7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSportRudele demnitarilor spun adio contractelor cu statul

Rudele demnitarilor spun adio contractelor cu statul

Contractele cu statul nu vor mai putea ajunge la firme conduse tocmai de rudele celor care organizează licitaţiile. Noile prevederi legale pot fi însă ocolite dacă firmele sunt conduse prin interpuşi.

Guvernul a modificat sistemul achiziţiilor publice prin ordonanţă de urgenţă, invocând „riscul diminuării gradului de cheltuire a fondurilor publice alocate, inclusiv a fondurilor comunitare”. Cea mai vizibilă modificare spune că de contractele publice nu pot beneficia firme conduse de soţ/soţie, rudă sau rudă prin alianţă până la gradul al IV-lea cu persoanele cu funcţii de decizie din autorităţile care organizează licitaţii, negocieri sau cereri de ofertă. Prevederea a apărut în urma implicării unor demnitari sau lideri politici în contracte cu statul prin intermediul unor rude. Spre exemplu, chiar la începutul acestui an, firma Atlas SA a mamei senatorului PDL de Galaţi Marius Necula, care salută acum ordonanţa de urgenţă, a încheiat contracte cu statul, în valoare de peste 6 milioane de euro, prin ministerele Dezvoltării şi Agriculturii. Soţia primarului Cristian Poteraş, Aureliana Poteraş, conduce SC All Plan Construction, care a primit de la Ministerul Dezvoltării un contract de 5 milioane de lei pentru construcţia unei săli de sport la Clinceni (Ilfov), iar preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, şi-a lăsat firma SC Procor SRL, semnatara unor contracte de peste 3 milioane euro pentru poduri şi podeţe în Dâmboviţa, pe mâna tatălui său, Nicolae Popescu.

Totuşi, interdicţia din OUG pare mai mult de formă. „Cine monitorizează aplicarea acestor prevederi? Mi-e teamă că Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice nu are astfel de competenţe”, a declarat, pentru România Liberă, Elena Iorga, director de programe la Institutul pentru Politici Publice. Apoi, ca şi până acum, cei care împart contractele din bani publici au posibilitatea să conducă firmele beneficiare prin interpuşi.

Reguli mai permisive pentru negocieri directe şi cereri de ofertă

La pachet cu interdicţia, Guvernul a „îndulcit” însă regulile pentru negocierile directe, deci pentru achiziţii fără competiţie. Până acum, autorităţile contractante puteau apela la negociere fără publicarea în prealabil a unui anunţ de participare în cazul unor motive de extremă urgenţă care nu permiteau respectarea termenelor prevăzute pentru organizarea de licitaţii (deschise sau restrânse) ori pentru negocierea cu publicarea unui anunţ de participare. Ei bine, de acum înainte, „în cazuri de forţă majoră sau în cazuri temeinic motivate”, autorităţile vor putea emite ordin de începere a lucrărilor/serviciilor în acelaşi moment cu demararea procedurii de negociere. Cu alte cuvinte, statul dă undă verde înainte de a putea şti exact oferta firmei. În cazul cererii de oferte, de acum înainte se va putea apela la această procedură pentru contracte de lucrări a căror valoare estimată, fără TVA, este de până la un milion de euro, de la 750.000 de euro până acum. Şi în cazul contractelor de servicii a crescut suma maximă, de la 100.000 de euro la 125.000 de euro.

Nu în ultimul rând, firmele care au pierdut licitaţii şi care vor depune contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, vor plăti dacă le este respinsă contestaţia. În funcţie de valoarea contractului, le vor fi reţinute din garanţia de participare sume de la 630 de lei la peste 19.300 de lei.

Pentru a preveni situaţii de genul contractului de 500.000 de euro acordat, fără licitaţie, de fostul ministru al Mediului Nicolae Nemirschi (ca o extensie la un contract încheiat anterior), Guvernul a mai decis ca valoarea cumulată a actelor adiţionale care se încheie pentru lucrări şi/sau servicii suplimentare să nu mai depăşească 20% din valoarea contractului iniţial. Asta, mai mult teoretic, pentru că practic autorităţile vor putea aproba în continuare acte adiţionale în valoare de 50% din valoarea contractului iniţial, atât timp cât vor invoca „cazuri temeinic motivate”.

Actele adiţionale pot ajunge în continuare la 50% din valoarea contractului dacă este vorba despre „cazuri temeinic motivate”.

Cele mai citite

Guvernul suplimentează bugetul pentru pensii cu 1,6 miliarde de lei

Fără această majorare de buget, plata pensiilor pentru luna decembrie ar fi afectată, iar drepturile pensionarilor, nu ar putea fi respectate integral Guvernul a prezentat...

Guvernul suplimentează bugetul pentru pensii cu 1,6 miliarde de lei

Fără această majorare de buget, plata pensiilor pentru luna decembrie ar fi afectată, iar drepturile pensionarilor, nu ar putea fi respectate integral Guvernul a prezentat...

Educație modernă: de la biberon direct la fresh de 18 lei

La locul de joacă pentru copii, apa de la chiuvetă e nepotabilă, e potabil doar fresh-ul de portocale cu 18 lei paharul. Sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă