Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a afirmat, ieri, că unii dintre liberali consideră că nu este bine ca Executivul să-şi angajeze răspunderea pe proiectul de descentralizare şi doresc o dezbatere în Parlament asupra acestuia. ” Există argumente puternice şi pentru asumarea răspunderii, dar, evident, colegii fiind parlamentari şi-ar dori o dezbatere în Parlament”, a explicat Iohannis.
Afirmaţia edilului din Sibiu l-a iritat, însă, pe Victor Ponta, care a reamintit că decizia angajării răspunderii a fost luată în comun de liderii USL. “Cineva fuge din poza zicând că nu a fost acolo”, a comentat, ironic, premierul.
Prin mesajul transmis, ieri, liberalii au vrut să reamintească PSD că au majoritate doar cu sprijinul lor, chiar dacă au discutat proiectul şi cu PDL, care, însă, nu îl va sprijini.
Şefii de CJ îşi pun oamenii de la 1 ianuarie
Legea descentralizării vizează transferul a numeroase atribuţii de la miniştrii la şefii consiliilor judeţene. Conducătorii acestor structuri vor fi eliberaţi din funcţie cu data de 1 ianuarie 2014, iar noii şefi vor fi numiţi de consiliile judeţene, la propunerea preşedinţilor de CJ.
Ministerul Transporturilor va pierde în favoarea consiliilor judeţene administrarea porturilor maritime şi fluviale ale Dunării. Metrorex va trece sub autoritatea Primăriei Capitalei. Ministerul Mediului va pierde agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, agenţiile judeţene pentru pescuit şi acvacultură dar şi administrarea plajelor. Autorităţile locale vor prelua şi direcţiile judeţene de agricultură din cadrul ministerului de resort. Unităţile pentru promovarea turismului vor trece de la Ministerul Economiei la consiliile judeţene. Ministerul Sănătăţii va pierde direcţiile judeţene de sănătate, centrele judeţene de aparatură medicală sau centrele de diagnostic şi tratament.
Blocaj în Senat
Nu este primul semnal pe care îl transmit liberalii, după ce PSD şi-a asigurat, neoficial, o majoritate alternativă. În Senat, PNL a bătut palma cu PC pentru a se opune unei ordonanţe de urgenţă a guvernului Ponta. Ordonanţa extindea competenţele ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) din cadrul Minsterului Administraţiei şi Internelor (MAI). Ofiţerii de aici vor avea dreptul de a-i ancheta nu doar pe cei care lucrează pe partea de Interne, ci şi pe cei care lucrează în Administraţie.
În favoarea ordonanţei s-au pronunţat 86 de senatori, 22 au fost “împotrivă” şi s-au înregistrat 18 abţineri. Cum ordonanţa avea nevoie de 88 de voturi “pentru”, actul normativ nu a fost nici aprobat, nici respins.
În schimb, PNL a reuşit să treacă prin Senat, fără sprijinul PSD, o lege privind transparenţa decizională care prevede că dezbaterea unui proiect poate avea loc şi online, pe site-ul instituţiei care îl propune.
Votul din Senat a venit după ce Crin Antonescu a comentat, în cheie ironică, scenariul unei majorităţi alternative a PSD: “Serios ai majoritate, ia să vedem ce faci cu ea? O cârpitură aritmetică de toată jena”.