Liderul PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat că protestele din ianuarie au fost declanşate după modelul revoluţiilor arabe. Chiar dacă a revenit ulterior, spunând că a fost prost înţeles, afirmaţiile sale iniţiale i-au iritat pe unii participanţi.
„Uitaţi-vă la revoluţiile din nordul Africii. Am încercat şi noi ceva de genul ăsta în ianuarie, unele subiecte ne-au reuşit, altele, nu. Dar nu intru în detalii…”. Aceste cuvinte, spuse de „sforarul” PSD, Viorel Hrebenciuc, a reaprins discuţia despre protestele din Piaţa Universităţii, despre sinceritatea participanţilor şi despre manipulare, fie pe faţă sau ascunsă.
Viorel Hrebenciuc, contactat ieri de România liberă, a retractat: „E o prostie. Spusele mele au fost interpretate greşit. N-am vorbit în nici un moment despre manipulare politică. Eu mă refeream la social media. Când spuneam «noi», vorbeam despre noi, care lucrăm în social media. M‑am referit la Facebook. Ştiţi că mulţi erau invitaţi prin Facebook să meargă în Piaţă”.
Dar răul fusese deja făcut. Declaraţia sa iniţială a fost postată pe Facebook şi preluată de mass-media. În plus, pentru participanţii la conferinţa RoNewMedia, în cadrul căreia Hrebenciuc a făcut afirmaţia respectivă, spusele deputatului n-ar lăsa loc de o altă interpretare.
„Hrebenciuc îşi mai face o iluzie (intenţionată, evident – jocul asumării puterii din umbră e specialitate veche): că poţi anticipa evenimente precum cele din ianuarie. Poţi să le pregăteşti cît vrei. Ele ies când trebuie şi cînd vor ele”, scrie Costi Rogozanu pe voxpublica.net.
România liberă a cerut puncte de vedere la câteva dintre personajele-cheie ale protestelor din Piaţa Universităţii, cei care au stat la kilometrul 0 zi de zi şi care au creat şi scandat sloganuri precum: „Sunt român şi nu sunt de vânzare”.
Ştefan Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Pensionarilor: „Nu zic că n-au fost şi de la partide, că au fost.”
„În Piaţa Universităţii, în opinia noastră, a ieşit poporul suveran. Sunt oameni care voiau altceva, care se săturaseră de minciuni, de demagogie, de lipsă de demnitate. Noi suntem apolitici, n-am ieşit în urma vreunei manipulări. Nu zic că n-au fost şi de la partide, că au fost. Se cunosc şi se aleg precum untdelemnul de apă. Dar au fost şi cetăţeni corecţi care au ieşit pentru drepturile lor.”
Mihai Bumbeş, lider al asociaţiei Miliţia Spirituală: „Hrebenciuc vrea să propage imaginea omului-orchestră.”
„Să-mi spună care sunt acele persoane-cheie care au fost plătite de PSD, sau de PNL, sau de vreun partid aflat în opoziţie, sau folosit de către serviciile secrete, concret, cu nume, prenume, cu bani pe care i-au dat ca acei oameni să se implice în Piaţa Universităţii. Pe mine mă revoltă cumplit chestia asta. Sunt una dintre persoanele care au dat tonul şi să-mi spună mie Hrebenciuc cine m-a contactat pe mine şi cine m-a folosit pe mine?! Hrebenciuc încearcă acum să dea o importanţă cât mai mică celor care au ieşit în Piaţă. Îi este frică de alte proteste. Oamenii să nu conştientizeze, de fapt, că au jucat un rol, poate mai mic sau mai mare, în schimbarea celor două guverne, Boc şi Ungureanu. Plus că vrea să propage şi imaginea omului-orchestră, să ne transmită că el e omul din spate. Evident că e o mare minciună. În sensul că nu se poate reduce Piaţa Universităţii la aceste cuvinte – manipulare politică. Evident că au fost acolo şi oameni de la PSD, şi de la liberali, dar care n‑au avut un rol important. Au fost de la mai multe partide, dar asta nu neagă esenţa protestelor.”
Alexandru Gheorghe, locotenent (n.r. – acum în rezervă, din cauza participării la protestele din Piaţă):
„Eu am un singur lucru de spus: pe mine nu m-a manipulat absolut nimeni. Nu am legături cu politica. Probabil că or fi fost şi oameni trimişi de partide. Eu, personal, n-am fost unul dintre ei. Indirect, însă, poate le-am făcut un bine, dar nu m-a manipulat nimeni”.
Claudiu Crăciun, preşedinte al Societăţii Globale a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români: „Cei mai prezenţi erau cei fără afilieri politice.”
„Erau oameni de partid în Piaţă, dar niciodată n-au iniţiat acţiuni, n-au avut o poziţie de leadership. Nu numai de la PSD, ci şi de la PNL, oameni care au spus că sunt de la partide. Dar n-au încercat să influenţeze cursul evenimentelor, pentru că nu puteau. Pur şi simplu, persoanele care au fost acolo cel mai des şi cel mai prezente erau persoane care nu aveau afilieri politice. E însă chiar posibil să fi fost vineri (prima zi a protestelor, culminată cu violenţe), dar eu n-am fost prezent în acea zi.”