Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a fost validat, joi, de Comisia parlamentară de Apărare, pentru a putea ocupa funcţia de ministru al Apărării Naționale în Guvernul Tudose.
Adrian Ţuţuianu, care în prezent conduce Comisia parlamentară de control asupra SRI, a declarat joi că este familiarizat cu achiziţiile publice şi că, dacă va deveni ministru al Apărării, prioritatea lui va fi cumpărarea de tehnică militară modernă, informează Mediafax.
Cu 22 de voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”, membrii comisiei care l-a audiat pe Adrian Ţuţuianu a dat aviz favorabil numirii acestuia în funcţia de ministru al Apărării.
Ţuţuianu a precizat că MApN are opt programe prioritare de achiziţie de tehnică militară. Senatorul a subliniat că el a acumulat experiență și ca preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, astfel că va putea finaliza cu succes aceste programe de achiziție.
„Sunt opt programe, Corveta multifuncţională, sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, modernizarea maşinii de luptă MLI 84 M, transportorul blindat pentru trupe 8×8 şi 4×4, sisteme C4 cu capabilităţi de integrare ISTAR, sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare, sistemul integrat de arme SORAT şi sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare. Din datele pe care le am de la Ministerul Apărării, sunt demarate procedurile de achiziţie publică. Vă asigur că, chiar în cursul zilei de mâine, o sa cer un raport detaliat cu privire la fiecare dintre proceduri. Sunt familiarizat cu achiziţiile publice pentru că am derulat asemenea proceduri în cei aproape cinci ani cât am funcţionat ca preşedinte al Consiliului Judeţean. Voi fi foarte ferm în a se respecta termenele prevăzute de lege şi a nu se întârzia niciun minut, în aşa fel încât să putem să aducem spre înzestrare ceea ce e prevăzut în buget şi să recuperăm eventualele întârzieri care există astăzi. Intenţia nu este să dau din banii apărării altcuiva, ci e un angajament pe care România l-a asumat”, a declarat Adrian Ţuţuianu, în faţa membrilor comisiei de Apărare.
În timpul audierilor, Mircea Duşa, fost ministru al Apărării în Guvernul Ponta, a stat alături de Adrian Ţuţuianu şi l-a ajutat să ofere parlamentarilor câteva dintre răspunsurile la întrebările formulate de aceştia. La finalul audierilor, după ce a primit avizul pozitiv, Ţuţuianu a explicat jurnaliştilor că e mai important ca un ministru să fie un bun administrator.
„Un ministru este un om de administraţie şi vă asigur că am suficientă experienţă în administraţia publică. Ştiu să administrez un minister şi vă asigur că voi fi un ministru foarte serios. Sunt ambiţios şi vreau să las urme pe unde trec. Contează să ştii carte, iar eu ştiu, şi am făcut şi un curs la Colegiul Naţional de Apărare, care m-a pus în temă cu lucrurile principale. Pentru chestiuni stricte de specialitate, există generali, ofiţeri superiori, alte cadre în interiorul ministerului. Am spus: 2% (alocare bugetară din PIB pentru Apărare – n.r.) este un angajament al României, nu un angajament personal. Până luni, voi avea rapoarte complete pe toate procedurile de achiziţie, voi vedea unde sunt blocajele şi voi face ceea ce trebuie făcut. Sunt proceduri de achiziţie în curs pe toate cele opt programe, în diverse stadii”, a spus Ţuţuianu.
Acesta a mai declarat că cel puţin una dintre procedurile de achiziţie de tehnică militară va fi încheiată până la finalul acestui an.
Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Apărării, este preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, acesta ocupând anterior şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
După alegerile parlamentare din 2016, Adrian Ţuţuianu a obţinut un mandat de senator, prelunând conducerea Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI. Din anul 2000 este lector/conferenţiar universitar la Universitatea Valahia din Târgovişte, în cadrul Facultăţii de Drept.
Adrian Ţuţuianu a fost parlamentar în legislatura 2008-2012, ulterior ocupând funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa. În perioada 2004-2008 a fost consilier judeţean, iar anterior avocat, mediator şi practician în insolvenţă.
A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti şi Colegiul Naţional de Apărare în 2010, fiind doctor în Drept.