Descentralizarea și regionalizarea, asumate de președintele PSD ca prioritatea numărul unu în mandatul său de ministru, au reprezentat un fiasco.
Liviu Dragnea a făcut parte din Guvernul Ponta, unde a ocupat poziția de ministru al Dezvoltării Regionale. Cel mai important proiect al său a fost regionalizarea țării, un factor decisiv pentru modernizarea României, după cum spunea șeful actual al PSD.
Dragnea a pornit cu proiectul regionalizării prin toată țara, supunând-o dezbaterilor publice. Pe 2 aprilie 2013, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a organizat prima dezbatere privind procesul de regionalizare – descentralizare în România.
Dragnea a cuvântat astfel: “Prima decizie pe care am luat-o a fost ca acest proces de regionalizare să nu fie unul pur politic care să fie elaborat pe un birou, pe un colț de masă și care să aibă la bază discuții politice. Unde să fie capitala, cum să fie desenate regiunile. Această decizie trebuie luată pe o dezbatere publică, pe expertiză și nu în ultimul rând pe participare civică. Cea mai importantă este susținerea publicului. De ce primarii, șefii de consilii județene și consilierii trebuie să vină la București?… Guvernul central, bine condus de Victor Ponta, poate genera proiecte de anvergură națională, dar este mult prea departe pentru a ști toate nevoile pentru fiecare comunitate și pentru fiecare județ. De aceea, este nevoie de acest nivel intermediar între nivelul local și Guvern, o regiune care să adune toate resursele umane, financiare, materiale, naturale… Nu ne impune Uniunea Europeană acest lucru, dar ne este aproape imposibil ca, după ce începe exercițiul financiar 2014-2020, să mai putem schimba actuala structură administrativă”.
Dezbatere cu Olguța
Liviu Dragnea și-a făcut intrarea la o dezbatere similară, la Craiova, alături de primarul Olguța Vasilescu, pe melodia „Universitatea Craiova, campioana unei mari iubiri”. „În presă, sunt tot felul de specialiști în datul cu părerea care spun că dacă facem regiuni, dăm foc la țară”, spunea Dragnea despre proiectul pe care l-a ratat apoi cu succes. Șeful PSD a enumerat beneficiile regionalizării: „mai puțină birocrație, aparatul administrativ se va reduce… regionalizarea se va realiza în paralel cu procesul de descentralizare. Pe măsură ce competențele trec de la ministere la consiliile județene, la centru nu vor mai rămâne atâtea direcții”, expunea Dragnea, remarcând faptul că la stat sunt prea mulți angajați și umflă aparatul administrativ.
Dragnea a ajuns cu regionalizarea și la Cluj, pe 20 iunie 2013, unde a prezentat harta județelor moștenite din 1968 și care generează inegalități. La Târgu Jiu, Dragnea a vorbit despre războiul capitalelor și a înfierat, din nou, specialiștii în datul cu părerea: „Capitala poate fi într-un județ, iar într-un alt județ să fie Direcția regională de finanțe publice pentru ca fiecare comunitate să prindă din beneficiile regonalizării”.
Cum Dragnea nu a realizat regionalizarea în trei ani de mandat, beneficiile pentru oameni s-au evaporat.