5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSportRisc de aglomeratie la sectiile speciale

Risc de aglomeratie la sectiile speciale

Pentru prima data in istoria postdecembrista, alegerile sunt organizate de un secretar de stat, in situatia in care nu mai avem ministru al Administratiei si Internelor.

Vasile Blaga a fost nevoit sa-si delege atributiile unui subaltern al sau, dupa o decizie a Curtii de Apel care a stabilit nulitatea actului administrativ prin care liderul PDL a fost numit ministru interimar,  dupa caderea  pe 13 octombrie a Guvernului Boc.  Turul doi al alegerilor prezidentiale va fi organizat in cadrul acelorasi sectii de vot de la primul tur al scrutinului si se vor pastra, de asemenea, sectiile speciale. Potrivit ordonantei de guvern, vor functiona peste 3.000 de sectii speciale, cel putin o sectie intr-o localitate. Aici pot vota alegatorii care nu au domiciliul in localitatea respectiva, dar care, aflandu-se in tranzit, au posibilitatea sa-si exprime dreptul de vot. In Bucuresti, exista numai cele 34 de sectii speciale, in gari, aeroporturi, in campusuri universitare si spitale. S-a tinut cont de prezenta studentilor in Capitala, de cei care sunt in trecere sau care sunt internati in spitale.

 

De exemplu, in sectorul 1, asemenea sectii sunt amenajate la Gara de Nord, la Aeroportul Baneasa, la Universitatea de stiinte Agronomice. In sectorul 2, la Universitatea Tehnica de Constructii si la Gara Obor, in sectorul 3, la Spitalele "Coltea", "Caritas" si "Victor Babes". In sectorul 4, sectii speciale sunt la Universitatea "Spiru Haret", la Spitalul "Bagdasar Arseni", in sectorul 5 – la Facultatea de Drept, iar in sectorul 6 – in campusurile universitare "Grozavesti" si "Politehnica".
Vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente, Marian Muhulet, ne-a declarat ca, tinand cont de problemele care au aparut la primul tur, s-a luat decizia ca in fiecare sectie de vot sa fie amenajate cabine de vot cate stampile sunt. "Au fost situatii, in special in sectiile din Gara de Nord, unde nu erau decat doua cabine la cinci stampile, ceea ce a dus la formarea de cozi", a spus Muhulet. Totusi avand in vedere experienta ultimilor ani, e de preferat ca alegatorii sa mearga la vot cat mai devreme.

PSD si PNL si-au exprimat temerile referitoare la corectitudinea alegerilor. Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat ca "sustinatorii lui Traian Basescu si PDL vor incerca, prin diferite presiuni asupra companiilor de electricitate, sa provoace intreruperi de curent in diverse puncte ale tarii".  De asemenea, PNL avertizeaza asupra pericolului organizarii de mitinguri in cursul zilei de duminica, "fapt care ar putea perturba procesul de votare si ar putea crea dificultati in procesul de numarare a voturilor". In replica si in deradere, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat ca "avem informatii certe ca PSD, impreuna cu seismologul Ioan Istrate, vor sa provoace un cutremur de sapte grade pe scara Richter, duminica la ora 21.00, pentru ca, in haosul creat, sa poata frauda alegerile".

Cele mai citite

Incendiile, cea mai mare amenințare pentru locuințele din România: despăgubiri record

Cea mai mare despăgubire acordată pentru un incendiu a depășit suma de 422.000 de euro Incendiile continuă să ocupe primul loc în clasamentul riscurilor care...

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă „CulturMedia” anunță proteste de Ziua Culturii Naționale!

În ciuda promisiunilor făcute în 2024 de către Ministrul Culturii și alți oficiali ai Guvernului, angajații din muzee și biblioteci continuă să fie discriminați...

Biden va impune noi sancțiuni Rusiei, cu doar câteva zile înainte de finalul mandatului

Președintele american în exercițiu Joe Biden urmează să prezinte în cursul acestei săptămâni noi sancțiuni vizând economia Rusiei, a indicat un oficial american, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă