8.5 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSportPSD - partidul cu trei presedinti

PSD – partidul cu trei presedinti

Cum sa dezbini un partid in noua luni si sa ascunzi coruptii sub pres? Simplu – il pui pe Mircea Geoana presedinte si-l insarcinezi sa faca „reforma morala a PSD”, ar spune Adrian Nastase, cel care suspina la greu dupa pozitia intai. Bilantul mandatului primit de Geoana la Congresul din aprilie ii provoaca, cu siguranta, „frustratului Iliescu” mari satisfactii – PSD este un butoi cu pulbere, liderii se cauta unul pe altul la dosare si se parasc la presa si la Parchet, asa-zisa reforma a partidului proclamata de noul presedinte se rezuma la o colectie de declaratii amuzante despre „PSD reloaded” si „ventilarea creierului” prin lecturi zilnice, caci altfel marii corupti se reimprietenesc… si numara deja voturi pentru un alt presedinte la urmatorul congres.

„Revolutia binelui”

Perioada postcongres a inceput „eroic” pentru Mircea Geoana, cu nenumarate interviuri in care anunta curajos ca „va face curatenie” in PSD, ca va schimba partidul la fata si ca va aduce la varf o garnitura de oameni noi, nepatati, iar cei vechi, cu probleme la dosar, vor fi inlaturati. La un moment dat, mobilizat de la Cluj de Ioan Rus, cel care i-a adus cele mai multe voturi la Congres, Geoana a intocmit o lista cu cei care trebuie „maziliti”, pentru ca au imagine negativa si aduc deservicii partidului. Lista se deschidea cu nimeni altul decat Viorel Hrebenciuc, il atingea pe Dan Ioan Popescu, dar ii si ocolea cu abilitate pe altii. In cele din urma, subiectul a fost lasat deoparte. Acela a fost, de altfel, momentul in care Mircea Geoana si-a dat seama ca numai daca are curaj tot nu-i prea foloseste in lipsa de aliati, asa ca s-a vazut nevoit sa o lase mai moale cu schimbarea la fata a PSD. Pana la urma, reforma PSD a insemnat, de fapt, lansarea unui noian de „programe” (cuvantul preferat al presedintelui). A fost inventata o asa-numita „revolutie a binelui”. Odata cu ea a venit si „Contractul social”, un program abstract din care pesedistii nu au inteles nimic si pe care l-au criticat pe motiv ca aduce aminte de „contractul cu Romania” al defunctei CDR.

Un presedinte cu idei trasnite

Cam in aceasta nota s-a desfasurat activitatea de partid in PSD, sub conducerea lui Geoana. Se spune printre lideri ca n-o sa mai reuseasca niciodata sa se desprinda de porecla pusa de Ion Iliescu („Prostanacul”), transformata in renume. Geoana insusi are idei: cum a fost cea legata de bratarile de cauciuc portocaliu pe care le-a confectionat ca semn de identificare a membrilor de partid; celebra poza de familie facuta in curtea partidului umar la umar cu Dan Ioan Popescu; proiectul sau referitor la galeria de portrete ale tuturor presedintilor partidului care sa fie pusa in toate sediile, inclusiv portretul lui Oliviu Gherman. Poza de familie a fost mai degraba perceputa ca o recredibilizare si intarire a baronilor si pesedistilor din fostul guvern, huliti de presa si de fosta opozitie pentru nenumarate suspiciuni legate de afaceri si invarteli necurate.

„Democratie”, dezbinare si turnatorie

Venirea fostului ambasador in SUA, Mircea Geoana, in fruntea partidului, in locul Arogantului Nastase si prin inlaturarea Tatukului Iliescu, a adus insa in PSD… democratia. Dupa ani de zile in care a vorbit numai Adrian Nastase, pesedistii s-au trezit ca au voie si ei sa vorbeasca. Si au inceput sa vorbeasca, si mai ales sa se vorbeasca, adica sa se acuze unii pe altii, mai prin presa, mai prin culise. Campionul „democratiei” interne din PSD a fost Antonie Iorgovan, care, manat de la spate de razbunatorul Iliescu, l-a acuzat pe Nastase ca „l-a cocolosit” pe sirianul Omar Hayssam, ca si pe alti indivizi dubiosi care au facut averi si cariere pe spatele partidului, si apoi l-a decretat pe Mircea Geoana insusi drept „imbecil”. Iorgovan n-a fost pedepsit foarte aspru, fiind doar mutat din filiala Prahova in filiala Caras-Severin. Mai spectaculoase, chiar daca nevazute de ochii opiniei publice, au fost vorbele spuse de pesedisti „pe la spate”. Odata pierduta guvernarea si odata cu pierderea puterii de catre Adrian Nastase, in PSD au rabufnit ura si dorinta de razbunare a celor care, in perioada in care Arogantul era in capul mesei si al bucatelor, s-au simtit umiliti, dati la o parte sau neprimiti la impartirea cascavalului. Intensitatea pasiunii cu care se urasc pesedistii s-a facut simtita cel mai acut in saptamanile in care la Camera Deputatilor Alianta PNL-PD se straduia sa-l revoce pe Nastase din functie. Bunii „colegi” ai lui Nastase au asteptat cu febrilitate, ca la fotbal, ca acesta sa piarda partida, ba chiar, vazand ca liderii Aliantei nu sunt scoliti intr-ale procedurilor parlamentare, le-au dat si sfaturi, invatandu-i cum sa iasa din blocajul pe care, la vedere, tot ei il impuneau la dezbateri. Dar nici Geoana nu a scapat de malaxorul de barfe si turnatorii pus in functiune dupa Congres…

Permutari pesediste

In acest furnicar, „marii ganditori” ai partidului fac planuri si pregatiri pentru viitorul congres. Cand Mircea Geoana va fi, spera unii, cel mai probabil, sacrificat. Pesedistilor nu le place totusi democratia, deoarece prea multa vorbarie strica la afaceri. Sustinatorii cei mai importanti ai lui Geoana, cei care i-au furnizat voturile necesare pentru a ajunge presedinte, Mitrea si „guru-ul de la Cluj”, Ioan Rus, cauta noi adepti.
Pentru candidatura se pregateste, vizibil, si Adrian Nastase, care suporta cu greu statutul de numar doi in partid. Nastase mai are de partea sa cateva filiale si avantajul experientei intr-ale compromisului si negocierilor. Asa se face ca Nastase si-a pastrat usa deschisa la Ion Iliescu, calculand ca influenta acestuia inca mai conteaza prin PSD, atragandu-l de partea sa din cand in cand, asa cum s-a intamplat chiar de Anul Nou, cand au mers impreuna la intalniri cu primarii din doua judete.
Miron Mitrea, unul dintre cei mai puternici lideri din partid, controland aproape tot atatea filiale cat Rus in Transilvania, face un joc aparent nehotarat. In aceste conditii, riscul mare este ca Ion Iliescu sa ajunga sa aiba din nou un cuvant greu de spus in partid. O candidatura a sa la presedintia PSD nu este de luat in calcul daca ne gandim ca in 2007, la viitorul Congres, va avea 77 de ani, dar, in contextul in care sferele de influenta sunt atat de faramitate, ar putea incerca o lovitura sub centura chiar acum, in ianuarie…

Oala sub presiune

Consiliul National programat pentru sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lunii februarie este asteptat de o parte importanta a PSD ca fiind o etapa de pregatire a congresului, in care s-ar presupune ca taberele combatante ar trebui sa se contureze mai vizibil. Mai exact, sa se infrunte, pentru ca fiecare dintre cei trei sa stie pe ce anume forte se bazeaza. Mircea Geoana va incerca sa-si intareasca oarecum pozitia, oferindu-i si el, nu numai Adrian Nastase, lui Ion Iliescu cateva satisfactii prin modificarea statutului, astfel incat ex-presedintele tarii sa devina oficial al treilea presedinte al PSD, presedintele fondator, precum si seful unui organism nou format, Consiliul de Morala si Conformitate Ideologica…

Cele mai citite

Ange Postecoglou rămâne optimist! „Sezonul nu este compromis!”

Ange Postecoglou, antrenorul australian al lui Tottenham Hotspur, a oferit asigurări fanilor echipei că sezonul nu este pierdut, în ciuda rezultatelor dezamăgitoare din Premier...

Un nou incendiu afectează o zonă întinsă la nord de Los Angeles

Un nou incendiu a izbucnit miercuri la nord de Los Angeles, ducând la ordine de evacuare într-o regiune deja lovită de incendii devastatoare, potrivit...

UE promite sprijin pentru industria auto europeană prin subvenții pan-europene

Uniunea Europeană intenționează să sprijine industria auto aflată în dificultate prin subvenții pan-europene, menite să stimuleze cererea de vehicule electrice. Teresa Ribera, vicepreședintele executiv al...
Ultima oră
Pe aceeași temă