5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportRazboi cu premieri de portelan - buni de pus in vitrina, la...

Razboi cu premieri de portelan – buni de pus in vitrina, la fel de usor de spart

O data cu desemnarea economistului Lucian Croitoru pentru functia de premier, Traian Basescu intoarce cursa  contra cronometru pentru alcatuirea noului Cabinet in favoarea sa. Mesajul prezidential la lansarea fostului candidat PDL la postul de viceguvernator al BNR spre Palatul Victoria a fost punctat de avertismente sub zodia urgentei. "Efectele unei intarzieri in a avea extrem de rapid un Guvern competent si aprobat de catre Parlament sunt extrem de serioase pentru Romania", "imperativul trecerii rapide prin Parlament a unui Guvern care sa poata fi partener de negociere cu Fondul Monetar International si cu Uniunea Europeana este esential", "Romania are nevoie urgent de un Guvern legitim si in deplinatatea capacitatilor de exercitiu" sunt doar cateva dintre amenintarile politice voalate azvarlite de  Traian Basescu spre contracandidatii sai la alegerile prezidentiale.

 

Sagetile lui Crin Antonescu si Mircea Geoana, care il acuza pe Traian Basescu de perpetuarea crizei si de incalcarea fara scrupule a Constitutiei, prin neglijarea majoritatii  de 65% in favoarea primarului Sibiului, Klaus Iohannis, par sa nu intereseze prea mult Palatul Cotroceni. Lucian Croitoru va intampina insa dificultati majore in incercarea de a alcatui un Guvern politic, poate chiar de uniune nationala, in conditiile in care, cu exceptia UDMR, toate celelalte partide s-au dovedit ferme pe pozitii, sustinand in continuare "solutia Iohannis", iar PDL detine numai 30% din mandate. 

Guvern de uniune nationala sau cabinet PDL-UDMR – acestea sunt variantele de lucru care s-au conturat imediat dupa anuntul presedintelui Traian Basescu, prin  care il desemna pe Lucian Croitoru sef al Executivului. Cu toate ca responsabilitatea gasirii unei formule guvernamentale ii apartine, cel putin in teorie, primului-ministru, Croitoru si-a insusit rapid observatiile sefului statului potrivit carora ar prefera un guvern politic condus de un independent. "Din moment ce am acceptat nominalizarea domnului presedinte, inseamna ca va fi un guvern, daca va fi, va fi un guvern politic. Nu exclud insa prezenta, dimpotriva, o incurajez suta la suta, a specialistilor sustinuti de partidele politice", a declarat Croitoru la nici o ora dupa momentul de la Cotroceni. Intrebat mai apoi ce sanse considera ca are sa primeasca votul de incredere al Parlamentului, in conditiile in care PSD si PNL nu renunta la propunerea lor, specialistul BNR a raspuns pozitiv.

"Daca n-ar fi fost nici o sansa, spuneam clar ca nu accept acest mandat, dar banuiesc ca o sansa exista si vreau s-o exploatez", a subliniat Croitoru. Primii care i-au acordat increderea consilierului guvernatorului BNR au fost democrat-liberalii. De altfel, Romania libera a relatat ieri ca Lucian Croitoru ar fi fost propunerea neoficiala a PDL pentru postul de premier. Joi dimineata insa, pedelistii au anuntat ca i-ar fi trimis presedintelui o alta nominalizare, a unui membru de partid, pe care au refuzat s-o faca publica. Cum insa Traian Basescu nu a mers pe varianta trimisa din Modrogan, pedelistii s-ar fi repliat rapid si au imbratisat propunerea Cotrocenilor. "Jocul" pedelistilor de-a nominalizarea poate fi interpretat si ca o incercare de a-i permite lui Traian Basescu sa se delimiteze de toate partidele, inclusiv de PDL.

Numind o persoana sustinuta de PDL in defavoarea  "candidatului" Iohannis, Traian Basescu ar fi putut fi acuzat si mai virulent ca sfideaza majoritatea PSD-PNL-UDMR pentru a mentine la putere o formatiune minoritara in Parlament. In noile conditii insa, "portocaliii" au reintrat in teren si au chiar posibilitatea sa conduca eventualele negocieri pentru formarea Cabinetului Croitoru. Varianta preferata in Modrogan, dar putin probabila, este cea a unui guvern de uniune nationala. "Asa cum este asezata scena politica, va fi foarte greu sa ai acceptul opozitiei pe un guvern majoritar, cred ca o solutie buna ar fi ca, in functie de procentele din Parlament, toate partidele sa se gaseasca in acest guvern. E o solutie buna ca toata lumea sa fie in acest guvern, sa-si asume toate partidele perioada aceasta pe care au generat-o si pe 7 decembrie presedintele ales sa-si faca un guvern cu care sa poata lucra", a declarat Elena Udrea, secretarul executiv al PDL, citata de Mediafax.

In aceasta formula, sustinuta in PDL de mai multe voci, ministerele ar urma sa se imparta in functie de numarul parlamentarilor, adica sapte ministere PDL, sapte PSD, trei PNL si doua UDMR. In ceea ce priveste ministerele-cheie, pedelistii spun ca nu tin mortis sa le conduca, ci ca lasa la latitudinea premierului sa decida cum le imparte si cine le va conduce. "Am preferinte pentru aceste functii, insa vreau sa astept consultarile cu partidele politice", a comentat subiectul Lucian Croitoru inainte de intalnirea de la Palatul Victoria cu primul-ministru in exercitiu, Emil Boc. Oricat de  "atragatoare" ar fi varianta unui guvern de uniune nationala, aceasta nu pare sa aiba prea mari sanse sa se realizeze, intrucat sefii PSD si PNL nu vor sa renunte sub nici o forma la Klaus Johannis.

"Asta au declarat si ei la cald, ce puteau sa spuna? Dar e foarte posibil ca Geoana si Antonescu sa se razgandeasca pana maine si sa realizeze ca aceasta este cea mai buna varianta", a declarat pentru Romania libera Mircea Toader, seful deputatilor PDL. Daca totusi Guvernul Croitoru nu se va contura in termenul constitutional de zece zile sau daca va pica in Parlament, PDL isi mentine avantajul de a conduce Cabinetul interimar Boc. Surse din PDL dau in continuare ca sigura varianta ca Emil Boc va ramane premier pana pe 6 decembrie, ceea ce ar insemna ca PDL va organiza alegerile prezidentiale.

Majoritatea 65% ameninta cu Constitutia
Decizia lui Traian Basescu de a-i incredinta lui Lucian Croitoru misiunea de a alcatui viitorul guvern in calitate de premier desemnat a fost respinsa drept neconstitutionala si iresponsabila atat de PNL, cat si de PSD.
Traian Basescu a argumentat ca, intr-o perioada in care criza politica risca sa agraveze criza economica, a considerat necesar sa desemneze "un prim-ministru competent in probleme de economie" si ca economistul Lucian Croitoru corespunde inclusiv "dezideratului" partidelor politice de a avea "un prim-ministru neangajat politic". El a atras atentia ca "Romania are nevoie urgent de un guvern legitim si in deplinatatea capacitatilor de exercitiu", pledand astfel pentru sprijinirea propunerii sale in Parlament.

Crin Antonescu a declarat imediat dupa anuntul Cotrocenilor ca prelungirea crizei este vina exclusiva a presedintelui, care sfideaza fara scrupule nu numai Constitutia Romaniei, dar si regula fundamentala a democratiei, care spune ca majoritatea este cea care trebuie sa hotarasca premierul. "Singurul defect al lui Klaus Iohannis era ca nu este omul presedintelui si ca nu este omul PDL". Liderii liberali il trateaza insa cu deferenta pe Lucian Croitoru, despre care spun ca este competent, dar s-a lasat tarat in jocurile politice ale presedintelui. Antonescu a vorbit chiar despre cooptarea sa in echipa guvernamentala Iohannis. Dar practic, liberalii au repetat ieri pe diverse voci ca vor cere convocarea de urgenta a unei sedinte comune ale celor doua Camere ale Parlamentului, cu scopul adoptarii unei hotarari menite sa accentueze in plen constituirea majoritatii de 65%, minimalizata de Traian Basescu drept una "pe hartie".

Pe de alta parte, ei sunt decisi sa se adreseze Curtii Constitutionale pentru transarea conflictului institutional dintre Parlament si presedintie/Guvern. "Curtea Constitutionala trebuie sa ne spuna daca traim intr-un stat in care componenta Guvernului este decisa de Parlament sau daca traim intr-o tara in care formarea Guvernului tine de vointa unui singur om", a spus Crin Antonescu. El s-a aratat convins ca "PNL nu va acorda nici un vot formulei propuse de presedinte. Klaus Iohannis este solutia noastra si vom merge mai departe pe aceasta solutie".
Interventia PSD a venit la circa o ora distanta, liderul Mircea Geoana obtinand astfel nu doar mai mult timp de gandire, ci si o oarecare distanta simbolica de contracandidatul sau la prezidentiale din partea PNL, care pare sa-si fi asumat cu drept de preemptiune "solutia Iohannis". Discursul sau a transmis de facto aceleasi directii de actiune ca cele ale PNL. In calitate de presedinte al Senatului, Mircea Geoana va face demersuri pentru sesizarea Curtii Constitutionale.

In acelasi timp, PSD se raliaza initiativei PNL de convocare a unei sedinte comune a Parlamentului pentru clarificarea situatiei. Lucian Croitoru nu are cum sa devina premier, pentru ca nu are sanse sa obtina majoritatea parlamentara necesara, spune Mircea Geoana, dar are in schimb sanse "sa devina ministru de Finante in echipa de specialisti pe care am propus-o". Presedintele PSD insista ca Traian Basescu a nominalizat o persoana fara sanse reale de guvernare pentru a putea pastra la Palatul Victoria guvernul interimar al lui Emil Boc si al ministrilor Blaga, Berceanu, Videanu, Udrea etc. Cu alte cuvinte, "un bluf politic", "un act de crasa iresponsabilitate politica", motiv pentru care Mircea Geoana a solicitat "oficial trecerea PDL in opozitie", avand in vedere ca este o minoritate de numai 30% in Parlament.

 Si grupul minoritatilor nemaghiare a anuntat ca "nu va accepta nici o alta propunere in afara lui Johannis". seful celor 18 parlamentari, Varujan Pambuccian, a argumentat ca primarul Iohannis"este independent de toate partidele politice" si ca este practic reprezentantul minoritatilor.

UDMR nu se dezice (inca) de Iohannis
Cel mai nuantat punct de vedere intre cele cinci partide de 65% este cel al UDMR. Presedintele executiv, Kelemen Hunor, a declarat ca Uniunea sprijina in continuare varianta Johannis, care "ar avea o majoritate si ar fi insemnat ca aceasta criza politica ar putea fi depasita in cateva zile". El a adaugat insa ca, "daca premierul desemnat Croitoru solicita o intalnire cu UDMR, nu vom refuza o astfel de solicitare, fiindca in acest moment, in afara de dialog, intelepciune, responsabilitate nu exista cale sa iesim din criza politica". Disponibilitatea UDMR spre varianta Cotrocenilor este si mai evidenta la Cluj. Liderul Laszlo Attila, a declarat ca "propunerea Croitoru nu este rea  profesional. Negocierile vor transa problema premierului. Ma astept ca propunerea sa fie respinsa de Parlament, dar sunt zece zile in care propunerea va trebui discutata".

Cine este Lucian Croitoru?
Data nasterii: 13 februarie 1957
Studii: ASE – Facultatea  Cibernetica Economica

In discursul sau de la desemnare, Lucian Croitoru a declarat ca prioritatile sale vor fi organizarea de alegeri "democratice" si continuarea angajamentelor economice cu FMI, Banca Mondiala si alte institutii financiare. Pe lista de obiective a premierului desemnat mai figureaza adoptarea legii responsabilitatii fiscale, dar si a legii pensiilor (sfarsitul lunii noiembrie), precum si realizarea proiectului de buget pe 2010, care trebuie depus in Parlament in aceasta luna.
Consilier al guvernatorului BNR in probleme de politica monetara, Lucian Croitoru este doctor in economie si a fost, timp de aproape patru ani, reprezentant al Romaniei la FMI (in conditiile in care un mandat este, de regula, de doar doi ani). Croitoru are expertiza in proiectarea si implementarea politicilor monetare si in politici de restructurare a intreprinderilor. A fost cercetator principal la Institutul de Economia Industriei, profesor la ASE (unde a predat macroeconomie internationala), consultant USAID si IRIS, dar si consultant PHARE. Cu o vechime in Banca Nationala de 11 ani, Croitoru este si presedinte al Centrului Roman de Politici Economice. In 1995 a fost premiat de Academia Romana, iar in 2000 a primit Ordinul Steaua Romaniei in grad de comandor.
In 2009 Lucian Croitoru a suferit insa doua infrangeri: in luna mai a candidat pentru un loc in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, dar nu a reusit sa castige, iar in septembrie a pierdut pe ultima suta de metri postul de viceguvernator al BNR, desemnat de PDL, dupa ce PNL s-a inteles cu PSD ca functia sa-i revina lui Bogdan Olteanu.

Cele mai citite

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

2025, un an dificil pentru recrutare: alegerea între angajați performanți și salarii mai mici

Anul 2025 se preconizează a fi unul complicat pe piața muncii, cu provocări majore pentru firmele de recrutare. Negocierea pachetelor salariale devine tot mai dificilă,...

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...
Ultima oră
Pe aceeași temă