3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportRoberta Anastase s-a lasat influentata de Nastase

Roberta Anastase s-a lasat influentata de Nastase

Pe fondul disputelor PDL-PSD asupra alcatuirii bugetului de stat, cazul Nastase continua sa genereze noi dispute intre cele doua partide guvernamentale. Teatrul ostilitatilor se muta la Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

Democrat-liberalii din Comisia juridica vor cere discutarea dosarelor "Matusa Tamara" si "Zambaccian 2" pe fond, in vederea obtinerii unui verdict asupra inceperii sau nu a urmaririi penale impotriva fostului premier, raportul Comisiei urmand sa fie supus dezbaterii plenului care poate decide soarta ex-premierului PSD. si asta, in conditiile in care social-democratii din Comisie, desi oficial refuza sa comenteze, sustin limitarea dezbaterii doar la scrisoarea Parchetului, si se pot prevala de decizia conducerii forului legislativ. "Va supun la vot, cine este pentru ca sa trimitem scrisoarea doamnei Kovesi, cu termen de 30 de zile, pentru raport, la Comisia juridica? Impotriva? Abtineri?", a fost propunerea Robertei Anastase, potrivit stenogramei sedintei Biroului Permanent de luni, postata ieri pe site-ul Camerei Deputatilor.

 

Presedintele Roberta Anastase a incercat ieri sa isi indrepte greseala de a nu supune la vot transmiterea catre Comisie a dosarelor, nu a scrisorii lui Kovesi. Prinsa pe picior gresit, sefa Camerei Deputatilor s-a grabit ieri sa faca precizari, afirmand ca membrii Comisiei au fost sesizati nu doar cu solicitarea lui Kovesi, ci si cu dosarele anexate la aceasta, ceea ce contrazice insa afirmatiile de la sedinta Biroului Permanent, incluse in stenograma. "Documentele care ne vin de la institutii sunt directionate catre comisiile abilitate sa construiasca rapoarte pe tema, aceste documente nu pot fi fractionate, sa mearga o parte sau alta parte. Comisia este cea care dispune, in cunostinta de cauza si pe baza documentelor, raportul pe care-l construieste", a sustinut ieri Anastase. In replica, conducerea Comisiei juridice spune ca inca nu a vazut nimic de la Biroul Permanent, nici scrisoarea procurorului, nici dosarele anexe.

 

Presedintele acestui for, deputatul PDL Daniel Buda, spune ca nu a primit inca nici o hartie, motiv pentru care nu se antepronunta asupra spetei in cauza. Nici vicepresedintele PSD al Comisiei, Florin Iordache, nu doreste sa comenteze, pe motiv ca nu vrea sa isi influenteze colegii din Comisie. Luni va avea loc o reuniune restransa a conducerii Comisiei juridice pentru a se stabili procedura de urmat, respectiv daca membrii acestui for se vor pronunta asupra dosarelor in sine sau doar asupra solicitarii procurorului general (ceea ce ar insemna ca, dupa termenul acordat pentru un raspuns, de 30 de zile, ar mai urma ca BP sa acorde un alt ragaz necesar analizarii intregului dosar). Daca PDL forteaza elaborarea unui raport pe dosare, pesedistii din Comisie par sa sustina punctul de vedere al lui Nastase, in incercarea de a bloca votul plenului. "Comisia juridica trebuie sa faca un raport la propriul sau raport. Sau un raport la o scrisoare care a venit aici!

 

Deci este o procedura atipica, as spune! Sigur ca ea are frumusetea ei, pentru ca suntem intr-un an prezidential, de campanie", le-a "tradus" Nastase colegilor din Biroul Permanent. In legislatura trecuta, la recomandarea Comisiei juridice, solicitarea procurorului general si cele doua dosare au fost retrimise Parchetului, pe motiv ca probele prezentate de procurori au fost invalidate de catre Inalta Curte de Justitie si Casatie. Parchetul a retrimis solicitarea noului Parlament, invocand faptul ca, potrivit Constitutiei, doar plenul poate decide asupra cererii de incepere a urmaririi penale.

Roxana Preda
Roxana Preda
Roxana Preda, redactor colaborator
Cele mai citite

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...
Ultima oră
Pe aceeași temă