Plenul Camerei Deputatilor a inceput ieri sa dezbata si sa voteze pe articole noul proiect de lege privind organizarea si functionarea radioului si televiziunii publice, urmand ca astazi sa fie dat votul final. Reprezentantii grupurilor parlamentare s-au declarat de acord cu initiativa legislativa in forma rezultata in urma dezbaterilor din Comisia pentru cultura.
Pe ordinea de zi a Comisiei pentru cultura s-au aflat saptamanile trecute doua proiecte care vizau modificarea legii de organizare si functionare a SRR si SRTv. Primul dintre ele a fost initiat de trei deputati ai Aliantei D.A. – Raluca Turcan (PNL), Valentin Iliescu si Cristian Radulescu (PD). Al doilea proiect a fost semnat de opt deputati si senatori PSD. In comisie s-a convenit ca la initiativa Aliantei sa fie acceptate o serie de amendamente social-democrate, iar raportul favorabil a fost votat de majoritatea parlamentarilor. Printre noutatile pe care le aduce proiectul de lege, in noua forma, se remarca separarea functiei de director general al SRR si, respectiv, SRTv de cea de presedinte al consiliilor de administratie. Membrii comisiei au acceptat in plus ca functiile de director general la cele doua institutii sa fie ocupate in baza unui concurs de proiecte de management si a unor criterii de competenta. Mandatul directorilor generali va fi de patru ani, cel al membrilor CA, de cinci ani. Consiliile de administratie ale SRR si SRTv vor fi alcatuite, dupa adoptarea legii, din cate 13 membri, alesi dupa un nou algoritm: sapte vor fi propusi de grupurile parlamentare, unul de presedintie, unul de Guvern, unul de minoritatile nationale (altele decat UDMR), unul de salariati, iar alti doi de societatea civila.
In ceea ce priveste resursele financiare ale celor doua institutii, acestea se vor constitui ca si pana acum: din alocatii de la bugetul de stat, din taxele platite de abonati si din publicitate. O noutate a fost adusa in schimb in legatura cu salariile care revin presedintelui si membrilor CA. Primul va avea o remuneratie echivalenta cu salariul unui ministru, iar membrii CA vor primi o indemnizatie de 25% din salariul acestuia. Ceea ce inseamna o reducere considerabila fata de sumele exorbitante la care se ajunsese in „epoca” Nicolau.
Dupa ce va trece si de Senat legea va intra in vigoare in termen de 60 de zile. Apoi in alte 75 de zile se vor constitui noi consilii de administratie pentru radioul si televiziunea publice.