3.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSportRomania, invatacel la negocierile UE

Romania, invatacel la negocierile UE

Coordonarea intre ministere si reprezentanta Romaniei la Bruxelles este esentiala pentru deciziile luate in UE.

"Este ciudat ca Romania nu a cerut nimic la negocierile pe marginea noului Tratat UE, mai ales ca nu sunteti o tara mica, aveti totusi 14 voturi in Consiliul European", spune Colin Budd, diplomat de cariera si fost sef de cabinet al vicepresedintelui Comisiei Europene Leon Brittan (1995-1999).

Prezent impreuna cu alti doi experti britanici la un curs de pregatire privind negocierile europene pentru functionarii publici din ministerele romanesti, Budd le-a explicat jurnalistilor romani ca nu marimea tarii determina eficienta procesului decizional, ci calitatea "masinariei organizatorice". Consiliul de ministri al UE este format pe arii de specialitate si niveluri de reprezentare, din expertii ministerelor de resort si ministrii in cauza – cum ar fi agricultura, justitia sau internele.
Pentru ca interesul Romaniei sa fie bine reprezentat, sunt esentiale "claritatea obiectivelor, precum si buna coordonare dintre ministere si reprezentanta Romaniei la Bruxelles", a spus John Hemery, liderul echipei de formatori britanici.
Un alt aspect foarte important in procesul decizional in cadrul Consiliului European este capacitatea de a forma aliante cu alte state membre, pe chestiuni punctuale. La aceste criterii, Brian Crowe, al treilea diplomat britanic prezent la Bucuresti, a adaugat "calitatea oamenilor" trimisi la Bruxelles. Fost sef al departamentului de coordonare a politicilor britanice in cadrul reprezentantei la Bruxelles a Regatului Unit, Crowe a spus referitor la problema imigrantilor din Italia ca "Romania are o reala problema de imagine, chiar si in Marea Britanie, iar Guvernul ar trebui sa depuna mai multe eforturi in acest sens." Cum problema imigratiei este una de care sunt preocupate si celelalte state membre, sfatul lui Hohn Hemery este ca "diplomatii romani, din fiecare ambasada din celelalte 26 de state membre ar trebui sa poarte conversatii in ministerele de resort si sa transmita aceste informatii la Bucuresti, pentru a putea face lobby in acele tari privind viziunea dvs., dar si pentru a afla mai multe despre pozitiile celorlalte guverne si a decide ce e mai bun pentru Romania."

» Ambasador la Bruxelles
Seful misiunii Romaniei la Bruxelles, Lazar Comanescu, este unul dintre cei mai longevivi diplomati pastrati la post in perioada postdecembrista. Format in MAE in anii ’70, Comanescu a fost inca din 1990 consilier la Misiunea Romaniei pe langa UE, fiind numit ambasador in 1998 si pastrand aceasta functie si azi, in ciuda schimbarilor de guvern.

Cele mai citite

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...
Ultima oră
Pe aceeași temă