Discutiile despre modificarea Constitutiei in anul alegerilor prezidentiale, demers adus pe agenda publica de catre presedintele Basescu, aprind spiritele parlamentarilor, care se pozitioneaza pe scena politica in functie de interese pe termen lung, ceea ce face ca PSD si PNL sa se gaseasca de aceeasi parte a baricadei.
Cele doua partide vor elaborarea unei Constitutii noi, astfel incat viitorul parlament sa fie adunare constituanta si sa isi asume aceasta misiune. Prima dezbatere publica organizata de Camera Deputatilor pe tema revizuirii a relevat faptul ca liberalii si social-democratii impartasesc aceleasi argumente cand vine vorba despre accelerarea discutiilor despre modificarea Legii fundamentale, unul dintre motivele evocate fiind acela ca nu este oportuna revizuirea in an electoral. Incercand sa demonteze aceasta motivatie, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a lansat ipoteza ca in 2010 sa aiba loc alte alegeri. Asa cum in 2007 au fost alegeri (pentru Parlamentul European – n.r.), in 2008 am avut din nou scrutin, anul viitor ar putea fi si el un an electoral, a sustinut Lazaroiu.
Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a insistat ca modificarea Legii fundamentale nu a fost niciodata o tema de campanie electorala si a pledat pentru o dezbatere care sa dureze doi ani si sa duca la o asumare a reformei constitutionale de catre o adunare constituanta. Criza economica si un eventual esec al referendumului au fost alte motive expuse de reprezentantul PSD pentru a pune sub semnul intrebarii oportunitatea demersului prezidential. "Corabia nedemocratica a inceput sa scartaie in furtuna. Inca din 2005 au aparut semne de intrebare", a comentat Duvaz vulnerabilitatile actualei Constitutii, adaugand insa ca amendarea acesteia trebuie facuta asezat. Vicepresedintele PNL Crin Antonescu considera si el ca este nevoie de o discutie ampla si de o noua Constitutie, care trebuie gandita temeinic, si nu conjunctural, nu in functie de persoana care ocupa la un moment dat functia de presedinte.
El a sustinut ca riscul personalizarii dezbaterii este dat tocmai de catre Palatul Cotroceni. "Daca se va discuta conjunctural, stiti la ce sa va asteptati", a conchis liderul liberal. In contrapondere, consilierul prezidential Cristian Preda a respins acuzatiile potrivit carora Basescu va fi principalul beneficiar al revizuirii. "Va asigur ca presedintele nu va face precum Ion Iliescu, numarand mandatele dupa cum curge calendarul Constitutiilor", a sustinut el.