PD ar castiga alegerile pentru Parlamentul European si pentru cel national si ar obtine peste 30% din voturile romanilor.
Atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu au primit nota minima de trecere pentru modul cum au abordat doua probleme care au ridicat mari controverse in aceasta vara: seceta si marirea pensiilor, dupa cum reiese din datele unui sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetari Sociale (BCS). Desi nota presedintelui Basescu pare a fi putin mai mare in ceea ce priveste cele doua chestiuni, sociologul Mircea Kivu ne-a explicat ca "din punct de vedere statistic nu este nici o diferenta, de exemplu, intre 5,05 – media obtinuta de premier in problema secetei, si 5,82 – media obtinuta de presedinte pentru acelasi lucru". Conform studiului BCS, votantii PNL i-au acordat note mai mari premierului, iar cei ai PD l-au considerat mai bun pe Traian Basescu, cu o singura exceptie: in ceea ce priveste marirea pensiilor, electoratul democratilor a considerat ca premierul s-a comportat mai bine decat presedintele. "Acest lucru este putin surprinzator. In plus, nu este tocmai relevanta impartirea esantionului pe care s-a facut sondajul in functie de preferintele electorale, pentru ca nu am putea sa luam in considerare decat primele 4-5 partide", ne-a spus Mircea Kivu.
Potrivit aceluiasi sondaj, PD ar castiga alegerile pentru Parlamentul European, precum si pe cele pentru parlamentul national. Pentru alegerile parlamentare de anul viitor, democratii ar castiga chiar daca ar merge singuri ori s-ar asocia cu PLD si cu formatiunea lui Gigi Becali, PNG, caz in care ar obtine 47,8%. In cursa pentru alegerile parlamentare, pe locul doi s-ar clasa Coalitia Social-Liberala PSD-PNL, cu 30,5%, si Federatia Nationala PRM-PC, cu 8,1%. "Aliantele propuse sunt ciudate si, daca luam numai cazul Uniunii Crestin-Democrate PD-PLD-PNG, nu s-a vorbit niciodata de o astfel de alianta", a adaugat Mircea Kivu.
BCS a realizat sondajul pe un esantion reprezentativ de 1.073 de persoane, cu o marja de eroare de 3%, in perioada 6-15 septembrie 2007, la comanda unei fundatii necunoscute – Centrul pentru Apararea Drepturilor Omului, Marketing si Relatii Publice.