În perioada în care premierul lipseşte din ţară, atribuţiile Guvernului sunt coordonate de către vicepremierul Gabriel Oprea, desemnat înlocuitor pentru perioada 16-19 iunie.
Decizia prim-ministrului de a se opera în Turcia, este tratată cu înțelegere de propriul partid, deși, acum 9 ani de zile social-democrații l-au criticat pe președintele de atunci, Traian Băsescu, pentru faptul că s-a operat de hernie de disc la Viena, considerând că este o dovadă de neîncredere în sistemul sanitar românesc.
Politicienii din jurul lui Ponta fie susțin decizia premierului, fie se feresc să comenteze. Lucreția Roșca (PSD), secretar al comisiei de sănătate din Camera Deputaților, crede că deciziile privind sănătatea nu ar trebui folosite politic. „Dacă mă întrebați ca medic, cred că fiecare are dreptul la o opțiune, după buzunar, pentru că în străinătate plătești operația. Cine se operează are dreptul să ia o decizie. Atunci când este vorba de sănătate nu încap discuții politice”, a comentat Roșca.
Președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan a refuzat să comenteze subiectul, în timp ce deputatul Sebastian Ghiță, un apropiat al premierului, a întrerupt convorbirea, acuzând faptul că reporterul „României libere” ar încerca să îl înregistreze. La rândul său, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (PLR) s-a arătat înțelegător față de decizia lui Ponta, afirmând chiar că l-a sfătuit să se opereze în Franța. ”Operația e mai ușoară a lui decât a mea. Eu am făcut transplant de ligamente. I-am dat un sfat, dacă vrea să se opereze la același specialist din Franța care m-a operat pe mine. El se operează pentru refacerea ligamentelor”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu. Decizia lui Tăriceanu este, însă, pusă sub semnul întrebării de deputatul UNPR, Tudor Ciuhodaru, medic de profesie.
„Am susținut, încă de pe vremea când Traian Băsescu s-a operat în Austria că politicienii români ar trebui să se trateze în România. Am și propus un proiect de lege în acest sens. În acest fel ar vedea care sunt condițiile, care este aparatura, cum sunt plătiți medicii. Așa le va crește interesul pentru politica românească și poate ar accepta să aloce 6% din PIB pentru sănătate. Tratamentul în străinătate ar trebui să fie doar pentru cazurile care nu pot fi rezolvate în România”, crede Ciuhodaru.
La rândul său, Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătății, crede că demnitarii ar trebui să dea un semnal de încredere pentru sistemul sanitar din România. „Sunt condiții excepționale la mai multe spitale din țară. Opțiunea premierului este discutabilă, ținând cont de calitatea de premier al lui Victor Ponta”, afirmă Nicolăescu.
Politicieni operați în străinătate
Victor Ponta nu este singurul politician român care s-a tratat în străinătate. În 2006, fostul preşedinte Traian Băsescu a fost operat de hernie de disc la o clinică din Viena. El a ales o clinică din străinătate, după ce a fost evaluat la un spital din Capitală. La vremea respectivă, subiectul a fost unul controversat, cu puternice implicații politice.
Ministrul PNL al Sănătății, Eugen Nicolăescu, a schimbat comisia inițială, condusă de social-democratul Sorin Oprescu. După plecarea la Viena, Băsescu a fost puternic criticat în țară, de o parte a presei și a politicienilor. Băsescu a provocat controverse și pentru faptul că nu și-a delegat atribuțiile de președinte, variante fiind șeful Senatului, Nicolae Văcăroiu (PSD) sau cel al Camerei, Bogdan Olteanu (PNL). Un an mai târziu, Băsescu a ales să se opereze în România, atunci când a avut probleme cu glanda tiroidă.
Fostul preşedinte Ion Iliescu are și el la activ două intervenții medicale în străinătate. În 1996, a fost în Israel pentru o afecţiune dermatologică, iar în 2007 a mers la Paris pentru o intervenţie la inimă. Aceeași soluție a fost aleasă și de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. În 2006, după un accident de motocicletă, Tăriceanu a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală la genunchi. A mers pentru asta la un spital din Franţa unde medicii i-au refăcut ligamentele de la piciorul stâng. Și fostul premier Adrian Năstase s-a operat, în 2003, în Germania la glanda tiroidă. Iar în acest an, în luna martie, Adrian Năstase a mers în Franța pentru o operație pe inimă.