-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportReferendumul a inceput

Referendumul a inceput

A inceput votul in Romania si in alte 93 de tari unde se afla comunitati importante de romani. Incepand cu ora 8.00 si pana la ora 20.00, peste 18 milioane de alegatori sunt asteptati la urne, in 17.294 de sectii de votare in tara si 178 in strainatate.

Pe listele electorale sunt inscrisi 18.212.980 de cetateni romani cu drept de vot. Pentru consultarea populara au fost imprimate 20.271.310 buletine de vot (calculate raportat la numarul populatiei cu drept de vot plus 10%) si au fost realizate 20.047.597 de timbre autocolante si 87.265 de stampile de vot.

Textul care figureaza pe buletinul de vot este: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?".

In buletin sunt doua casete, cu raspunsurile 'DA' si 'NU', care dau posibilitatea alegatorilor sa opteze si sa raspunda, astfel, la intrebarea care face obiectul referendumului national.

Pentru romanii de peste granite nu se pot face liste electorale, intrucat nu se stie cu exactitate cati dintre acestia locuiesc in tara adoptiva cu forme legale. Pentru exercitarea dreptului de vot, cetatenii romani aflati in strainatate vor completa o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca nu au mai votat in alta parte.

Ministrul de Externe Adrian Cioroianu le-a transmis romanilor din strainatate ca procesul de votare ar putea dura mai mult decat in tara. "In strainatate votul dureaza ceva mai mult pentru ca pe baza datelor de identitate, votantii vor fi inscrisi intr-un registru", a explicat ministrul.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a suplimentat numarul sectiilor de votare din tarile europene si din SUA, cele mai multe sectii de votare fiind in Italia, in numar de noua. Potrivit secretarului de stat Mihai Gheorghiu, au fost deja trimise la misiunile diplomatice si la oficiile consultare 639.870 de buletine de vot, impreuna cu stampilele. Acestea au fost expediate prin curier TAROM sau prin curier special. "In cazul in care buletinele de vot s-ar epuiza intr-o sectie din strainatate, exista solutia ca ele sa fie multiplicate la xerox, dupa acordul prealabil al Biroului Electoral Central (BEC)", a precizat secretarul de stat Mihai Gheorghiu.

In Spania au fost trimise 187.200 buletine de vot, in Italia – 176.000, Franta – 35.000, Germania – 30.000, SUA – 35.600, Grecia – 32.000, Israel – 11.000, Republica Moldova – 10.000.

Ministerul Apararii are 9 sectii de votare pentru cei aproximativ 1.600 de militari care isi vor exercita dreptul de vot la referendum: 8 sunt in teatrele de operatiuni din Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia-Hertegovina si 1 la bordul fregatei 'Regina Maria'.
La referendum au dreptul sa participe toti cetatenii romani care au implinit 18 ani pana in ziua votului. Exista insa si persoane care, din diverse motive, nu-si pot exercita acest drept in conditii normale. Nu s-au amenajat sectii de votare in gari si aeroporturi.

Votul in spitale: In ziua referendumului, in spitale vor exista 250 sectii de votare.

Votul cu insotitor: O situatie deosebita este intalnita si in cazul persoanelor care, din motive temeinice, nu pot vota singure. Acesti cetateni au dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor care sa ii ajute.

Votul in detentie: Detinutii condamnati fara interzicerea exercitarii drepturilor electorale isi pot exprima optiunea prin intermediul urnei mobile, dar numai la solicitarea lor.

In ziua votului, exista anumite restrictii reglementate prin lege. Cei care nu le respecta risca diverse sanctiuni, chiar penale.

(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze sau sa nu voteze in cadrul referendumului se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Pedeapsa prevazuta la alin. (1) se aplica si persoanei care voteaza fara a avea drept de vot ori alegatorului care voteaza de mai multe ori in ziua referendumului.(conform art. 54, Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului)

Legea referendumului prevede si sanctiuni dure, de pana la 7 ani, pentru cei care fraudeaza alegerile.
Art. 55
(1) Tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani.

Art. 56
(1) Atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava. (conform Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului)

Pe parcursul zilei, pana la inchiderea urnelor, la ora 20.00, posturile de radio si televiziune trebuie sa inceteze difuzarea emisiunilor de stiri si de dezbatere despre referendum, a stabilit Consiliul National al Audiovizualului (CNA). Posturile de radio si televiziune pot difuza interviurile pro si contra luate cetatenilor pe strada. Insa, anchetele facute pe strada nu trebuie prezentate ca fiind reprezentative pentru opinia publica sau pentru un anumit grup social sau etnic si au obligatia de a reflecta punctele de vedere aflate in divergenta.

Pana la inchiderea urnelor nu pot fi difuzate sondaje de opinie. Potrivit CNA, reflectarea evenimentelor in legatura cu referendumul trebuie sa se axeze pe informatia corecta, impartiala si sa reflecte pluralismul de opinii.

Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat peste 100 de observatori straini si peste 10.000 de observatori romani pentru referendumul de astazi.

Biroul Electoral Central a acreditat 55 de observatori externi. Ambasada SUA a acreditat cel mai mare numar de persoane ca observatori externi – 28 de persoane, in frunte cu adjunctul ambasadorului, Mark Taplin. Si ambasade precum Suedia, Norvegia sau Elvetia au acreditat observatori externi, insa in numar mult mai mic.

Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti va avea 3 observatori: seful misiunii – Donato Chiarini, prim-consilier responsabil cu problemele politice, economie, justitie, afaceri interne, presa si comunicare – Onno Simons, si coordonatorul de programe in cadrul Reprezentantei – John Barker.

Organizatia Europeana pentru Drepturile Omului (OEDO) a obtinut acreditarea MAE si BEC pentru 7 observatori externi, in baza legii 3/2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Pe de alta parte, sunt acreditati 150 de reprezentanti ai mass-media straine si peste 3.000 de jurnalisti romani.

De asemenea, Asociatia Pro Democratia va monitoriza organizarea si desfasurarea referendumului.

Efortul bugetar necesar desfasurarii referendumului este de 60 de milioane de lei, conform cifrelor oficiale.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă