6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSportRomânia s-a angajat faţă de FMI să crească taxele şi impozitele dacă...

România s-a angajat faţă de FMI să crească taxele şi impozitele dacă nu taie cheltuielile bugetare

Autorităţile române s-au angajat în faţa FMI să crească taxele şi impozitele dacă nu reuşesc să reducă deficitul bugetar în limita ţintei de 6,8% din PIB fixată pentru acest an, în principal prin scăderea cheltuielilor, adică prin tăierea salariilor, pensiilor şi transferurilor sociale, potrivit Mediafax.

„Punerea în aplicare a măsurilor (inclusiv cu o hotărâr favorabilă emisă de către Curtea Constituţională în ceea ce priveşte constituţionalitatea acestora) de pe partea de cheltuieli şi a măsurilor de lărgire a bazelor de impozitare va constitui acţiune prealabilă pentru finalizarea evaluării. De asemenea, în următoarele luni vom lua măsuri suplimentare de reducere a numărului de angajaţi în sectorul public. Dacă aceste măsuri se dovedesc insuficiente pentru a atinge ţinta de deficit pentru acest an, vom lua măsuri suplimentare, inclusiv măsuri de majorare a impozitelor şi taxelor, în funcţie de necesităţi”, se arată în scrisoarea de intenţie suplimentară trimisă de autorităţi directorului general al FMI, Dominic Strauss-Kahn.

Autorităţile s-au angajat să taie cheltuielile bugetare în principal prin reducerea cu 25% a salariilor, sporurilor şi a altor plăţi de natură salarială pentru toţi angajaţii din sectorul public, prin scăderea cu 15% a pensiilor şi altor transferuri sociale şi prin diminuarea transferurilor către autorităţile locale.

Totodată, Guvernul s-a angajat să continue „raţionalizarea personalului” în lunile următoare, după ce a redus numărului salariaţilor bugetari cu aproximativ 20.000 de persoane în perioada ianuarie – mai 2010.

Curtea Constituţională a decis, vineri, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau în principal diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

Decizia de vineri a Curţii Constituţionale, care respinge articole din legile austerităţii, pune Guvernul în imposibilitatea de a aplica vreuna dintre măsurile prevăzute în respectivele acte normative, întrucât acestea se vor întoarce la Parlament pentru a fi puse în acord cu legea fundamentală.

Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax că Guvernul ia în calcul un nou plan de măsuri pentru menţinerea deficitului bugetar în limita ţintei de 6,8% din PIB convenită cu FMI, orientat în principal pe majorări de taxe şi impozite, inclusiv a TVA şi cotei unice de impozitare.

Planul de acţiuni ar putea fi discutat într-o şedinţă specială de guvern care să fie programată vineri sau în zilele următoare.

Cele mai citite

Piața rezidențială în 2024: Creștere a cererii și noi proiecte în București

Anul 2024 a adus o evoluție pozitivă pentru piața rezidențială, datorită condițiilor mai atractive de accesare a creditelor ipotecare comparativ cu 2023. Cu toate...

Economia României: Creștere modestă în 2025, dar optimism pe termen lung

Incertitudinea politică, deficitul bugetar scăpat de sub control și slăbiciunile structurale ale economiei vor continua să afecteze România. Cu toate acestea, impactul ar putea...

Dan Șucu a avut numele conspirativ „Mircea Crișan”. Ce a făcut în urma angajamentului cu Securitatea din 16.08.1984

În 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prezenta o adeverință cu extrase din multiple dosare despre legăturile lui Dan Viorel Șucu cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă