15.7 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSportSenat: Jurisdicลฃia obligatorie a Curลฃii Internaลฃionale de Justiลฃie, aprobatฤƒ

Senat: Jurisdicลฃia obligatorie a Curลฃii Internaลฃionale de Justiลฃie, aprobatฤƒ

Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de Camerฤƒ decizionalฤƒ, proiectul de lege pentru acceptarea jurisdicลฃiei obligatorii a Curลฃii Internaลฃionale de Justiลฃie, informeazฤƒ Mediafax.

"România declarฤƒ cฤƒ recunoaลŸte ca obligatorie ipso facto ลŸi fฤƒrฤƒ acord special, în relaลฃia cu orice alt stat care acceptฤƒ aceeaลŸi obligaลฃie, adicฤƒ sub condiลฃie de reciprocitate, jurisdicลฃia Curลฃii Inernaลฃionale de Justiลฃie, în legฤƒturฤƒ cu orice diferend referitor la fapte sau situaลฃii apฤƒrute dupฤƒ data formulฤƒrii acestei declaraลฃii", se menศ›ioneazฤƒ în proiect.

Printre excepศ›iile enumerate se numฤƒrฤƒ orice diferend care se referฤƒ la sau este legat de folosirea în scop militar a teritoriului României, inclusiv a spaลฃiului aerian ลŸi mฤƒrii teritoriale sau a zonelor maritime, unde România exercitฤƒ drepturi suverane ลŸi jurisdicลฃie suveranฤƒ, precum ลŸi orice diferend referitor la chestiuni care, conform dreptului internaลฃional, aparลฃin exclusiv jurisdicลฃiei naลฃionale a României.

Fac excepศ›ie, de asemenea, orice diferend referitor la sau în legฤƒturฤƒ cu ostilitฤƒลฃi, rฤƒzboi, conflicte armate, acลฃiuni individuale sau colective întreprinse în legitimฤƒ apฤƒrare sau în îndeplinirea de funcลฃii în conformitate cu orice decizie sau recomandare a ONU, desfฤƒลŸurarea de forลฃe armate în strฤƒinฤƒtate, precum ลŸi decizii cu privire la acestea.

Alte excepลฃii stipulate sunt: oricare diferend cu privire la care pฤƒrลฃile în cauzฤƒ au fost de acord sau vor fi de acord sฤƒ recurgฤƒ la altฤƒ metodฤƒ de soluลฃionare paลŸnicฤƒ în vederea obลฃinerii unei decizii definitive ลŸi obligatorii, oricare diferend privind protecลฃia mediului înconjurฤƒtor ศ™i oricare diferend cu un alt stat care a acceptat jurisdicลฃia CIJ cu mai puลฃin de 12 luni înainte de depunerea cererii de chemare în judecatฤƒ în faลฃa Curลฃii sau în cazul în care aceastฤƒ acceptare a fost fฤƒcutฤƒ numai în scopul soluลฃionฤƒrii unui anumit diferend.

Declaraลฃia asumatฤƒ se depune la Secretarul General al ONU ลŸi rฤƒmâne în vigoare pânฤƒ la data notificฤƒrii Secretarului General al ONU prin care se retrage sau se modificฤƒ declaraลฃia.

"Guvernul României poate decide, prin Hotฤƒrâre a Guvernului, asupra modificฤƒrii sau retragerii acestei declaraลฃii, cu informarea Parlamentului", se mai aratฤƒ în proiectul de lege.

Potrivit raportul Comisiei juridice, pânฤƒ în martie 2014, 70 de state au recunoscut jurisdicลฃia Curลฃii printr-o declaraลฃie depusฤƒ în baza articolului 36 din Statutul CIJ, dintre acestea 21 fiind membre ale Uniunii Europene.

Cele mai citite

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

ศ˜oferii vor avea la dispoziศ›ie 24 de ore pentru a achita taxa, fฤƒrฤƒ a mai fi penalizaศ›i automat Sistemul va fi similar cu cel care...

TRAGEDIE: O tรขnฤƒrฤƒ de 27 de ani ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i รฎntr-un apartament din Bistriศ›a

O tรขnฤƒrฤƒ ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i, sรขmbฤƒtฤƒ searฤƒ, รฎn apartamentul lor din Bistriศ›a, รฎn urma unui apel la 112 care anunศ›a...

Maศ™inฤƒ lovitฤƒ de tren รฎn Argeศ™. ศ˜oferul a scฤƒpat cu viaศ›ฤƒ

Un bฤƒrbat de 51 de ani a fost implicat รฎntr-un accident grav รฎntr-o comunฤƒ din judeศ›ul Argeศ™, dupฤƒ ce maศ™ina sa a fost lovitฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ