4.9 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSportJudecătorii amână o decizie în cazul lui Nicuşor Constantinescu

Judecătorii amână o decizie în cazul lui Nicuşor Constantinescu

Președintele Consiliului Județean (CJ) Constanța, Nicușor Constantinescu, a solicitat, miercuri, Tribunalului Constanța, ridicarea controlului judiciar, dar instanța a amânat o decizie pentru 29 ianuarie, informează Mediafax.

La Tribunalul Constanța a avut loc un nou termen pe fond în dosarul în care Nicuşor Constantinescu este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal, însă procesul a fost amânat deoarece dosarul respectiv se află la Înalta Curte de Casație și Justiție întrucât șeful CJ Constanța a contestat decizia din 6 ianuarie a Curții de Apel Constanța, care a stabilit că acesta are voie să discute doar cu angajații CJ care nu au legătură cu această cauză.

De asemenea, Tribunalul Constanța va trimite adrese către Consiliul Județean pentru ca instituția să comunice angajații CJ și consilierii județeni care au legătură cu cele două hotărâri de Consiliu Județean privind Centrul Militar Zonal, solicitând, totodată, și procesele-verbale de la ședințele CJ în care au fost adoptate cele două hotărâri.

Avocatul lui Nicușor Constantinescu, Marius Mocanu, a declarat, miercuri, că a cerut în instanță ridicarea controlului judiciar pentru clientul său sau modificarea acestuia în cazul în care prima solicitare este respinsă.

”Întrucât am formulat o contestație împotriva deciziei pronunțate de Curtea de Apel Constanța în 6 ianuarie prin care s-a explicitat dispozitivul soluției pronunțate în 6 decembrie, iar dosarul a fost înaintat spre soluționare Înaltei Curți de Casație și Justiție astăzi (n.r. – miercuri) nu s-au putut discuta chestiuni de fond. În același timp, s-a pus în discuție din oficiu menținerea controlului judiciar în ceea ce-l privește pe domnul Constantinescu. Noi am solicitat să nu se mai mențină această măsură întrucât nu se justifică. Având în vedere că din punctul nostru de vedere nu se impune audierea niciunuia dintre consilierii județeni și a niciunuia dintre angajații Consiliului Județean Constanța în speța dedusă judecății, atunci rațiunea pentru care s-a impus controlul judiciar sub acest aspect nu mai subzistă și am cerut să fie modificat în subsidiar controlul judiciar în sensul de a se permite să ia legătura cu consilierii județeni și cu personalul Consiliului Județean Constanța în măsura în care în favoarea lui, inculpatul nu a înțeles să nu propună audierea acestor persoane”, a declarat jurnaliștilor Marius Mocanu la ieșirea din sala de judecată.

Și Nicușor Constantinescu a cerut, în instanță, ridicarea controlului judiciar, precizând că nu mai sunt motive să fie luată această măsură în cazul său.

El a mai spus că în calitate de președinte de consiliu județean trebuie să ducă la îndeplinire hotărârile consilierilor județeni și că dacă nu face acest lucru poate fi cercetat pentru abuz în serviciu.

Instanța a amânat pronunțarea pe măsurile preventive pentru 29 ianuarie, iar următorul termen pe fond în dosarul privind Centrul Militar Zonal a fost stabilit pentru 11 februarie.

În 6 ianuarie, Curtea de Apel Constanța a decis că Nicușor Constantinescu nu are voie să ia legătura cu personalul Consiliului Județean și cu consilierii județeni ”care au participat, în orice formă, în procesul de propunere, decizie și execuție a celor două hotărâri ale CJ Constanța care au vizat Centrul Militar Zonal și care sunt menționate în actul de sesizare al instanței”.

Două zile mai târziu, Nicușor Constantinescu a revenit la serviciu după o pauză de nouă luni, spunând că dorește să vadă în ce stadiu sunt proiectele județului.

În rechizitoriul procurorilor întocmit în dosarul Centrului Militar Zonal Constanța se arată că, în perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, Nicuşor Constantinescu nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos, în mai multe rânduri, obligaţiile de preşedinte al CJ Constanţa, potrivit articolului 76 din Legea 446/2006. Conform acestui articol, "consiliile judeţene/locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt obligate să asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalaţiile de telecomunicaţii, sistemele şi serviciile informatice, autoturismele, alte dotări şi materiale, precum şi fondurile necesare desfăşurării activităţii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotărâre a Guvernului".

Astfel, în raport de funcţia publică deţinută, Nicuşor Constantinescu nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, şi a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii, potrivit DNA.

Procurorii îl mai acuză pe Nicuşor Constantinescu că a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pagube acestei instituţii.

Potrivit anchetatorilor, tot din anul 2009, nu ar mai fi fost asigurate piese de schimb şi consumabile pentru sistemele informatice din dotarea Centrului Militar Zonal şi, la cererea Consiliului Judeţean Constanţa, au fost întrerupte şi serviciile de telefonie prestate de diverşi operatori, "posibilităţile de comunicare ale unităţii militare fiind paralizate".

În aceeaşi perioadă, Consiliul Judeţean Constanţa ar fi adoptat două hotărâri prin care s-ar fi dispus evacuarea Centrului Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, însă ambele au fost anulate ca urmare a unor acţiuni în justiţie.

În 2010, Nicuşor Constantinescu ar fi dispus rezilierea contractului de pază a sediului Centrului Militar Zonal, motiv pentru care paza clădirii a fost asigurată de către personalul unităţii, deşi în interior se afla armament şi muniţie de război, precum şi documente clasificate, preciza DNA.

Activitatea Centrului Militar Zonal Constanţa a fost serios tulburată din cauza lipsei mijloacelor de comunicare, a utilităţilor şi a serviciilor de pază, după rezilierea de către Nicuşor Constantinescu a contractelor prin care acestea erau asigurate. În anul 2011, Consiliul Judeţean Constanţa a finanţat Centrul Militar Zonal cu 1.705 lei, în anul 2012 suma alocată unităţii a fost zero lei, iar în anul 2013 a fost achitată suma de 255.792 de lei, pentru servicii prestate de unii furnizori, în anii precedenţi, mai arăta DNA.

Sumele repartizate de Consiliul Judeţean Constanţa Centrului Militar Zonal au fost însă insuficiente, unitatea militară înregistrând debite importante la furnizorii de utilităţi care au formulat acţiuni în justiţie pentru recuperarea acestor sume.

Aceste demersuri reţinute în sarcina lui Nicuşor Constantinescu au provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apărării Naţionale în cuantum de 67.211,32 de lei, au stabilit procurorii.

Nicuşor Constantinescu este judecat sub control judiciar în acest dosar. Constantinescu a fost încarcerat la Spitalul Penitenciar Rahova din 6 noiembrie până în 5 decembrie, când Curtea de Apel Constanţa a admis solicitarea acestuia de înlocuire a arestului preventiv cu măsura controlului judiciar. Potrivit acestei hotărâri, Constantinescu trebuia să respecte mai multe obligaţii, una dintre condiţii fiind să nu ia legătura cu angajaţii Consiliului Judeţean Constanţa și cu consilierii județeni.

De asemenea, el este cercetat sub control judiciar în dosarul în care este judecat pentru că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, decizia fiind luată de Curtea de Apel Bucureşti, care i-a admis, în 26 noiembrie, o contestaţia la măsura arestării, dispusă iniţial şi în acest dosar.

Cele mai citite

Moment istoric: Sute de soldați suedezi s-au alăturat unei brigăzi NATO în Letonia

Sâmbătă, sute de soldați suedezi au ajuns în Letonia pentru a se alătura unei brigăzi multinaționale conduse de Canada, amplasată de-a lungul flancului estic...

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...

Honor lansează Magic7 Pro în România: Un smartphone cu AI integrat

Brandul global de tehnologie Honor a lansat modelul Magic7 Pro pe piața din România, au anunțat reprezentanții companiei într-un eveniment organizat în Slovenia. Honor Magic7...
Ultima oră
Pe aceeași temă