3.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSportRomania risca sa piarda Agentia pentru Energie

Romania risca sa piarda Agentia pentru Energie

» Romania risca sa piarda sansa de a gazdui Agentia Europeana a Energiei din cauza mobilizarii intarziate a oficialilor.

» Contracandidatele Slovenia si Slovacia sunt in stransa competitie si si-au inceput demult promovarea in institutiile europene.

Romania este pe cale sa contabilizeze inca un esec din cauza nepasarii autoritatilor de la Bucuresti. Este vorba despre sediul Agentiei Europene de Cooperare a Autoritatilor de Reglementare in Domeniul Energiei, asa cum toate tarile membre UE gazduiesc diversele agentii ce tin de Comisia Europeana. Avand in vedere miza gazduirii unei institutii cu o mare influenta in spatiul comunitar, Slovenia si Slovacia s-au inscris in competitie cu mult timp inainte de Romania.

Decizia finala privind amplasarea Agentiei urmeaza a fi luata in cadrul Consiliului UE-Energie din 11-12 iunie, prin vot secret. In timp ce contracandidatele Slovenia si Slovacia erau de luni de zile in plina campanie de lobby, partea romana si-a depus candidatura oficiala abia in luna martie. Ca urmare, ministrul Economiei, Adriean Videanu, le-a trimis scrisori presedintelui Consiliului UE-Energie, Martin Riman, si comisarului european pentru Energie, Andris Piebalgs. Anuntul intentiei de a candida se facuse in luna octombrie 2008, urmand elaborarea unui plan de promovare a Romaniei.

Intarziere riscanta
Agentia Europeana a Energiei va avea rolul de a asigura cooperarea dintre autoritatile de reglementare nationale si autoritatile de reglementare la nivel regional, precum si de a monitoriza cooperarea dintre operatori, adica companiile energetice. Europarlamentarul liberal Renate Weber considera ca depunerea dosarului de catre Romania abia in luna martie a fost un "gest tardiv", care ar putea duce la scoaterea Romaniei din cursa. Weber a cerut la inceputul anului, intr-o scrisoare trimisa premierului Boc, demiterea sefului Departamentului pentru Afaceri Europene, Vasile Puscas, din cauza lipsei de interes in privinta sustinerii candidaturii Romaniei.

In acest moment, nu este limpede care este stadiul aplicatiei Romaniei. Departamentul pentru Afaceri Europene condus de Vasile Puscas nu a putut formula un punct de vedere pana la inchiderea editiei. Cat despre demersurile de lobby la nivel inalt, presedintele Traian Basescu a discutat zilele trecute in Franta cu omologul sau, Nicolas Sarkozy, despre posibilitatea ca Romania sa gazduiasca o importanta agentie europeana.

Miza uriasa
"Miza de a avea o astfel de agentie in Romania este uriasa, mai ales ca, in timp, este posibil ca ea sa devina chiar o agentie de reglementare. Oricum, o agentie de asemenea calibru a UE duce la o crestere fantastica a vizibilitatii statului pe teritoriul caruia se afla si la o evidenta integrare a tarii-gazda in circuitul adreselor catre care merg foarte multe oficialitati europene si ale statelor membre", a spus Weber. sansa unei decizii pozitive legate de gazduirea unei agentii europene ar avea o relevanta politica deosebita, ne-a declarat si europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler. "O decizie favorabila ar fi de natura sa intareasca pozitiile de negociere ale tarii noastre in procesul foarte complicat de impartire a portofoliilor de comisari europeni.

 

Evident ca orice sansa a Romaniei de a obtine un portofoliu de comisar cu greutate si relevanta in contextul politic european ar fi aproape spulberata daca aceasta competitie pentru gazduirea agentiei ar fi pierduta din motive de candidatura insuficient sustinuta sau care nu a beneficiat de un sprijin coerent din partea solicitantilor", a spus europarlamentarul UDMR. Europarlamentarul PSD Corina Cretu a afirmat ca este important ca toate fortele politice sa bata cu pumnul in masa pentru a avea o agentie de prestigiu in tara.
"Suntem a saptea tara ca marime in Uniunea Europeana. Lobby-ul trebuie facut la Comisia Europeana, insa, din pacate, noi, romanii, suntem destul de putin uniti pentru a duce la bun sfarsit un proiect comun", a spus Cretu. Iar timpul ramas pana la decizia Consiliului EU-Energie din 11 iunie este foarte scurt.

AGENTII EUROPENE
Agentiile europene din spatiul comunitar sunt gazduite inegal in tarile membre UE. Tarile recent intrate in UE detin mai putine reprezentante europene. Lituania gazduieste Institutul European pentru Egalitatea intre Sexe. Polonia are Agentia Europeana pentru Managementul Cooperarii Operationale la Frontierele Externe (FRONTEX). Agentii europene functioneaza in Austria (1), Belgia (7), Danemarca (1), Finlanda (1), Franta (3), Germania (1), Grecia (3), Irlanda (1), Italia (2), Luxemburg (2), Olanda (2), Portugalia (2), Spania (5), Suedia (1) si Marea Britanie (2). Batalia intre nou-veniti este foarte stransa pentru ca, in mod evident, Uniunea Europeana nu infiinteaza astfel de agentii in fiecare an sau pentru a stabili egalitatea intre statele membre, ci numai cand politicile comunitare impun acest lucru.

Cele mai citite

Liga Campionilor: Benfica Lisabona-FC Barcelona 4-5 într-un meci dramatic, decis pe final

FC Barcelona a reușit o victorie epică, 5-4 cu Benfica, la Lisabona, marți seara, în etapa a șaptea a Ligii Campionilor la fotbal. Benfica a...

Percheziții DNA la primăria Sinaia și la domiciliul primarului Vlad Oprea

Ancheta se concentrează pe suspiciuni de luare de mită, abuz în serviciu și trafic de influență Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat, miercuri, percheziții...

Barcelona îl vrea pe Andrei Rațiu! „15.000.000 €! Se lucrează la transfer”

Andrei Rațiu (26 de ani), fundașul român de la Rayo Vallecano, ar putea ajunge la FC Barcelona, conform presei catalane, care susține că echipa...
Ultima oră
Pe aceeași temă