Comisia de buget-finanţe din Senat a respins marţi, cu cinci voturi la patru, proiectul de lege privind ratificarea scrisorii de intenţie şi a Acordului stand-by cu Fondul Monetar Internaţional, opoziţia fiind majoritară în şedinţă, anunţă NewsIn.
Vicepreşedintele comisiei, Marius Sorin Bota (PSD), a declarat la finalul lucrărilor că social-democraţii se opun măsurilor luate de Guvern în urma angajamentelor faţă de FMI, în principal cea privind mărirea TVA. „În mod normal, dacă plenul Senatului va respinge acest proiect de lege, Guvernul ar trebui sã revinã asupra mãsurilor respective”, a spus Bota.
Pe de altă parte, preşedintele Comisiei, Ovidiu Marian (PDL), a susţinut că nu există riscuri dacă ratificarea a fost respinsă în comisiei. „Proiectul nu va cãdea. Nu putem face astfel de scenarii. La Camera Deputaþilor avem suficiente voturi ca sã fie adoptat – chiar dacã, sã presupunem – dar nu cred cã se va întâmpla aşa ceva – Senatul îl va respinge”, a declarat Ovidiu Marian.
Cu toate acestea, Marian se află în eroare, Senatul fiind Camera decizională asupra proiectului, astfel încât, dacă acesta este respins şi de plen, decizia va fi finală.
Scrisorea de intenţie în privinţa căreia Senatul a fost sesizat a fost semnată de autorităţile române la Bucureşti, la 16 iunie 2010 şi actualizată prin scrisoarea suplimentară de intenţie, semnată la Bucureşti, la 29 iunie 2010, aprobate prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar Internaţional din 2 iulie 2010. Ea vine şi să modifice Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.99/2009 privind ratificarea Aranjamentului stand-by dintre România şi Fondul Monetar Internaţional, convenit prin Scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române, semnată la Bucureşti la 24 aprilie 2009, şi prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar Internaţional din 4 mai 2009, precum şi a Scrisorii suplimentare de intenţie, semnată de autorităţile române la data de 8 septembrie 2009 şi aprobată prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar Internaţional din 21 septembrie 2009.
Potrivit site-ului Senatului, scrisoarea a fost ratificată de Camera Deputaţilor.