După ce a simulat de ochii FMI guvernanţa corporativă la societăţile de cale ferată sau la Tarom, Guvernul vrea acum să îşi impună în funcţii bine plătite în conducerea Electrica proprii oameni, majoritatea proveniţi din partidul ALDE condus de Tăriceanu.
Consecvent cu propriile sale principii, potrivit cărora conducerea niciunei companii de stat nu trebuie lăsată managerilor privaţi, în pofida angajamentelor luate în faţa FMI şi a Comisiei Europene, Guvernul a început un război cu administratorii privaţi ai Electrica cel mai mare furnizor de distribuţie publică de electricitate.
Într-o scrisoare publică postată ieri pe site-ul de internet al companiei, Consiliul de Administraţie Electrica (CA Electrica), a acuzat SAPE (Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie), subordonată Ministerului Energiei condus de Andrei Gerea, că aceasta ar încerca să controleze compania şi să influenţeze numirile din cadrul managementului.
CA Electrica afirmă că statul ar insista pentru introducerea unor indicatori-cheie de performanţă pentru Consiliul de Administratie, în ciuda faptului ca această practică nu este uzuală în societăţile din Europa de Vest. Administratorii trebuie să se focalizeze pe dezvoltarea companiei pe termen lung, nu pe atingerea unor indicatori de performanţă pe termen lung, spun administratorii. Solicitarea statului ar fi explicată de dorinţa acestuia de a avea pârghiile necesare destituirii Consiliului. Anormală este și dorinţa statului de a fi informat asupra numirilor de directorilor ai societăţii şi de a infuenţa nominalizarea administratorilor filialelor Electrica. În plus statul ar fi dorit cât mai multe AGA în condiţiile în care supravegherea conducerii executive, respectiv a directorului general, pică în sarcina CA Electrica. Trebuie spus că insistenţa statului de a fi organizate cât mai multe AGA, se explică prin indemnizaţiile grase acordate membrilor AGA pentru fiecare şedinţă la care ei participă.
Un fost ministru acuză
Într-o postare pe contul propriu de Facebook, retrasă însă ulterior, fostul ministru delegat al Energiei, Răzvan Nicolescu, a atras atenţia că „în următoarele zile vor fi noi tentative de subordonare politică deplină a companiilor de stat din energie. La loc de frunte pe listă este compania Electrica“.
Nicolescu susţinea că intenţia Ministerului Energiei este de a-l aduce pe secretarul de stat, Bogdan Badea, alături de alte 20 de persoane, în diverse funcţii de conducere în Electrica. O bună parte din aceste persoane ar urma să fie din partea ALDE – Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, formaţiune condusă de Călin Popescu Tăriceanu din care face parte şi ministrul Gerea. Presiunile politice l-au determinat în luna august şi pe Dan Agrişan, fost director general SAPE să demisioneze de la conducerea acestei structuri.
„Am simţit şi simt de mai multe luni o presiune de politizare a activităţii mele profesionale, manifestată inclusiv prin încercarea de a mi se impune oameni de o calitate şi cu o pregătire profesională necorespunzătoare în diverse poziţii din companie şi în consiliile de administraţie ale societăţilor în care SAPE deţine participaţii. Am sesizat de asemenea, din păcate, şi lipsa unei dorinţe reale de a reforma în bine companiile de stat din energie şi de a administra în mod profesionist participaţiile statului“, scria acesta într-o scrisoare adresată ministrului Gerea, potrivit Zf.ro.
Ce reproşează Guvernul
Practic, ieri, reprezentanţii Guvernului în AGA Electrica au respins Consiliului de Administraţie toate punctele de pe ordinea de zi, printre care planul de administrare al acestuia şi sistemul de remunerare a membrilor acestuia. Totodată SAPE a cerut Electrica plata unor prejudicii de 1,32 miliarde euro, cauzate de o aşa-zisă neurmărire de către companie a obligațiilor post-privatizare asumate de investitorii care au cumpărat acțiuni la societățile de distribuție de energie privatizate de Electrica.
Electrica afirmă, însă, că „solicitarea SAPE este nerezonabilă și neîntemeiată, SAPE având calitatea de succesor cu titlu universal al Electrica“. Mai precis, odată privatizate distribuţiile de electricitate, responsabilitatea urmăririi investiţiilor făcute de noii acţionari ai acestora, angajate prin contractele de privatizare, revine SAPE, nu Electrica.
Acțiunea SAPE vizează contractele de privatizare a societăților Electrica Muntenia Sud (cumpărată de grupul italian Enel), Electrica Moldova (cumpărată de grupul german E.ON), Electrica Dobrogea (preluată de Enel), Electrica Banat (achiziționată de Enel) și Electrica Oltenia (intrată în portofoliul grupului ceh CEZ). SAPE este succesoarea în drepturi a companiei de stat Electrica SA, inclusiv în ce privește litigiile arbitrale. Electrica a inițiat, înainte de listarea la bursă la mijlocul anului trecut, mai multe acțiuni la Curtea de Arbitraj din Paris împotriva Enel, E.ON și CEZ pentru plata de penalități legate de contractele de privatizare.