Tudor Pendiuc, Romeo Stavarache, Aristotel Căncescu, Radu Mazăre sau Nicușor Constantinescu. Conduc municipii și județe de peste 10-15 ani, dar ar putea ieși definitiv din administrația locală din cauza dosarelor penale pe care le au. Odată încheiată perioada „dinozaurilor“ administrației locale, rămâne de văzut ce „mutații“ vor produce în sistem noile reguli privind alegerile locale.
Din „plutonul“ ales în 2012, 19 președinți de CJ și 13 primari de municipiu reședință de județ, plus primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, au probleme penale în diferite stadii – urmărire, trimitere în judecată sau chiar condamnare. Dincolo de faptul că numărul este uriaș și că, în unele cazuri, dosarele au fost deschise în ultimele șase luni, un alt detaliu atrage atenția: pe listă se găsesc mulți veterani ai administrației locale. Recordul de ani în funcție aparține primarului din Pitești, Tudor Pendiuc, aflat la cârma orașului din 1992. Recordul de dosare pare să fie însă adjudecat de șeful CJ Constanța, Nicușor Constantinescu.
Și un ultim amănunt, dar nu cel mai puțin important: cu vreo două-trei excepții (și-au dat demisia sau se află în arest preventiv), toți baronii locali de pe listă își exercită în continuare funcția.
Jos șeful de CJ, sus primarul?
Alegerile locale din 2016 aduc un set noi de reguli, consemnate în proiectul de lege adoptat de Parlament pe 6 mai, aflat acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Este vorba, în primul rând, de schimbarea modului de alegere a președintelui consiliului județean. În loc să fie ales uninominal, ca până acum, șeful de CJ va fi ales de consilierii județeni și tot de aceștia va depinde menținerea sa în funcție (poate fi revocat prin votul a două treimi dintre consilieri). În schimb, primarul va fi ales în continuare într-un singur tur de scrutin (câștigă mandatul candidatul care a luat cele mai multe voturi).
Ce înseamnă aceste lucruri? Pe de o parte, faptul că președinții de consilii județene devin vulnerabili și își pierd din autoritate, fiind dependenți de înțelegerile politice de la nivelul județului (chiar dacă un partid ar avea cei mai mulți consilieri județeni nu și-ar putea impune candidatul dacă celelalte formațiuni fac o alianță). Să nu uităm, în acest context, că Marian Oprișan, șeful CJ Vrancea și președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, insistă de câteva luni împotriva acestei modificări, spunând că, dacă ea va fi operată, trei sferturi dintre actualii șefi de CJ nu vor mai fi interesați de o candidatură în 2016.
Pe de altă parte, primarii vor câștiga în influență. Nu doar că au mandatul fix (nu pot fi revocați decât în condiții foarte clar prevăzute de lege), dar sunt practic singurele figuri concrete lansate în bătălia electorală (în cazul consilierilor, locali și județeni, avem vot pe liste de candidați).
Lista baronilor penali
„România liberă“ trece în revistă președinții de CJ și primarii de municipii reședință de județ cu dosare penale. Câteva mențiuni se impun: analiza a plecat de la cei (re)aleși în 2012 (drept pentru care nu apar pe listă nume precum Liviu Dragnea sau Victor Mocanu, reorientați spre un fotoliu de parlamentar) și nu îi cuprinde pe cei cu probleme de integritate (constatate ca atare de ANI).
Argeș:
Constantin Nicolescu (PSD, din 2004). În februarie 2014, și-a pierdut mandatul după zece ani de condus județul, ca urmare a incompatibilității constatate de ANI și confirmate de instanță. Pe 5 februarie 2015, a fost condamnat, definitiv, la 7 ani și 8 luni de închisoare în dosarul în care a fost acuzat că a luat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro în baza unor documente false.
Tudor Pendiuc, primar Pitești (PSD, din 1992): se află în arest preventiv din decembrie 2014, iar pe 20 martie 2015 a fost trimis în judecată, împreună cu fiica sa și alte persoane, pentru luare de mită și abuz în serviciu, după ce a favorizat o firmă.
Bacău:
Dragoș Benea (PSD, din 2004): Numele acestuia a fost invocat într-un dosar de corupție în care procurorii DNA au început urmărirea penală in rem (față de faptă, nu față de persoane), după o serie de percheziții efectuate la 28 de adrese din județ, inclusiv la locuința acestuia și sediul CJ Bacău.
Romeo Stavarache primar Bacău (PNL, din 2004): A fost trimis în judecată, pe 25 iulie 2014, pentru cinci infracțiuni de luare de mită, comise în perioada 2008-2011. Potrivit procurorilor, ar fi primit 2,3 milioane lei mită.
Botoșani:
Florin Țurcanu (PNL, din 2012): Și-a pierdut mandatul pe 17 februarie 2015 ca urmare a condamnării, în decembrie 2014, la șase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual (a consemnat informații nereale în documentele de partid și a fost reclamat de foștii colegi).
Brașov:
Aristotel Căncescu (PNL, din 2000): A fost trimis în judecată, pe 17 decembrie 2014, sub acuzațiile de abuz în serviciu, luare de mită, spălare de bani și trafic de influență, deoarece și-a folosit funcția, în perioada 2006 – 2014, pentru a favoriza anumite firme la contractele derulate de instituția pe care o conducea.
Brăila:
Gheorghe Bunea Stancu (PSD, din 2008): A fost condamnat definitiv, pe 2 aprilie 2015, la 3 ani de închisoare cu executare, în dosarul „Mită la PSD“ (milionul de euro dat de patronul InterAgro, Ioan Niculae, pentru campania prezidențială a lui Mircea Geoană). În octombrie 2014, a fost trimis în judecată într-un alt dosar (legat de atribuirea ilegală a mai multor contracte de achiziții publice), iar în aprilie 2015 DNA Galați a anunțat că este urmărit penal și într-un dosar privind finanțarea ilegală, de la bugetul CJ, a unor cluburi sportive.
Buzău:
Cristinel Bîgiu (PSD, ex-PNL, din 2012): După aproape două luni de arest preventiv, a fost trimis în judecată pe 2 februarie 2015, pentru luare de mită, conflict de interese în formă continuată și tentativă de spălare a banilor. A fost prins în flagrant în timp ce primea 50.000 de euro mită.
Constantin Boșcodeală, primar Buzău (PSD, din 1996): Pe 10 februarie 2015, a fost condamnat, în prima instanță, la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat că a acordat ilegal, din bugetul local, peste 1,6 milioane lei Clubului de fotbal Gloria Buzău. În iunie 2014, a mai fost trimis în judecată într-un dosar legat de preluarea nelegală a unui teren de 33 hectare.
Cluj:
Horea Uioreanu (PNL, din 2012): Și-a prezentat demisia din fruntea CJ Cluj după mai bine de patru luni de arest preventiv, fiind trimis în judecată, pe 23 iunie 2014, pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la spălare de bani.
Constanța:
Nicușor Constantinescu (PSD, din 2004): După ce, la sfârșitul lunii aprilie 2014, a fost trimis în judecată în dosarul Centrului Militar Zonal (pentru abuz în serviciu în formă continuată), pe 16 aprilie 2015 a fost trimis în fața instanței în dosarul în care este acuzat că ar fi prejudiciat cu peste 8 milioane de euro județul Constanța.
Radu Mazăre, primar Constanța (PSD, din 2000): Se află în arest preventiv din 2 aprilie, fiind acuzat de trafic de influență și că a luat mită peste 9 milioane de euro de la firme pe care le-ar fi sprijinit în obținerea de autorizații. Pe 3 aprilie, a fost trimis în judecată într-un alt dosar, legat de vânzarea unor terenuri din Mamaia la prețuri subevaluate.
Dâmbovița:
Gabriel Boriga, primar Târgoviște (ex-PDL, din 2008): Și-a pierdut mandatul după ce, în mai 2014, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, deoarece, în urma achiziției supraevaluate a unor echipamente pentru locurile de joacă, a fost prejudiciat bugetul local cu circa 100.000 euro.
Dolj:
Ion Prioteasa (PSD, din 2004): În decembrie 2013, DNA a anunțat că-l cercetează, împreună cu vicepreședintele Cristinel Leonard Nicușor Iovan (PSD) și încă un funcționar din CJ Dolj, pentru luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, deoarece ar fi intervenit în procedurile de atribuire a unor contracte, direcționându-le către firmele agreate.
Harghita:
Borboly Csaba, UDMR (din 2008): A fost trimis în judecată, în septembrie 2013, pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, fals intelectual și denunțare calomnioasă, deoarece ar fi dispus, în mod nelegal și nejustificat, decontarea mai multor sume în favoarea unor firme. Prejudiciul adus instituției conduse de liderul UDMR a fost estimat la peste 1 milion de euro.
Raduly Robert Kalman, primar Miercurea Ciuc (UDMR, din 2004): Este arestat la domiciliu, fiind suspectat de conflict de interese, abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu. Printre altele, ar fi primit mită 10.000 de euro / lună de la firma care a câștigat contractul privind taxarea locurilor de parcare din oraș, precum și 200.000 lei pentru autorizații de construcție. În dosar este implicat și viceprimarul Szoke Domokos.
Hunedoara:
Mircea Moloț (PSD, din 2004): Este cercetat, sub control judiciar, pentru trafic de influență, luare de mită, spălare de bani, conflict de interese și deținerea fără drept a unui document care conține informații secrete de stat. Ar fi pus la punct un circuit financiar prin care fondurile publice să ajungă la anumite firme.
Ialomița:
Silvian Ciupercă (PSD, din 2004): Este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu într-un dosar legat de intervenții la un consilier din Ministerul Sănătății și la conducerea ADR Sud Muntenia. Procurorii mai susțin că ar fi intervenit astfel încât o anumită firmă să câștige ilegal un contract de concesiune, producându-se un prejudiciu CJ de peste 1,5 milioane euro.
Alexandru Stoica, primar Slobozia (PSD, din 2012): În ianuarie 2015, procurorii au început urmărirea penală împotriva sa și a altor funcționari din Primăria Slobozia, pentru fals intelectual. În 2014, numele său era legat de un dosar privind falsificarea certificatelor fiscale pentru mașini de lux.
Iași:
Cristian Adomniței (PNL, din 2012): Este cercetat sub control judiciar pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual, deoarece ar fi ajutat două angajate ale CJ să acopere neregulile unui contract privind tipărirea de materiale de promovare a județului.
Gheorghe Nichita, primar Iași (PSD, din 2003): Este cercetat sub control judiciar pentru abuz în serviciu, deoarece i-ar fi folosit pe angajații Poliției Locale, instituție subordonată primăriei, pentru a-și supraveghea fosta iubită.
Maramureș:
Cătălin Cherecheș, primar Baia Mare (UNPR, ex-PNL, ex-PSD, din 2011): Din iunie 2013, este urmărit penal pentru luare de mită, trafic de influență și operațiuni financiare incompatibile cu funcția, deoarece, printre altele, ar fi pretins și primit, în perioada 2011-2013, sume de bani cu titlul de foloase necuvenite de la reprezentanții a cinci firme, pentru ca acestea să fie favorizate la achizițiile publice organizate de primărie.
Mehedinți:
Adrian Duicu (PSD, din 2012): În iulie 2014, a fost trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupție, inclusiv trafic de influență și dare de mită. Potrivit procurorilor, traficul de influență s-ar fi derulat inclusiv din biroul premierului Victor Ponta. Duicu și-a pierdut mandatul de șef al CJ pe 23 martie 2015 pe motiv de incompatibilitate (proces cu ANI).
Mureș:
Dorin Florea, primar Târgu Mureș (PNL, ex-PDL, din 2000: Din martie 2015, este urmărit penal, alături de 19 consilieri locali, în dosarul finanțării cluburilor sportive. Acuzația este de abuz în serviciu.
Neamț:
Gheorghe Ștefan, primar demisionar de Piatra Neamț (PDL, din 2004): Pe 23 martie 2015, a fost trimis în judecată în dosarul Microsoft, alături de Dorin Cocoș, Dumitru Nicolae „Niro“ și Gabriel Sandu.
Olt:
Minel Prina, primar Slatina (PSD, din 2012): Este urmărit penal în dosarul lui Darius Vâlcov, fiind suspectat de complicitate la infracțiunea de trafic de influență. A mai fost implicat într-un dosar de corupție, având deja o condamnare cu suspendare.
Prahova:
Mircea Cosma (PSD, din 2000, alternând funcția plină cu cea de vice): Se află sub control judiciar în dosarul cumnatului lui Ponta, Iulian Herțanu (privind fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic), fiind suspectat de sprijinirea unui grup infracțional. Împreună cu fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, a fost trimis în judecată, în aprilie 2014, într-un alt dosar de corupție.
Iulian Bădescu, primar Ploiești (PSD, ex-PDL, din 2012): Și-a dat demisia din funcție după ce a fost arestat preventiv, pe 4 martie 2015, în dosarul finanțării echipei de fotbal Petrolul Ploiești cu fonduri de la bugetul local (comisionul era de 10% din sumele pe care primăria avea să le acorde). Este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu.
Sibiu:
Ioan Cindrea (PSD, din 2012): În decembrie 2014, a fost condamnat, în primă instanță, la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, după ce și-a angajat soția, pe când era deputat, la cabinetul parlamentar.
Suceava:
Cătălin Nechifor (PSD, din 2012): Este suspectat de abuz în serviciu și luare de mită pentru atribuirea preferențială a unor contracte. Ar fi implicați și senatorul PSD Ovidiu Donțu și deputatul PSD Gavril Mîrza.
Timiș:
Titu Bojin (PSD, din 2012): Este cercetat pentru luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu, după ce ar fi convins mai mulți primari social-democrați din județ să semneze contracte cu o anumită firmă.
Vrancea:
Marian Oprișan (PSD, din 1995, alternativ președinte sau vicepreședinte): Pe 6 februarie 2015, după 9 ani de proces (zeci de amânări, plimbarea dosarului pe la diferite instanțe și o sesizare a Curții Constituționale), a fost achitat în dosarul „Căprioara“. Primul termen al apelului este pe 29 mai. Oprișan este acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals și uz de fals.
București:
Marian Vanghelie, primar sector 5 (ex-PSD, din 2000): Este în arest preventiv din 14 martie, fiind acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani, printre altele pentru favorizarea firmelor lui Marian Dumitru (lucrări publice de circa 2 miliarde lei), contra unui comision de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate cu Primăria Sector 5 și instituții din subordinea acesteia.