-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSportPSD s-ar mai înfrăţi o dată cu PDL până la anticipate

PSD s-ar mai înfrăţi o dată cu PDL până la anticipate

Social-democraţii se arată dispuşi să colaboreze „punctual” cu PDL, dacă actualul Guvern va fi înlocuit de un cabinet de serviciu care să organizeze alegeri anticipate în 2011.

Schimbare de atitudine surprinzătoare la PSD. Principalul partid de opoziţie deschide o portiţă pentru democrat-liberali, pe care i-ar vedea în postura de parteneri, dar doar pe anumite teme „de interes public”. Cel puţin asta reiese din strategia parlamentară a PSD, adoptată ieri de senatorii şi deputaţii partidului, în perspectiva unei noi sesiuni legislative. PSD face astfel un pas important înspre adversarii tradiţionali de la PDL, dând de înţeles că ar accepta chiar şi un compromis – intrarea temporară la guvernare într-un Executiv „de serviciu”, cum l-a numit Adrian Năstase. „PSD poate coopera punctual cu acest partid (PDL – n.r.) doar în condiţiile în care se va lua în calcul schimbarea actualului Guvern cu o variantă tranzitorie, în vederea anticipatelor în 2011.

În acelaşi timp, PSD este deschis cooperării cu parlamentari ai acestui partid pe temele de interes public (moţiunea de cenzură, modificarea legislaţiei electorale, iniţiative legislative benefice pentru comunităţi, amendamentele la legile bugetelor pentru 2011 etc.)”, se arată în documentul citat. Întărind parcă ideea regăsită în strategia parlamentară, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, reitera recent, într-o emisiune tv, că partidul său ar intra la guvernare înainte de anticipate, cu aceeaşi condiţie, a Guvernului de tranziţie: „În momentul în care ne-ar chema Traian Băsescu, cum spuneţi dumneavoastră, sau ne-ar invita, cum spun eu, am putea să îi spunem următorul lucru: sigur e o situaţie dificilă şi nu vrem să stăm pe margine încă 4 ani înţelegând că e nevoie de soluţii şi aşa mai departe”.

Boc a discutat evaluările miniştrilor la Cotroceni

Mâna întinsă de PSD către partidul de la putere maschează şi o încercare de a-i atrage pe parlamentarii PDL, şi-aşa destul de nemulţumiţi de prestaţia Guvernului Boc, să voteze moţiunea de cenzură din octombrie.  Asta, în cazul în care premierul şi şeful PDL nu va acţiona suficient de repede şi de satisfăcător pe subiectul remanierii, care a încins recent spiritele din partid. Astăzi expiră termenul de graţie dat de preşedintele Traian Băsescu actualului Cabinet Boc şi tot astăzi, primul ministru este aşteptat de senatorii şi deputaţii săi cu evaluările miniştrilor şi, eventual lista celor remaniabili. Ca în mai toate situaţiile de cumpănă pentru partid, Emil Boc a pasat şi de data aceasta responsabilitatea „decapitărilor” la Cotroceni. Împreună cu Vasile Blaga şi Roberta Anastase, şeful PDL s-a întâlnit ieri cu şeful statului pentru consultări pe această temă.

Din discuţiile de la Palat nu a transpirat nimic, suspansul prelungindu-se până după şedinţa cu parlamentarii. Totuşi, surse din PDL susţin pentru România Liberă că mai multe voci din partid ar fi plusat şi au cerut şi schimbarea măcar a unui ministru din garda veche. Vizaţi sunt Adriean Videanu şi Radu Berceanu, însă rămâne de văzut dacă Traian Băsescu îi va pune pe liber pentru liniştea partidului. Tensiunea din PDL a atins însă cote inimaginabile, astfel că o remaniere de formă – care să-i vizeze doar pe Mihai Şeitan, Mihail Dumitru, Gabriel Sandu sau Sebastian Vlădescu – nu ar mulţumi partidul, care cel mai probabil ar fi tentat în continuare să voteze moţiunea de cenzură.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă