Senatorii nu au reusit, ieri, sa ajunga la un acord cu privire la strategia de privatizare a Loteriei Romane si a Imprimeriei Nationale, proiectul de lege fiind retrimis la comisii si urmand a fi votat saptamanile viitoare. Pe parcursul dezbaterilor in plen, care au durat mai bine de ora, s-au observat inca o data divergentele existente in cadrul coalitiei.
In forma initiala a proiectului initiat de Guvern, se prevedea ca 20% din actiunile detinute de stat la CN Loteria Romana si, respectiv, la CN Imprimeria Nationala sa fie alocate Fondului Proprietatea, in vederea despagubirii persoanelor ale caror imobile nu pot fi restituite in natura. Aceeasi initiativa legislativa stabilea ca un pachet de 5%, de la fiecare companie, sa fie listat la Bursa de Valori Bucuresti, pentru a fi indeplinite cerintele din legea prin care a fost infiintat Fondul Proprietatea. Totodata, Guvernul ar fi vrut, prin proiectul de lege, ca o cota de 7% din capitalul social al Loteriei si Imprimeriei sa fie vanduta, prin negociere directa, actualilor si fostilor salariati ai celor doua companii, precum si membrilor consiliilor de administratie.
PD – impotriva propriului Guvern
Senatorii din Comisia de privatizare nu au fost de acord cu ultima prevedere, referitoare la cota de 7%, si au cerut eliminarea ei, lucru acceptat si de Guvern. In plen insa, situatia s-a schimbat. Reprezentantii PSD si PRM au obiectat si in privinta primelor doua prevederi, pe motiv ca se incearca o „privatizare mascata”, in conditiile in care cele doua companii ar trebui sa ramana monopol de stat. „Nu privatizam Loteria si Imprimeria inventand o chestie pe care nu a facut-o nimeni in lume”, a spus senatorul PSD Viorel Stefan, aducand ca varianta alternativa ideea ca din profitul companiilor sa se dea la Fondul Proprietatea 20%. Cu alte cuvinte, sa se verse bani si nu actiuni.
Punctul de vedere al opozitiei a fost sustinut insa, in mod surprinzator, si de senatori ai PC si PD. „Avem un protocol incheiat, dar n-am semnat acel protocol ca sa facem greseli”, si-a justificat pozitia impotriva proiectului de lege senatorul conservator Gavrila Vasilescu. Aceeasi atitudine a avut-o si senatorul democrat Marius Marinescu. Acesta i-a acuzat pe cei care vor sa privatizeze cele doua companii ca nu urmaresc binele cetatenilor, ci pe cel al unor grupuri de interese. Declaratiile democratului au starnit bineinteles nemultumirea colegilor de coalitie, in special a liberalilor, care l-au apostrofat fie din banci, fie de la tribuna Senatului. Vazand ca sunt sanse reduse ca proiectul de aprobare a ordonantei guvernamentale sa treaca, din cauza impotrivirii opozitiei si chiar a unor senatori ai coalitiei, reprezentantii puterii s-au inghesuit, in cele din urma, sa accepte o propunere a PSD de retrimitere a textului la comisie.
Discutiile nu s-au terminat insa aici, continuand si mai vehement pe holurile Parlamentului. Senatorii puterii au demonstrat, inca o data, prin atitudinea manifestata ieri, cat de mari sunt problemele in interiorul coalitiei guvernamentale. De la o zi la alta, cele patru partide aflate la conducerea tarii demonstreaza ca le este aproape imposibil sa gaseasca si sa exprime pozitii comune, mai ales pe subiectele de maxima importanta.