Statele membre NATO vor aproba, saptamana viitoare, un plan de extindere a rolului Aliantei, pentru a include lupta impotriva terorismului, prevenirea atacurilor cibernetice si securitatea resurselor naturale, scrie „Financial Times”, citat de Reuters. Publicatia sustine ca a obtinut o copie a acestui plan, care cauta „sa furnizeze un cadru si o directie politica pentru transformarea continua a NATO pentru urmatorii 10-15 ani”.
Potrivit „FT”, planul arata ca terorismul si armele de distrugere in masa „vor fi probabil principalele amenintari ale Aliantei” in aceasta perioada de timp. Conform „Financial Times”, planul va fi semnat de cei 26 de lideri ai statelor membre din cadrul Aliantei, care se vor intalni la Riga, in Letonia, la 28 si 29 noiembrie. Planul, care va fi facut public saptamana viitoare, a fost deja aprobat de ministrii Apararii din NATO.
Stabilind o serie de obiective strategice, el prevede ca NATO sa fie pregatita sa realizeze mai mult decat o operatiune ampla o data, la fel ca un numar de angajamente mai mici. El arata ca NATO ar trebui sa puna accentul pe „abilitatea de a apara si proteja impotriva terorismului, si in special pe contributia la asigurarea securitatii popoarelor, teritoriului, infrastructurii si fortelor din Alianta”. Alte domenii de interes ale Aliantei includ informatii de aparare fata de „atacurile cibernetice”. Agenda intalnirii ministrilor NATO de saptamana trecuta s-a axat, in principal, pe pregatirea aspectelor ce urmeaza sa fie discutate in cadrul summit-ului NATO ce va avea loc la Riga, respectiv solidaritatea transatlantica, reconfirmarea politicii usilor deschise si semnalul de incurajare oferit statelor aspirante, dar si operatiunile si misiunile NATO, mai ales cele din Afganistan si Kosovo, precum si situatia din Balcanii de Vest.
De altfel, despre securitatea resurselor naturale a discutat si Traian Basescu la recenta intalnire cu Jaap de Hoop Scheffer, secretar general al NATO. La initiativa secretarului general al NATO s-a discutat despre problematica securitatii energetice a tarilor membre. Jaap de Hoop Scheffer a apreciat ca in cadrul convorbirilor de la Riga trebuie sa se aiba in vedere si „plusvaloarea” pe care o poate aduce NATO in domeniul securitatii energetice „pentru ca NATO nu este UE, nu este Agentia pentru Energie, totusi poate aduce plusvaloare in acest sens. Dupa cum stim, fluxul energetic liber este o prioritate pentru NATO si trebuie sa ne aplecam si asupra acestui subiect”. Raspunsul presedintelui Traian Basescu, care va participa inclusiv la summitul de la Riga, a fost ca Romania sustine ideea ca „NATO nu poate sa ramana doar o structura politica si militara si sa nu fie implicata in combaterea riscurilor, multe dintre ele riscuri asimetrice, care pot fi pericole pentru statele membre”.