Arhivele Nationale recunosc dupa 17 ani ca au tinut ascunse documente PCR, desi ele nu erau secretizate! Motivele invocate sunt puerile: management defectuos, nu a fost o prioritate, capacitate redusa de depozitare.
Conducerea Arhivelor Nationale a dezvaluit ieri faptul ca nu toate documentele PCR detinute sunt secretizate, nu reprezinta informatii clasificate. Desi nu au avut caracter secret, aceste documente nu au fost puse la dispozitia publicului pentru a fi studiate. "Institutia are in pastrare documente constituite de fostele structuri ale PCR. Acestea nu sunt secretizate in sensul consacrat al cuvantului, adica nu reprezinta informatii clasificate. O parte a acestui fond arhivistic, din diverse motive (cum ar management defectuos, nu a reprezentat o prioritate, prevederi legale perimate, lipsa de personal, conditii de pastrare si depozitare improprii), nu a fost prelucrat pentru a putea fi pus in circuitul stiintific", se precizeaza intr-un comunicat al Arhivelor Nationale. Comunicatul mai sustine ca documentele emise de Comitetul central al PCR "nu sunt puse la dispozitia cecetatorilor decat partial datorita faptului ca nu sunt prelucrate arhivistic in totalitate". Reprezentantii Arhivelor Nationale precizeaza faptul ca "trebuie facuta o distinctie clara intre arhiva detinuta de institutia arhivelor nationale si arhiva administrata de Ministerul Internelor, prin structura proprie. Arhivele Nationale au in pastrare documente constituite de Ministerul de Interne pana in 1952, iar fondul arhivistic constituit de minister dupa acest an se afla in pastrarea arhivei proprii a Ministerului de Interne".
Istoricul Stejarel Olaru ne-a declarat ca au existat interese, mai mult sau mai putin politice, pana acum ca documentele PCR sa fie tinute departe de interesul public, lasand impresia ca sunt informatii secrete. "Era normal ca acum sa se reactioneze, sa se doreasca deschiderea arhivelor PCR, o data cu schimbarea directorului Arhivelor Nationale, numirea lui Dorin Dobrincu. Va trebui sa fie schimbat managementul, sa fie adoptata o alta lege care sa prevada transparenta in arhivele PCR", a mai spus Olaru. Numirea unui nou director, mai deschis, a fost facuta la presiunea CSAT.