Primul mesaj adresat de presedintele Traian Basescu parlamentarilor uninominali s-a axat pe chestiuni de natura economica.
Traian Basescu a propus ca Romania sa-si puna "o centura de siguranta" si sa contracteze un imprumut extern. Presedintele a oferit si formula succesului pentru iesirea onorabila din criza: "Reforma statului + austeritate + solidaritate = o sansa pentru Romania".
Bilantul guvernarii Tariceanu a fost zugravit in cifre care fac tabloul gravelor consecinte pe care Romania trebuie sa le suporte. Indemnul prezidential: "Ca sa depasim criza, trebuie sa muncim mai mult si mai bine". Cand au auzit ca este nevoie de viitoare masuri de austeritate, senatorii si deputatii liberali au izbucnit in ras. La final, Tariceanu si Geoana au exclamat la unison: "A fost un mesaj de prim-ministru".
Centura de siguranta: "Romania are nevoie de o centura de siguranta care inseamna un imprumut extern. Romania poate accesa bani de la Uniunea Europeana, dar numai in conditiile unui parteneriat cu FMI. Un imprumut ne va face mai rezistenti la o posibila deteriorare rapida a economiei globale si implicit a economiei nationale", a spus presedintele Traian Basescu in discursul sustinut in fata Parlamentului. "Noi nu avem nevoie de credite pentru sustinerea bugetului, sau pentru sustinerea obligatiilor de plata ale statului roman. Avem insa un deficit de cont curent si o datorie a sectorului privat, care trebuie achitata anul acesta, de 24 miliarde euro", a anuntat Traian Basescu. UE a pus la dispozitia noilor state membre pentru 2009 si 2010 o suma de 30 miliarde euro. Fondurile nu pot fi insa accesate fara un parteneriat cu FMI, in conditiile in care UE nu are parghii pentru controlul utilizarii acestor bani, a precizat Basescu.
O alta putere: "In timp ce zeci de mii de oameni isi pierd locurile de munca, bugetarii sunt in procese pentru acordarea de sporuri din anii anteriori, dar si pentru viitor. Nu este doar cazul justitiei, functionari din Ministerul Muncii au reusit retroactiv sporuri uriase, controlori ai Curtii de Conturi care controleaza utilizarea creditelor externe au obtinut de curand in instanta dreptul de a li se da 65% din salariu si foarte multe astfel de exemple. Practic, Guvernul si Parlamentul nu mai controleaza bugetul statului si salarizarea. O alta putere din afara celei legislative si a celei executive decide bugetul statului", a atentionat presedintele.
Credite externe ignorate: "In afara de resursele bugetare, Romania dispune de finantari pe termen lung neutilizate si angajate deja de cativa ani, in valoare de 3,55 miliarde euro. Am inceput deja sa platim comisioane de neutilizare in valoare de milioane de euro anual.
Pe de alta parte, fondurile structurale nerambursabile alocate Romaniei de catre UE pentru 2007, 2008 si 2009 si neutilizate pana la inceputul acestei luni se ridica la 5,5 miliarde euro. Un total de 9 miliarde euro", a aratat seful statului. Basescu spera sa se poata folosi in acest an macar trei-patru miliarde.
Majoritatea parlamentara: "Cuvantul de ordine este reforma statului. Daca reforma nu este facuta, nici un guvern si nici o larga majoritate nu isi justifica existenta in fata cetatenilor", a amintit Basescu ratiunile constituirii coalitiei PDL-PSD.
Reforma justitiei: Justitia se confrunta cu o criza de incredere. Pentru eliminarea acesteia, Basescu a recomandat ca eficienta actelor de justitie sa se vada in viata de zi cu zi, in adoptarea noilor Coduri ale caror termene de intrare in vigoare asumate de Romania au expirat, in scurtarea termenelor de judecata care in prezent ii descurajeaza pe cetateni sa se adreseze instantelor.
Critici la adresa Guvernului Tariceanu: "Romania se afla in fata efectelor crizei economice, pe un fond de imprudenta bugetara, cu toate ca am avut crestere economica puternica", a spus Basescu. "Lipsa de reforme din ultimii doi ani, a nemodernizarii administrative, o plateste Romania acum. (…) Din cele 300.000 de noi locuri de munca create in ultimii ani, mai mult de jumatate sunt in sectorul public. (…) In loc ca Guvernul sa ajute la construirea unei societati cu o clasa de mijloc din ce in ce mai numeroasa, mai prospera si mai independenta, a crescut numarul persoanelor asistate de stat. (…) Deficitul bugetar a depasit 5% din PIB la finele lui 2008. (…) "Am risipit cinci miliarde euro pentru cheltuieli administrative", a completat el.
Sistemul sanitar, in colaps: Traian Basescu a cerut elaborarea de urgenta a unei strategii de reformare a sistemului sanitar. In lipsa unei strategii coerente, exista riscul ca acesta sa consume bugetul inainte de sfarsitul anului curent.
Apel la sindicate: Toate sindicatele au fost indemnate "sa nu ceara ceea ce nu se poate da". "Promisiunile din campania electorala nu pot fi respectate", a recunoscut Basescu, deoarece este nevoie de austeritate bugetara, iar exemplul eliminarii risipei trebuie sa-l dea intreaga clasa politica.