Guvernul a aprobat, ieri, un memorandum privind acordarea unui sprijin financiar în valoare de 15.000 de lei fostului preşedinte Emil Constantinescu,”pentru activitatea internaţională pe care o desfăşoară în beneficiul învăţământului superior românesc”.
Suma va fi suportată din bugetul Ministerului Educației, a precizat premierul Sorin Grindeanu.
Recent, Parlamentul a legiferat un alt proiect al fostului preşedinte Emil Constantinescu, anume înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultură şi Civilizaţia Levantului. Senatului a respins o cerere de reexaminare formulată de președintele Klaus Iohannis în privința acestui proiect de lege.
Camera Deputaţilor a adoptat, în octombrie, în calitate de for decizional, legea privind înfiinţarea Institutului, ca instituţie publică, finanţată de la bugetul de stat, în pofida criticilor Guvernului Cioloș şi ale Academiei Române. Institutul va fi subordonat Parlamentului, și va avea 36 de angajați, iar finanțarea ar urma să fie în valoare de 2,6 milioane de lei. În cererea de reexaminare, preşedintele Iohannis spune că lipsa oricăror reguli cu privire controlul ce trebuie realizat de instituţia de tutelă (Senatul) asupra activităţii Institutului ”generează insecuritatea raporturilor juridice de natură să afecteze principiul stabilităţii normei juridice”.
Senatul a respins, însă cererea de reexaminare, iar care va fi trimisă la Camera Deputaților.
Fostul șef al statului are, însă, grijă și de propria familie. Norina Boru, fiica fostului președinte Emil Constantinescu, a fost numită la 1 februarie 2016 în funcția de secretar la Oficiul de promovare comercială și economică a României de la Roma, cu sprijinul lui Costin Borc, viceprim ministru și fost șef de cabinet al lui Corneliu Coposu. Conform legii, fiica fostului președinte trebuia să dea concurs, dar acesta nu s-a organizat nici după nouă luni, a dezvăluit postul B1.