Secretarul de stat Condoleezza Rice l-a primit miercuri pe ministrul de Externe Adrian Cioroianu, asigurandu-se de continuarea parteneriatului strategic SUA-Romania si de organizarea impecabila a summitului NATO ce va avea loc la Bucuresti anul viitor.
Parteneriatul strategic dintre Romania si SUA este esential si nu trebuie sa fie afectat de luptele politice de la Bucuresti. Asa s-ar rezuma mesajul primit de ministrul Adrian Cioroianu la intalnirile pe care le-a avut miercuri la Washington cu secretarul de stat american Condoleezza Rice si cu Gordon England, adjunctul secretarului Apararii.
La intalnirea de la Departamentul de Stat, Cioroianu era vizibil emotionat si aproba aproape monosilabic. "E prima vizita oficiala?", a intrebat Rice cu un zambet politicos in momentul cand presa a avut acces pentru scurt timp in salon. "La Washington, da", raspunde ministrul roman. "E bine atunci. Permiteti-mi sa urez bun-venit ministrului de Externe al Romaniei. Este momentul cand avem ocazia sa vorbim despre parteneriatul nostru extraordinar in multe zone din lume", "Da, da, e corect", se grabeste sa confirme Cioroianu. "…inclusiv in Afganistan si Irak", continua secretarul de stat, condamnand bombardarea moscheii din Samara.
Intalnirea cu usile inchise ce a avut loc apoi a fost una "foarte directa, deschisa si constructiva", ne-a declarat ministrul la Ambasada Romaniei, unde a detaliat continutul convorbirilor avute cu ambii oficiali americani. La Pentagon, dialogul cu Gordon England "s-a axat pe situatia din regiunea noastra, a Marii Negre, si s-a insistat asupra importantei pe care SUA si Romania, ca aliati, o dau parteneriatului nostru strategic si situatiei din Afganistan si din Irak, unde aportul romanesc este foarte bine apreciat", a declarat Cioroianu. El a subliniat importanta acestui parteneriat strategic, aflat "deasupra politicii interne". Convorbirile cu Condoleezza Rice s-au concentrat pe chestiuni punctuale, precum organizarea summitului NATO la Bucuresti, anul viitor care, spune Cioroianu, "trebuie sa iasa perfect, e obligatia noastra".
Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Chase Beamer, ne-a confirmat ca Rice nu a discutat posibila retragere a trupelor romanesti din Irak. De asemenea, sefa diplomatiei americane a luat in discutie procesul de aderare a Turciei, fata de care Guvernul Romaniei propunea o atitudine rezervata, in ton cu Germania sau Franta. Cioroianu a declarat ca "sprijinim traseul pro-european al Turciei", evitand insa sa formuleze o sustinere ferma pentru aderarea acestei tari la UE.