7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSportPSD, Moş Crăciun pentru PDL

PSD, Moş Crăciun pentru PDL

În şedinţa de luni, coaliţia la putere va avea de discutat, pe lângă modul în care va fi împărţit bugetul în 2012, cine va candida la şefia Senatului. Din perspectiva numărului de senatori, PDL este de departe favorit, dar există voci în UDMR care susţin că funcţia ar trebui să revină Uniunii.

Este însă foarte puţin probabil ca democrat-liberalii să cedeze „cadoul” nesperat venit din partea PSD, mai ales că funcţia de preşedinte al Senatului capătă şi mai mare importanţă în eventualitatea unei noi suspendări a preşedin-telui Traian Băsescu.

Dincolo de criteriul mărimii, PDL are şi o pârghie într-o eventuală luptă cu UDMR pentru candidatura la şefia Senatului: interimatul este asigurat de un democrat-liberal, de Petru Filip. Cu alte cuvinte, dacă maghiarii refuză să-l sprijine pe candidatul PDL, democrat-liberalii pot, pur şi simplu, să lase lucrurile aşa cum sunt. Cât timp? Chiar până la sfârşitul legislaturii.

De altfel, senatorul Petru Filip a explicat deja că „instituţia interimatului nu este definită în timp”. Iar în acest caz, singura metodă prin care ar putea fi zdruncinată poziţia PDL ar fi ca UDMR să rupă coaliţia şi să voteze alături de opoziţie.

Până acum, declaraţiile venite dinspre UDMR sunt contradictorii. Mai exact, liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, spune că „va fi un singur candidat din partea coaliţiei, că aşa este normal”, iar liderul Uniunii, ministrul Kelemen Hunor, vorbeşte de un „trend puternic” ca UDMR să aibă candidat propriu la şefia Senatului. La rândul său, senatorul Gyorgy Frunda a arătat că, în coaliţie, PDL a dat prim-ministrul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, aşa că ar fi „logic” ca „funcţia de vicepremier şi cea de preşedinte al Senatului să aparţină UDMR”.

Casting în PDL

Primului nume vehiculat drept candidat al PDL pentru şefia Senatului, Vasile Blaga, i s-au adăugat ieri şi altele: Radu Berceanu, Petru Filip sau Mihai Stănişoară. Cu cele mai mari şanse par a fi cotaţi, la ora aceasta, Vasile Blaga şi Radu Berceanu, ale căror nume au fost invocate de prim-vicepreşedinţii Roberta Anastase şi Sorin Frunzăverde, dar şi de secretarul general Ioan Oltean şi ministrul Traian Igaş. Blaga a spus, însă, încă de la izbucnirea războiului PSD-Geoană, că „personal” nu-şi doreşte funcţia, dar că se va supune deciziei PDL.

Geoană – atac furibund la Ponta

Mircea Geoană nu renunţă prea uşor: atacă la Curtea Constitu-ţională hotărârea de ieri a Senatului prin care s-a constatat încetarea mandatului său şi atacă în instanţă civilă decizia de marţi a Comitetului Executiv. În plus, el vrea să conteste decizia CEx de excludere a sa şi într-un congres al PSD, când va fi el organizat.

Totodată, Geoană face un apel către liderii politici să nu se grăbească în a-i găsi un înlocuitor definitiv la Senat, deoarece s-ar putea trezi „peste o lună sau trei săptămâni” că au doi preşedinţi, după ce judecătorii CCR îi vor da lui dreptate. Alte motive de „îngheţare” a procesului de alegere a unui nou preşedinte la Senat constituie, în opinia lui Geoană, pieţele externe şi creşterea finanţării pentru România. „Orice element de instabilitate politică alimentează nervozitatea pieţelor şi face situaţia noastră şi mai delicată”, a sus-ţinut Geoană.

Cât despre actuala conducere a PSD, Mircea Geoană are numai cuvinte „de bine”: „nişte puşti ţâfnoşi care se joacă cu funcţiile în stat”, „gealaţi” care dau dovadă de „cretinism politic” şi care ar putea să facă „un cadou naţiunii române” prin instalarea în cea de-a doua funcţie din stat, ca importanţă, a unui reprezentant UDMR. Care este părerea lui Geoană despre Victor Ponta? „Păi ăsta nu poate să conducă nici măcar o autobază, dar să conducă Guvernul României”, a apreciat fostul preşedinte al PSD.

Cât despre planurile sale politice, Geoană s-a limitat, misterios, la a invita jurnaliştii la Dăbuleni, unde susţine astăzi „un discurs important”. Deocamdată, în afara preşedintelui PSD Giurgiu, Adrian Popescu (care şi-a dat demisia din PSD imediat după şedinţa CEx), o singură demisie a mai fost anunţată. Este vorba de cea a deputatului PC Florentin Gust, care a spus că va înfiinţa, alături de Geoană, o „mişcare naţională”, la care vor adera „zeci de primari şi parlamentari care vor pleca din USL”.

Cele mai citite

Medvedev: Transferul de arme nucleare către Ucraina ar putea fi considerat un atac asupra Rusiei

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, a avertizat marți că furnizarea de arme nucleare Ucrainei de către Occident ar putea fi percepută de Moscova...

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

Medaliații României la Jocurile Olimpice și Paralimpice au fost premiați în cadrul Galei COSR!

Sportivii români care au urcat pe podiumul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2024 au fost recompensați în cadrul Galei „110 ani de Olimpism în...
Ultima oră
Pe aceeași temă