Vicepreşedintele PSD, Ioan Chelaru, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că modificările asupra Constituţiei propuse de Traian Băsescu au unicul scop de a transforma România într-un stat poliţienesc.
Chelaru a afirmat că domeniile asupra cărora preşedintele propune modificarea prevederilor din Constituţie este mare, însă esenţa revizuirii este întărirea rolului Preşedinţiei în raport cu celelalte instituţii.
„Toate aceste modificări par să aibă unicul scop de a transforma România dintr-un stat democratic într-unul poliţienesc, prin afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, şi de a întări rolul puterii executive, în special al Preşedintelui, în raport cu celelalte autorităţi publice. Astfel, Parlamentul este redus atât în ceea ce priveşte structura sa, cât şi în ceea ce priveşte competenţa sa de autoritate legiuitoare, prin simplificarea şi reglementarea defectuoasă a procedurii de legiferare”, a spus senatorul PSD.
Chelaru a precizat că modificările cu privire la structura Consiliului Superior al Magistraturii deschid calea abuzurilor şi arbitrariului din partea Executivului.
„Utilizând sub forma unui cal troian rezultatele înregistrate la referendumul privind transformarea actualului Parlament într-unul unicameral, proiectul de lege de revizuire a Constituţiei României, iniţiat de preşedintele României, nu are alt scop decât acela de a transforma România dintr-o republică semiprezidenţială cu accente parlamentare într-una prezidenţială cu accente autoritare, în care rolul Guvernului şi, în special al preşedintelui, primează în raporturile cu toate celelalte autorităţi publice”, a afirmat vicepreşedintele PSD.
Chelaru a menţionat că întărirea rolului preşedintelui în ceea ce priveşte numirea şi revocarea miniştrilor, declanşarea procedurii de iniţiere a unui referendum pe probleme de interes naţional, propunerile în ceea ce priveşte procedura de suspendare a preşedintelui prin conferirea Curţii Constituţionale a rolului decisiv în dauna Parlamentului constituie o răsturnare a raporturilor între Parlament şi Preşedinţie.
El a apreciat că şi trecerea la un Parlament unicameral este argumentată de preşedinte eronat, întrucât nu se mai regăseşte argumentul invocat la referendum, anume de simplificare a procedurii legislative, din moment ce orice lege ar presupune tot două lecturi, ca şi în actuala Constituţie.
„Prin urmare, Parlamentul este redus în ceea ce priveşte rolul şi importanţa sa în raporturile cu Executivul şi minimizat în cea mai importantă dintre competenţele sale, cea de legiferare, prin configurarea unei proceduri de legiferare mult mai greoaie şi mai ineficientă decât cea actuală”, a declarat Chelaru.
El a mai afirmat că, în schimb, procedura asumării răspunderii Guvernului, la care s-a apelat „în exces” în ultimii ani, „primeşte doar un mic retuş” prin limitarea numărului de angajări la una singură în cursul unei sesiuni, ceea ce nu este de natură să înlăture abuzurile înregistrate, precum şi posibilitatea recunoscută constituţional ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea pe legile bugetare.
Vicepreşedintele PSD a precizat că parlamentarii social-democraţi şi liberali nu vor participa la „falsa revizuire a Constituţiei propusă de Traian Băsescu, considerând propunerile „o cursă politică întinsă opoziţiei”.