune de întârziere a autostrăzii Cernavodă-Constanţa. Asemenea celorlalţi miniştri, specialişti mai degrabă în promisiuni decât în kilometri de autostradă, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, promite că aceasta va fi definitivată la finele acestui an. Cum anume nu se ştie. Numai avizele necesare demarării lucrărilor vor dura cel puţin până la începutul verii.