Încurajaţi de nemulţumirea exprimată de Traian Băsescu, mulţi democrat-liberali declară că votul pe listă adoptat împreună cu 1000 de delegaţi la Consiliul Naţional de vinerea trecută este o greşală care trebuie îndreptată.
Acum mai puţin de o săptămână, premierul Emil Boc declara la reuniunea Consiliului Naţional de Coordonare a partidului că noul statut reprezintă „un element de vitalitate”. Textul, care prevede accentuarea votului pe listă pentru alegerea conducerii PDL, tocmai fusese adoptat aproape în unanimitate de liderii centrali şi locali, de parlamentarii şi de europarlamentarii PDL prin vot secret. Un singur delegat la Consiliul Naţional de Coordonare a votat „împotrivă”.
În urmă criticilor exprimate de Traian Băsescu într-un interviu la B1TV, o serie întreagă de parlamentari, mai ales din fosta facţiune Stolojan, s-au răzgândit şi au declarat că preşedintele are dreptate şi că PDL ar trebui să-şi modifice din nou statutul ca să îndrepte eroarea. Traian Băsescu a declarat concret că „e inadmisibil” ca cei patru prim-vice-preşedinţi şi secretarul general al partidului, să fie aleşi pe listă, la un loc cu preşedintele formaţiunii. „Să vii cu listă în PDL mi se pare o bolşevizare a partidului. O spun deschis: este un pas teribil înapoi în modul de funcţionare democratică a PDL, lista. Fie ea şi de patru prim-vicepreşedinţi! Aia nu e listă de oameni politici aleşi. E listă de gaşcă oricine este în ea. Deci preşedintele îşi pune o găşcuţă sub el”, a spus Traian Băsescu adăugând că „e pentru prima dată în istoria PDL când se întâmpla aşa ceva”.
Teoretic, şi votul pe moţiuni în baza căruia Traian Băsescu a fost ales preşedinte al PD în 2001 era un vot pe listă. Liderul care propunea o moţiune, adică un program pentru partid, era susţinut de 35 de membri care intrau automat în conducerea partidului, în caz de victorie. Era însă vorba despre conducerea extinsă a partidului, care îi desemna apoi pe liderii din primul cerc al conducerii. În acest fel, ei deveneau vicepreşedinţi sau prim-vicepreşedinţi în urma unui vot relativ personalizat. Potrivit modificării operate vinerea trecută, liderul care se hotărăşte să depună o moţiune, propune şi cine vor fi cei patru prim-vicepreşedinţi ai PDL, „o găşcuţă”, după cum i-a spus Traian Băsescu. În acest fel, conducerea extinsă nu mai are ocazia să decidă cine sunt cei care se vor afla în vârful piramidei din partid.
Voinescu: „Ruptura dintre PDL şi preşedinte ar avea efecte devastatoare”
Unul dintre cei doi actuali prim-vicepreşedinţi ai partidului, Teodor Stolojan a declarat ieri că „există oricum un deficit de democraţie internă din moment ce patru indivizi nu sunt aleşi în mod direct” şi că, personal, ar fi fost împotriva „acestui mod de desemnare a celor patru-prim-vicepreşedinţi”. Împotriva controversatei decizii s-a declarat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Ea spune că „votul pe liste nu e benefic pentru partid”, că e necesar votul direct, că „este corectă analiza preşedintelui Băsescu” care „ are greutate în partid” şi că „observaţiile preşedintelui trebuie să devină subiect de analiză în PDL”. Întrebată însă de „România liberă”, dacă s-a opus şi vineri, prin vot, statutului cu bucluc, Roberta Anastase spune că „nu”, a votat „pentru” statut, deoarece în ansamblu, acesta aduce multe schimbări pozitive. Ea nu exclude posibilitatea ca prevederile incriminate să fie modificate la Convenţia Naţională, adică exact înaintea alegerii conducerii.
Deputatul Sever Voinescu declară la rândul său că PDL trebuie să revină asupra prevederilor noului statut şi că până la Convenţia Naţională din iulie este posibil să fie convocată din nou comisia de statut pentru „reintroducerea democraţiei în PDL”. „Este foarte grav ca partidul să nu ţină cont de avertismentele transmise de Traian Băsescu şi să meargă mai departe pe acest drum. O asemenea decizie ar însemna o ruptură între PDL şi preşedinte, cu efecte devastatoare”, a declarat pentru „România liberă” Sever Voinescu care, după cât se pare, se afla pe coridor şi nu în sala Consiliului Naţional de Coordonare la momentul votului cvasi-unanim de vineri. „Susţin integral declaraţiile lui Băsescu”, a spus Preda, „eu am vorbit şi în interiorul şi în afara partidului, dar nu vă pot spune cum am votat vineri, votul e secret”. El a adăugat că în condiţiile „bolşevizării PDL” se află în tabăra „menşevicilor”.
Radu Berceanu: „Nu comentez.”
Sistemul de vot pe listă introdus săptămâna trecută pentru cei patru prim-vicepreşedinţi pare să avantajeze lideri marcanţi ai fostului Partid Democrat, cum sunt Radu Berceanu, Adriean Videanu şi Vasile Blaga. Nici unul dintre ei nu a putut fi contactat pentru precizări. Cunoscuţi ca fiind cei care ţin frâiele în partid, alături de Emil Boc, ei au reuşit să evite săptămâna trecută introducerea unei prevederi care ar fi interzis miniştrilor să candideze pentru posturile de prim-vicepreşedinţi, propunere avansată de Elena Udrea. Ministrul dezvoltării regionale argumenta că „partidul ar avea nevoie mai degrabă de cineva care să-şi dedice timpul activităţii de partid, independent de guvernare”.
Problema viitoarei conduceri a PDL este însă cu atât mai complicată cu cât Traian Băsescu crede că premierul Emil Boc trebuie să fie singurul candidat la postul de preşedinte al PDL. Un concurent al premierului, a declarat Traian Băsescu la B1TV, ar fi „o lovitură pentru Guvern”: „Cine poate gândi că îţi schimbi preşedintele când el este prim-ministru?! PDL este un partid cu un singur candidat de data aceasta”. Acest blocaj al concurenţei face ca liderii marcanţi precum vechii şefi din Partidul Democrat să se simtă mai în siguranţă cu un vot pe listă alături de Emil Boc decât să pornească o campanie electorală într-un partid care îşi votează direct şefii. Pe de altă parte, cei care par sortiţi să rămână în afara cercului celor patru plus secretarul general, vor mai multă concurenţă. Fostul liderul al facţiunii venite de la liberali, Teodor Stolojan a declarat, de exemplu, că „ar fi ideal dacă ar fi mai mulţi candidaţi la preşedinţie pentru că, în acest caz, contracandidaţii actualului preşedinte vor trebui să vină şi ei cu o listă de patru prim-vicepreşedinţi şi un secretar general”.
Rămâne de văzut care tabăra va câştiga bătălia pentru statut, bătălie de care depinde rezultatul alegerilor interne de la Convenţia PDL programată în iulie.