Fundatia „Hanns-Seidel”, impreuna cu Departamentul pentru relatii interetnice al Guvernului au organizat la Mangalia, timp de cinci zile, un seminar cu tema „Parlamentul tinerilor”. Jurgen Henkel, reprezentant al Fundatiei „Hanns-Seidel”, si Michael Walter, de la Institutul de Formare Politica Baden-Wurttemberg, au sustinut o serie de prelegeri si au moderat simularea unor dezbateri cu participantii delegati de PNL, PD, PSD, PPCD, Partida Romilor „Pro Europa”, ROASIT, MIERT.
Cum aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ramane problema principala pentru urmatoarele luni, Jurgen Henkel si Michael Walter au expus prelegeri informative, pregatitoare si pentru „simularile” ce au urmat.
„UE: De la infiintare la extinderea catre est”, „Institutiile UE si modul acestora de functionare”, „Ideologii si partide politice in Europa si Romania, prezentarea democratiei crestine”; aceste prelegeri esentiale au avut drept corespondent pe cele referitoare la „Ideologii politice in Romania” si „Dezvoltarea parlamentarismului si a partidelor politice in Romania”. Pentru ca reprezentanta de la Bucuresti a Fundatiei „Hanns-Seidel” din Bavaria are drept scop major al activitatii sale consolidarea democratiei, prelegerile si dezbaterile ce le-au urmat s-au axat pe oferta democratica de instruire politica a tinerilor aspiranti la parlament, delegati ai diferitelor partide politice si ai minoritatilor nationale. Efortul organizatorilor urmarea schimbarea manifestarilor de politichie minora ce macina imaginea Parlamentului si respectarea mandatului pe care alegatorii il acorda politicienilor.
Jurgen Henkel atentiona ca „partidele se pot impune cu succes doar cand au programe si doctrine bine stabilite”, pledand pentru o identitate clara, strict necesara a partidelor politice. „Incurajarea si consolidarea doctrinei proprii fiecarui partid au efectul scontat la electorat”.
Seminarul, dezvoltand metode moderne de formare a politicianului, a sustinut necesitatea „schimbarii clasei politice de jos”, de la nivelul tinerilor ce vor alcatui viitoarea clasa politica din Romania. Analizele comparative privind evolutia partidelor la noi in raport cu electoratul au aratat si necesitatea „culturii politice”. Aceasta nu se poate forma de azi pe maine, iar schimburile de experienta sunt un sprijin de nadejde pentru dezvoltarea si consolidarea sa. Jurgen Henkel ii avertiza pe tinerii participanti la seminar: „Nu reduceti politica doar la pragmatism”, considerand ca „pragmatismul” defavorizeaza electoratul. Pentru un sistem parlamentar stabil prin reprezentarea tuturor curentelor politice au pledat expunerile sustinute de reprezentantii Fundatiei „Hanns-Seidel”. S-a aratat ca, in raport cu partidele din Parlamentul European, la noi PSD ar reprezenta partea social-democrata, PNL sectorul liberal, iar prin iesirea din Parlament a PNTCD s-a lasat un gol in zona „centru dreapta”, ce ar putea fi acoperit de PD.
Dezbaterile au avut un caracter interactiv, majoritatea reprezentantilor partidelor si ai grupurilor interetnice demonstrand ca detin datele elementare ale „culturii politice”.