Majoritatea celor 25 de state membre ale UE nu au anuntat inca o decizie in privinta politicii pe care o vor adopta fata de romanii si bulgarii care vor dori sa lucreze pe teritoriul lor dupa 1 ianuarie 2007.
Italia a ridicat in iulie toate restrictiile pentru celelalte state est-europene care au aderat la UE in 2004, dar nu a decis ce atitudine sa adopte fata de Romania si Bulgaria. Oficialii italieni pledeaza insa pentru o aderare fara restrictii.
Luxemburgul a inlesnit in primavara regimul de restrictii aplicat tarilor care au devenit membre ale UE in 2004, dar este posibil sa anunte in saptamanile urmatoare restrictii pentru romani si bulgari.
Spania, Portugalia si Grecia (care au ridicat toate restrictiile pentru „admisii” din 2004) si Franta, Belgia, Ungaria si Lituania (care aplica inca un regim tranzitoriu) nu au luat inca o decizie cu privire la romani si bulgari.
Slovenia, Cipru si Malta, care au devenit membre ale UE in 2004 si au facut sau fac obiectul unor restrictii impuse de membrii mai vechi ai UE, nu au anuntat o pozitie oficiala.
Marea Britanie si Irlanda au anuntat clar ca impun restrictii impotriva romanilor si bulgarilor.
In Germania este dezbatut un proiect de lege similar.
Danemarca va impune, de asemenea, restrictii.
In Austria, guvernul aflat la sfarsit de mandat s-a pronuntat pentru impunerea de restrictii impotriva romanilor si bulgarilor. Noul guvern inca nu s-a format.
Polonia, Finlanda, Slovacia, Estonia si Letonia au anuntat deja ca nu vor impune restrictii impotriva romanilor si bulgarilor. Polonia si Slovacia au subliniat chiar ca, prin acest gest, doresc sa le dea o lectie mai vechilor membri ai UE.
Cehia si Suedia ar putea sa ia, de asemenea, o decizie favorabila Romaniei si Bulgariei.